X
 
 

КНСБ доволни от Бюджет 2018 наполовина, искат още пари за земеделието

1953 3
photo of КНСБ доволни от Бюджет 2018 наполовина, искат още пари за земеделието
Снимка: БГНЕС
Исканията на Конфедерацията на независимите синдикати в България (КНСБ) относно Бюджет 2018 са удовлетворени наполовина. Това стана ясно от думите на президента на КНСБ Пламен Димитров по време на пресконференция с журналисти, на която бяха представени данни за това какво е успялa да извоюва синдикалната структура от държавата за следващата година, предаде репортер на Actualno.com.

"В този смисъл отчитаме като положителен елемент допълнително отпуснатите средства в средното образование, държавната администрация и здравеопазването, но те все още не са достатъчни на фона на динамиката, с която растат работните заплати в реалния сектор и стремежа ни към средноевропейски стандарт на живот", казват от КНСБ, като поясняват, че остават изключително недоволни, че за поредна година няма да има увеличение на работните заплати в сектора на земеделието и по специално в Селскостопанската академия, Министерството на земеделието храните и горите (МЗХГ) и в дружество "Напоителни системи" ЕАД.

Пламен Димитров пред Actualno.com: Работещите бедни са основният проблем

"Работещите бедни са основният проблем на икономиката, на обществото и неговата устойчивост". Това заяви в специално интервю за Actualn...

"Най-лошата новина за сектор "Земеделие" е намалението на средствата в Изпълнителна агенция по горите с 1 млн. и 700 000 лв.", подчерта Димитров. По думите му това ще доведе до съкращения на персонала. Стана ясно, че разходите на МЗХГ за 2018 г. са увеличени с 4 453 200 млн. лв. От тези средства разходите за персонал бяха увеличени с 2 525 200 млн. лв., а средствата за дружеството "Напоителни системи"  бяха увеличени с 2 млн. лв. (от 15 на 17 млн. лв.).

"Най-важното е, че за трета поредна година заплатите в България растат с нарастващо ускорение. Това се дължи на дефицити в пазара на труда и липса на кадри във всички сектори и браншове без изключение", заяви още Пламен Димитров.

Поискахме ръст в заплатите в бюджетния сектор с 1 млрд. и 64 млн. лв. Около 330 млн. отиват в сектора на образованието. 160 млн. отиват в сектор "Сигурност". В сектора на държавното управление увеличението е между 2 и 12,5%. В здравеопазването искаме за медицинска сестра стартова заплата от 700 лв., поясни той.

Бюджетът на Министерството на здравеопазването беше увеличен с 8 млн. и 100 000 лв. за заплати. Училищното и детското здравеопазване получават 26 млн. лв. допълнителни, като увеличението е с около 20%, стана ясно от думите на президента на КНСБ.

КНСБ: Над 5 млн. българи нямат средства за нормален живот

2301 лева са необходими за нормален живот на четиричленно домакинство. Това съобщи президентът на КНСБ Пламен Димитров, който изнесе да...

В сектора на културата има отделено сериозно финансиране. С около 30 млн. лв. беше увеличен бюджетът на Министерството на културата. Това за нас е сравнително добра новина. Половината от исканията ни тук за увеличение на заплатите са постигнати, стана ясно още от думите на президента на КНСБ.

Пламен Димитров каза, че има ръст в заплащането в сектора на металургията и машиностроенето, пивоварния сектор, в хранителната промишленост, енергетиката и отбраната.

Той напомни, че близо 1/4 или около 600 000 наети по трудови договори са нископлатени работници. Работещите на минимална работна заплата са 403 000 от тези 600 000. Концентрацията на минималната работна заплата в ресторантьорството и хотелиерството е близо 38%, а тази в строителството е около 24%.

КНСБ настоява за повече пари в областта на културата

Хората дойдоха да кажат днес, че заплатите са им ниски. Нашите послания са свързани с поне 100 лева увеличение на заплатата. В момента ...

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
 • Анонимен 1 Анонимен преди 1 година Профил на трол?
  КНСБ защитава интереса единствено на държавните чиновници. А те вкупом гласуват за бащицата. Предполагам е ясно чий интерес стискат т. нар. синдикати? Е, може и да опонират удобно в удобен момент, но то това е същото като някой сам да си говори.
 • Анонимен 1.1 Анонимен преди 1 година Профил на трол?
  Излишна псразитна структура смуче грешни пари на данъкоплатеца за заплати и ссякакви екстри...мамка им клмйнистипеска чиновническа лъжлива и измамна....
  : 0 !
 • според ДСБ 1.2 според ДСБ преди 1 година Профил на трол?
  според ДСБ приетия бюджет за 2018 е за еднолично управление на общите пари за купуване на политическо влияние: икон. ръст от ЕС фондовете - рязко намаляване на чуждестранните инвестиции – общините са напълно зависими от борисов - по Конституция НС трябва да гласува изразходването на парите на данъкоплатците – това се заобикаля(вече 3-ти мандат) със заложените огромни бюджетни излишъц виж още ›› и които да раздава борисов , да разпределя общите пари в приятелския кръг – държавата не работи като парламентарна република - ген.Атанас Атанасов бднес в Лице в лице по bTV говори и за незаконните подслушвания на политици, магистрати и журналисти
  : 0 !
missing image
Отиде си проф. Юлиан Вучков

На 83 годишна възраст във военна болница почина професор Юлиан Вучков. Това съобщи на профила си във Facebook журналистът Мартин Карбовски. "Бог...