КЕВР намали цените на газа за октомври, ноември и декември 2019 г.

2543
КЕВР намали цените на газа за октомври, ноември и декември 2019 г.
Снимка: БГНЕС

Комисията за енергийно и водно регулиране намали цените за газа за октомври, ноември и декември 2019г. Това се случи на закрито заседание, на което членовете на комисията са обсъдили подадените от "Булгаргаз" ЕАД заявления за нови цени на природния газ за тези три месеца, съобщиха от КЕВР. Решенията са публикувани на страницата на регулатора.

Утвърдените цени за минали периоди са приети с цел да бъдат изчислени сумите, които общественият доставчик на природен газ и крайните снабдители следва да възстановяват на клиентите, за доставка на природен газ. Причината са променените условия на договора между "Булгаргаз" ЕАД и ООО "Газпром експорт" от 2 март 2020 г. за доставка на природен газ. Според него общественият доставчик на природен газ следва да възстанови суми пооговори за доставка на природен газ на крайните снабдители на природен газ и клиенти, присъединени към газопреносната мрежа (включително на лица, на които е издадена лицензия за производство и пренос на топлинна енергия), считано от 5 август 2019 г.  В тази връзка бяха приети и промени в Закона за енергетиката на 24.04.2020 г.

"Булгаргаз" иска по-скъп природен газ, КЕВР уверява, че това няма да оскъпи парното и тока

Природният газ да поскъпне с 3,5% от януари поиска "Булгаргаз" ЕАД чрез документ, внесен в Комисията за енергийно и водно регулиране (К...

За периода от 1 октомври - 31 октомври 2019 КЕВР утвърждава цена в размер на 35,01 лв./MWh (без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС). Намалението спрямо цената за месеца миналата година е с 9,84 лв. или с 21,94%.

Какво включват изчисленията?

В цената на природния газ от 35,01 лв./MWh са включени компонента цена на природния газ на вход на газопреносните мрежи, компонента за дейността „обществена доставка“ по чл. 17, ал. 7 от НРЦПГ в размер на 0,87 лв./MWh и компонента за компенсиране на разходи, произтичащи от наложени задължения към обществото по чл. 11а, ал. 2 от НРЦПГ в размер на 0,13 лв./MWh, покриваща разходите на "Булгаргаз" ЕАД за съхранение на количества в подземното газово хранилище „Чирен“ в изпълнение на задължения по Плана за действие при извънредни ситуации. В цената на природния газ не са включени цени за достъп и пренос през газопреносната мрежа, определени по реда на Методиката за определяне на цени за достъп и пренос на природен газ през газопреносните мрежи, собственост на "Булгартрансгаз" ЕАД, които клиентите следва да заплащат на крайните снабдители.

При утвърждаването на цената на природния газ за периода 1.10 - 31.10.2019 г. КЕВР е отчела реално доставените количества природен газ през този период и променените условия по договора за доставка на природен газ между "Булгаргаз" ЕАД и ООО "Газпром экспорт", съгласно които цената се образува по хибридна формула. Отчетени са и разходите за пренос на природен газ през територията на Р Румъния за м. октомври 2019 г., както и усреднения валутен курс на БНБ на лева спрямо чуждестранната валута, в която се заплаща внасяният в страната природен газ за период от четиридесет и пет дни, предхождащи месеца на внасяне на предложението за утвърждаване на цена, а именно: 18.07.2019 г. – 31.08.2019 г.

За периода 1.11.2019 г. – 30.11.2019 г. на второ закрито заседание КЕВР утвърди намаление на цената на газа с 6,23 лв./MWh или с 13,90%спрямо ноември миналата година. С други думи природния газ за периода струва 38,62 лв./MWh (без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС).

Омбудсманът поиска кратки срокове за връщане на пари от сметките за природен газ (ВИДЕО)

Омбудсманът Диана Ковачева поиска кратки и ясни срокове за връщане на надвзетите пари от сметките за природен газ. Омбудсманът Диана...

Какво се включва в тази цена?

В цената на природния газ от 38,62 лв./MWh са включени компонента цена на природния газ на вход на газопреносните мрежи, компонента за дейността „обществена доставка“ по чл. 17, ал. 7 от НРЦПГ в размер на 0,72 лв./MWh и компонента за компенсиране на разходи, произтичащи от наложени задължения към обществото по чл. 11а, ал. 2 от НРЦПГ в размер на 0,13 лв./MWh, покриваща разходите на "Булгаргаз" ЕАД за съхранение на количества в подземното газово хранилище „Чирен“ в изпълнение на задължения по Плана за действие при извънредни ситуации. В цената на природния газ не са включени цени за достъп и пренос през газопреносната мрежа, определени по реда на Методиката за определяне на цени за достъп и пренос на природен газ през газопреносните мрежи, собственост на "Булгартрансгаз" ЕАД, които клиентите следва да заплащат на крайните снабдители.

