Как можем да спестяваме и печелим дори и в трудни времена?

20722
Как можем да спестяваме и печелим дори и в трудни времена?
Снимка: iStock

Напоследък все повече хора си задават въпроса "Къде си заслужава да вложа парите ми?".

Мнозина биха се доверили на традиционния пазител на средствата им – банките, но в епохата на нулеви и дори отрицателни лихви, банковите депозити не изглеждат като особено подходящ вариант.

Големият въпрос е: Как да запазим стойността на парите ни във времето? Растящата инфлация е допълнителен фактор за това парите ни да се обезценяват и стопяват. Вместо да ги харчим за ненужни неща, е по-добре да ги вложим в нещо перспективно, което да ни донесе печалба. Затова все повече хора се обръщат към света на инвестициите.

Пандемията от COVID-19 ни постави в предизвикателна ситуация, но според множество експерти именно кризисните времена са най-подходящи за инвестиции. Именно инвестициите имат потенциал да запазят и дори да увеличат стойността на парите ни и са естествен буфер срещу несигурността и инфлацията. Те могат да донесат доходност, така че да печелим от парите ни, вместо да плащаме за съхранението им.

Но как да разберем в какво е най-добре да инвестираме?

Като начинаещи инвеститори е добре да се спрем на сравнително сигурна инвестиция, която се управлява от професионалисти – така не се налага да сме експерти по темата или да следим инвестицията си непрекъснато. Не е нужно да заделяме големи суми, нито да ги инвестираме във финансови инструменти, които не разбираме.

Добър вариант за това е Систематичен инвестиционен план, предлаган от ОББ. Той дава възможност да съберем нужните средства, правейки малки месечни вноски в един или повече взаимни фондове, а натрупаната инвестиция може да ни донесе печалба.

Условията му са доста свободни – сами решаваме колко пари да отделяме месечно и датата, на която ще ги внасяме. Можем да увеличаваме или намаляваме избраната сума, според моментните ни възможности. Парите ни се управляват от финансови експерти, които следят изкъсо пазарите и компаниите, а това е допълнителна гаранция, че спестяванията ни са на сигурно място.

Чрез Систематичния инвестиционен план инвестираме редовно малки суми и спестяваме неусетно, а в дългосрочен план това ни дава възможност да изпълним желана цел или просто да натрупаме спестявания, които да използваме в момент на нужда. Така имаме шанс да опитаме от света на инвестициите и без да сме Уорън Бъфет или Карл Айкан.

Още по-бързо и лесно с ОББ Мобайл

За да използвате тази инвестиционна възможност, изобщо не е нужно да се разхождате до банков клон. Може да се включите в нея изцяло дигитално, чрез мобилното си банкиране. Тази нова функционалност вече е част от приложението за мобилно банкиране ОББ Мобайл и клиентите на банката ще могат да станат инвеститори за първи път, чрез редовни месечни плащания и то само с няколко клика – бързо, лесно, интересно. Те могат да инвестират в една от иновативните стратегии на КВС Асет Мениджмънт – фонд ОББ Екпертийз Динамичен Балансиран, като сами решават в каква валута да започнат инвестицията си – в лева или в евро.

Систематичният инвестиционен план ни дава възможност за разнообразни промени: можем да увеличаваме или намаляваме месечната вноска, да променяме датата на инвестиране, както и сметката, в която се събират вноските ни. Нова функционалност в мобилното банкиране на ОББ позволява на всички инвеститори да виждат направената от тях инвестиция, както и да наблюдават развитието ѝ в реално време.

Благодарение на СИП неусетно спестяваме чрез малки суми, без да натоварваме бюджета си. Не е нужно да пресмятаме различни видове инвестиции и да губим време в посещения на офиси, да правим анализи или да плащаме за консултации. Събираме едно малко състояние, което можем да използваме по всяко време, когато ни потрябва, а същевременно натрупаната инвестиция може да ни носи доходност.

Избирайки този план, можем да спечелим повече, отколкото ако използваме стандартни спестовни продукти, а печалбата от вложенията ни няма да бъде обложена с данък. Друг бонус е, че винаги разполагаме с натрупаната сума и можем да я изтеглим по всяко време – имаме пълна свобода. За да се възползваме от всичко това е нужно единствено да открием сметка в ОББ и да изберем взаимния фонд, който най-добре пасва на нагласите ни. А за да е бързо, лесно и удобно, можем да създадем нашия СИП изцяло през смартфона ни.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com