X
 
 

КНСБ: Над 5 млн. българи нямат средства за нормален живот

7557 8
photo of КНСБ: Над 5 млн. българи нямат средства за нормален живот
Снимка: БГНЕС
2301 лева са необходими за нормален живот на четиричленно домакинство. Това съобщи президентът на КНСБ Пламен Димитров, който изнесе данни от наблюдението на потребителските цени и издръжката на живот у нас, предаде репортер на Actualno.com.

Според събраната от Института за социални и синдикални изследвания информация, тези пари за необходими, за да бъдат покрити най-базовите нужди на едно домакинство - храна, здравеопазване, образование и нормални условия на живот.

Заради промени в ГПК, удръжките по запорирани пенсии се променят

При наложен запор върху пенсия, вече има нов размер на удръжките, които се правят. Това съобщава Националният осигурителен институт (НО...

Според данните, средно по 575 лв. на човек са нужни за издръжка на четиричленно семейство. На нарочна пресконференция днес (13 ноември) лидерът на синдикатите пресметна, че брутната работна заплата за всеки от двамата работещи родители с две деца трябва да бъде не по-ниска от 1474 лева, за да се осигурят средствата за нормален живот.

По негови думи, последните 10 години издръжката на живот е нараснала с 38,8%. Тук Димитров изнесе най-притеснителните данни - над 75% от българските домакинства са под прага за нормална издръжка. "Това означава, че 5 400 000 българи  нямат необходимите средства за издръжка", уточни Димитров.

Именно затова той беше категоричен, че КНСБ няма да спре да иска през механизъм минималната работна заплата за страната да бъде поне 50% от средната работна заплата за страната.

Според данните, 30% от домакинствата са с общ доход на човек под издръжката за бедните домакинства (до 314 лева официална линия на бедност) или близо до 2 165 000 души. Само 25% (около 1,8 млн. души) обаче са с доход над издръжката за едно лице. 

Детските надбавки ще обхванат повече семейства от догодина

Детските надбавки ще обхванат повече семейства от догодина. Това предвижда проектът на бюджет на социалното министерство. Увеличава се...

Анализът показва, че животът в София е с близо 180 лв. по-скъп от този в провинцията. "Проучванията ни показват, че издръжката на живот за страната е била 575.28 лв., докато за столицата тази сума е била 750 лв.", обясни президентът на КНСБ. Необходимите средства за издръжка за четиричленно домакинство в столицата са 3003 лв. Следователно брутната работна заплата за двама работещи родители с две деца, живеещи в София, трябва да бъде не по-ниска от 1924 лева, за да се осигурят необходимите средства за нормален живот. Съгласно официалните данни за заплатите в София, средната в столицата е 1405 лева, която е с близо 27 процента по-ниска от необходимата.

"Ако махнем София от изчисленията, то средната заплата в страната ще бъде 862 лв.", обясни Димитров. Данните от изследването показват, че всеки трети трудещ се българин работи в столицата.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
 • бътлгарин 3 бътлгарин преди 1 година Профил на трол?
  А стига бе, червената мафия рони крокодилски сълзи -"Над 5 млн. българи нямат средства за нормален живот", ами те останалите са зад граница, в чужбината бе другари, тук 80% дебили и 20% идиоти в "елита" ...
 • Анонимен 3.1 Анонимен преди 1 година Профил на трол?
  И какво да напраеим ние петте милилна ,да одим да гладуваме и да робуваме...иде ми да убивам...
  : 0 !
 • Анонимен 3.2 Анонимен преди 1 година Профил на трол?
  Според нашите видиотени , ненаядени , самонадеяни и лъжещи държавата при плащането на данъци (работодатели) , българите били неквалифицирани и нископродуктивни . никой , оба4е не споменава , 4е техниката с която произвеждат е техни4ески изостанала и изхвърлена от тези , с които ни сравняват .Нямало работници за туризма . Този нашия (туризъм), в по-голямата си 4аст е СЕЗОНЕН! Какво ще ядат през виж още ›› останалите 7 , 8 месеца от годината тези хора , никой не се интересува . Нямало подготвени кадри . А , 4е не се интересуват и финансират образованието им , НИКОЙ НИТО СЕ СЕЩА , НИТО НЯКОЙ ГИ ПИТА !Е , така ще бъде !
  : 0 !
 • до 3.2 3.3 до 3.2 преди 1 година Профил на трол?
  Чакай да те светна мой човек - туризмът в бегето е целогодишен - от Юни до Септември - на морето, след това от септември до Декември културно/исторически туризъм - кеф ти крепости, разкопки, музеи, амфитеатри и др. артефакти. От Декември до Февруари - в планината на ски - Банско, Пампорово, Чепеларе... От Февруари до Юни изборът е отново културно/исторически или гастро/алкохолен, ловен, балнео/ле виж още ›› чебен, секс/педо/садо туризъм вкл. пребиване на камериерки и газене на инвалиди или пък може да си вземеш отпуска.
  : 0 !
 • Анонимен 2 Анонимен преди 1 година Профил на трол?
  Холандците не са строили комунизъм. Та затова. А този с бритончето се е активирал преди всичко, за да подкрепят комунистите.
 • Анонимен 2.1 Анонимен преди 1 година Профил на трол?
  Не си забелязал , 4е там няма толкова ТЪРТЕИ на гърба на държавата . Колкото до (комуниз(ъ)ма , май-проспериращата държава в света е комунисти4ески Китай !А у нас и Господ да слезе да ни управлява и той ще запо4не да забогатява безсрамно, да приватизира , флиртува с циганите по изборите , като им осигурява права , без задължения и пак ще сме най-бедните в ЕС !
  : 1 !
 • Анонимен 1 Анонимен преди 1 година Профил на трол?
  Всички заплати, дори и т.нар. минимални, средни и какви ли не се изработват, а как да стане това при липса на всякаква икономика и...?
 • Анонимен 1.1 Анонимен преди 1 година Профил на трол?
  В Холандия минималната задължителна заплата е 1700 евро к е необлагаема.За какво да живеят младите в българия?
  : 4 !
missing image
Отиде си проф. Юлиан Вучков

На 83 годишна възраст във военна болница почина професор Юлиан Вучков. Това съобщи на профила си във Facebook журналистът Мартин Карбовски. "Бог...