При утвърждаването на цената на природния газ за периода 1.11.2019 г.-30.11.2019 г. КЕВР е отчела реално доставените количества природен газ през този период и променените условия по договора за доставка на природен газ между "Булгаргаз" ЕАД и ООО "Газпром экспорт", съгласно които цената се образува по хибридна формула. Отчетени са и разходите за пренос на природен газ през територията на Р Румъния за периода 1.11.2019 г.-30.11.2019 г., както и усреднения валутен курс на БНБ на лева спрямо чуждестранната валута, в която се заплаща внасяният в страната природен газ за период от четиридесет и пет дни, предхождащи месеца на внасяне на предложението за утвърждаване на цена, а именно: 18.08.2019 г. – 30.09.2019 г.

На трето закрито заседание Комисията за енергийно и водно регулиране прие решение, с което утвърди цена за периода 1.12.2019 г. – 31.12.2019 г., по която общественият доставчик продава природен газ на крайните снабдители на природен газ и на клиентите, присъединени към газопреносната мрежа. Новата тарифа е в размер на 40,21 лв./MWh (без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС). В сравнение с цената за м. декември 2019 г., утвърдена с решението на регулатора от 30.09.2019 г., намалението е с 4,64 лв./MWh или с 10,35%.

Какво включват преизчисленията?

Политически дебати за енергетиката без яснота кога и как ще бъдат върнати надвзети пари

„Никога не сме се опитвали да печелим политически дивиденти". Този израз използваха управляващи и опозиция по време на дебата по ...

В цената на природния газ от 40,21 лв./MWh са включени компонента цена на природния газ на вход на газопреносните мрежи, компонента за дейността „обществена доставка“ по чл. 17, ал. 7 от НРЦПГ в размер на 0,61 лв./MWh и компонента за компенсиране на разходи, произтичащи от наложени задължения към обществото по чл. 11а, ал. 2 от НРЦПГ в размер на 0,13 лв./MWh, покриваща разходите на "Булгаргаз" ЕАД за съхранение на количества в подземното газово хранилище „Чирен“ в изпълнение на задължения по Плана за действие при извънредни ситуации. В цената на природния газ не са включени цени за достъп и пренос през газопреносната мрежа, определени по реда на Методиката за определяне на цени за достъп и пренос на природен газ през газопреносните мрежи, собственост на "Булгартрансгаз" ЕАД, които клиентите следва да заплащат на крайните снабдители.

При утвърждаването на цената на природния газ за периода 1.12.2019 г.-31.12.2019 г. КЕВР е отчела реално доставените количества природен газ през този период и променените условия по договора за доставка на природен газ между "Булгаргаз" ЕАД и ООО "Газпром экспорт", съгласно които цената се образува по хибридна формула. Отчетени са и разходите за пренос на природен газ през територията на Р Румъния за периода 1.12.2019 г.-31.12.2019 г., както и усреднения валутен курс на БНБ на лева спрямо чуждестранната валута, в която се заплаща внасяният в страната природен газ за период от четиридесет и пет дни, предхождащи месеца на внасяне на предложението за утвърждаване на цена, а именно: 17.09.2019 г. – 31.10.2019 г.

Следващата седмица на закрито заседание регулаторът ще преизчисли новите цени на природния газ за м.януари, м.февруари и м.март 2020 г., които ще публикува на страницата си.

След утвърждаването на цените на природния газ за всички минали периоди – от 5 август 2019 г. до 31 март 2020 г., Комисията предстои да отчете влиянието на променените цени на природния газ върху цените на топлинната енергия и на електрическата енергия, произведена от топлоцентрали с високоефективно комбинирано производство през този период.

Регулаторът ще приеме отделно решение за изменение на цените на топлинната енергия и на високоефективната електроенергия за указания период.

Законът за енергетиката пречел потребителите да бъдат компенсирани за надплатения газ

За спешна промяна в Закона за енергетиката се обявиха депутатите от парламентарната енергийна комисия с аргумента, че текстовете му не ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Европа има нужда от два нови атомни реактора на година

На първо четене: Отлага се пълната либерализация на пазара на ток

Къде са най-евтини бензинът и дизелът в България: Цените в седмицата 13.04-19.04.24

АПИ загуби дела за стотици милиони левове

Българите получават ползите от приемането на еврото още сега с tbi bank

eMAG пуска Genius абонамент в България с безплатна доставка и ексклузивни оферти

Подем при строителството в България и ЕС

Край няма: Нов завой в една от поръчките за високоскоростни влакове с пари от Плана за възстановяване

Огромна част от българите живеят в панелки от соца

Силно начало на годината за жилищния пазар в София

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com