Как се прави медийно влияние и силата на кредита от КТБ

25392
Как се прави медийно влияние и силата на кредита от КТБ
Снимка: 3Бей.бг

Сложна структура от „кухи“ фирми и необезпечени кредити е била причината за обявяването в несъстоятелност на Корпоративна търговска банка (КТБ), се казва в доклада на Временната анкетна комисия за проверка на фалита на банката. В приложението към доклада, първоначално публикувано от Topnovini.bg, е даден списък от 236 страници с компаниите, които са взимали необезпечени заеми от КТБ.

"Водеща медийна група"

Защо България е такава

Два доклада на чужди експерти поставят тежка диагноза на България. Демокрацията е в упадък, констатира единият доклад. А другият посоч...

Една от тези компании е „Никкомерс 01“ ЕООД, която притежава 7,29% или 500,000 хил. броя акции с номинал от 1 лев от капитала на медийна група „3Бей.бг“ АД, според официалния сайт на групата и справка в Търговския регистър. В „3Бей.БГ“ влизат сайтовете econ.bg, inews.bg, sporta.bg, div.bg и sportuvai.bg.

Експозицията на „Никкомерс 01“ към КТБ е от 4 договора за кредит – инвестиционен, за оборотни средства, за придобиване на недвижими имоти и за придобиване на дълготрайни материални активи (ДМА). Договорът за инвестиционен кредит е от 2010 г. и е в размер на 3 млн. евро. Дава се за изграждане на складови площи върху собствен терен в град Девня. Отпуснатият банков кредит за оборотни средства е от 29 юни 2011 г. в размер на 19,6 млн. евро.

Година по-късно на 1 октомври 2012 г. КТБ отпуска 10,2 млн. евро на „Никкомерс 01“ за придобиване на недвижим имот в Пловдивска област. На същата дата, 1 октомври, 2012 г., „Никкомерс 01“ дава паричен заем на кипърското дружество „Манселорд“ в размер на 10,2 млн. евро – абсолютно същата сума като кредита, отпуснат от КТБ. Малко по-късно на 19 декември 2012 г. банката отпуска 2 млн. лв. заем на „Никкомерс 01“ за закупуване на машини и съоръжения.

Към 30 юни 2014 г. фирмата има 5 дни просрочие от 383 хил. лв. лихви общо по всички кредити. Към края на септември същата година просрочието е 97 дни по 1,6 млн. лв. лихви общо по всички кредити.

Интересно е, че на 7 юли 2011 година, няколко дни след сключване на договора за кредит между КТБ и „Никкомерс 01“, общото събрание на акционерите на медийна група „3Бей.БГ“ взима решение за увеличаване на капитала от 1 млн. лв. на 5,86 млн. лв. Решава се всички акции да бъдат записани от трето лице - регистрираната на Британските Вирджински острови офшорна компания „Матерхорн Фънд Лтд“ (Matterhorn Fund Ltd.). От финансовия отчет за 2011 г. пък се разбира, че като нов акционер е влязъл кипърското дружество „Афомия Лимитед“, а капиталът всъщност се е увеличил с още 1 млн. лв. „Афомия Лимитед“ държи 5,86 млн. акции от капитала на медийната група (справка официален сайт на 3Бей.БГ). С това „Никкомерс 01“ става миноритарен собственик на медийна група „3Бей.БГ“.

САЩ за България: Маргинализация на ромите, лоша медийна среда и корупция

Маргинализацията на ромското малцинство остава най-належащият проблем с правата на човека в България, показва докладът на външнополи...

"През 2011 бе осъществена сделка по закупуване на водещия икономически сайт Econ.bg и статистическия портал Stat.bg, с което медийната група 3Бей.бг“ АД постигна основната си цел да стане една от водещите онлайн медийни групи в страната“, пише компанията в доклада си за дейността за 2011 година. През септември същата година е финализирана и сделката за 51% от get.bg.

Свързаност

Управител на „Никкомерс 01“ ЕООД е Бойко Таков, а едноличен собственик е „Ареском“ ЕООД, пише в доклада на анкетната комисия по случая КТБ. Обаче според финансовия отчет на „Никкомерс 01“ за 2011 г. управител на дружеството е Николай Георгиев Николов. Тук има и друга свързаност – Николай Николов е посочен за управител на „3Бей.БГ“ в отчета на компанията за 2010 г., показва справката в Търговския регистър. Вече през 2011 година, когато се случва и значителното увеличение на капитала на медийната група, изпълнителен директор е Никола Христов Николов.

Едноличният собственик на „Никкомерс 01“ - „Ареском“, също е кредитополучател на КТБ. Веселин Бушев е едноличен собственик и управител на „Ареском“, се казва в доклада на комисията „КТБ“. Към 2011 г. обаче основен акционер и управител на дружеството е Александър Радев, показва справка в Търговския регистър. Капиталът е 5 000 лв.

КТБ е отпуснала два кредита на „Ареском“ - за 8 млн. лв. и за 23,58 млн. лв. Заемите са били с цел финансиране на оборотни средства и покупка на търговски дялове в предприятия, като няма информация за реално използване на парите, се посочва в доклада на комисията „КТБ“.

Г. Лозанов: Медиите продават личен живот, а това е опасна стока

„Публичните лица на публични места могат да бъдат снимани без разрешение, но трябва да знаят, че са снимани. Въпросът е доколко ...

В доклада на парламентарната комисия се посочва още, че въпреки липсата на документална свързаност на „Ареском“ ЕООД с „Бромак“ на Цветан Василев, има съществени индикации за влошено финансово състояние на компанията, няма индикации, че компания има възможност да генерира съществени парични потоци, които да обслужат заемите и същевременно е била на лице значителна задлъжнялост – 90% от активите. Предоставените обезпечения за заемите са залог на материални активи (пропан-бутан), за които няма информация и документи, включително и във финансовите отчети. Въпреки това залогът е валидно учреден, се казва в доклада. Залогът за търговско предприятие, а именно „Си Ди Мениджмънт“ ЕООД, не е валидно учреден.

Имайки предвид липсата на дейност на дружеството и неговата категория липсата на бизнес план и рисковете, обезценката е изчислена на база непотвърдена презумция „действащо предприятие“, се посочва в доклада на временната комисия. Обезценката следва да достигне 23,1 млн. лв. или 100% от заема вследствие на невалидно учредения залог на дялово участие и липсата на информация за собствеността на пропан-бутана, който е заложен, е заключението на временната комисия.

Според последния качен в Търговския регистър устав на „Ареском“ собственик е гражданската на Сърбия Мая Симонович. Капиталът си остава 5 000 лв.

Одитори

Интересно е също да се отбележи, че финансовият отчет на медийна група „3Бей.бг“ за 2010 година е подписан от одитор Николай Орешаров, също и преподавател в УНСС. Орешаров заверява и годишния доклад за дейността на „Никкомерс 01“ за 2011 г.

През 2014 г. Комисията за публичен надзор над регистрираните одитори наказва Орешаров с отнемане на правото за извършване на независим финансов одит на финансови отчети за срок от 2 години. Орешаров е бил в конфликт на интереси - бил е и в одитния комитет на КТБ, избран през 2011 г. с гласовете на мажоритарния собственик Цветан Василев, който е и председател на комитета. Освен това Орешаров е проверявал е около 50 фирми-кредитополучатели на КТБ.

Костов се оплака, че има политическа поръчка срещу него

Това, което правят в момента, е да изпълняват политическа поръчка. Това каза Иван Костов на излизане от следствието, където бе разпита...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика