Пламен Димитров пред Actualno.com: Работещите бедни са основният проблем

4757
Пламен Димитров пред Actualno.com: Работещите бедни са основният проблем
Снимка: Actualno.com/Румен Скрински

"Работещите бедни са основният проблем на икономиката, на обществото и неговата устойчивост". Това заяви в специално интервю за Actualno.com президентът на Конфедерацията на независимите синдикати (КНСБ) Пламен Димитров. В него той коментира проекта за Бюджет 2018, разяснява повече за феномена "работещи бедни" и представя подробности за срещата на върха в Гьотеборг, посветена на Европейския стълб за социални права (EССП).

Бюджет 2018

КНСБ: Над 5 млн. българи нямат средства за нормален живот

2301 лева са необходими за нормален живот на четиричленно домакинство. Това съобщи президентът на КНСБ Пламен Димитров, който изнесе да...

"За мен е важно да видим от кого взима и на кого дава бюджет 2018", каза Димитров. "Нашата критика към част от програмата за управление на това правителство е, че тя продължава да не подпомага борбата с бедността. Данъчната политика например продължава да генерира разслоение в обществото сред работещите българи", поясни той.

По думите му хората са излезли на протеста на 27 октомври с едно основно искане: "Работеща България иска по-високи заплати". И ние смятаме, че хората не само ги искат, те ги заслужават по-високите заплати", категоричен бе президентът на КНСБ. Според него, логиката показва точно това, икономиката го позволява, социалната необходимост го налага, а пазарът на труда го предполага, защото в общи линии няма никакви кадри вече и натискът става много силен.

"Според мен бюджетът е по-добър от бюджет 2017. Това е видно, с повече разходи, с около 3 млрд. и половина повече заложени, но според мен има небалансирано разпределение. Останаха области, в които, за съжаление, няма възможност да се увеличат доходите, но в тях продължаваме натиска за тяхното увеличение", поясни Пламен Димитров.

Той уточни, че в много от областите новият бюджет може да си позволи, добавката от 100 лева към заплатата за всеки работещ, каквото искане КНСБ защитава през последно време. "Ние не искаме 100 лева еднократно, а всяка година", уточни синдикалистът, като каза, че това е постижимо и кампанията е много смислена.

Масово в България се наемат украинци и молдовци за сезонна заетост

Общо 3898 граждани от трети страни са били наети за първите девет месеца на 2017 г. по всички видове възможности за полагане на труд у ...

Феноменът "работещи бедни"

Пред камерата на Actualno.com, Димитров бе категоричен, че работещите бедни са основният проблем на икономиката, на обществото и неговата устойчивост.

По думите му работещите бедни не са диагноза за състоянието на държавата, а по-скоро са форма на разбиране на бизнеса, която продължава дълго време, че върху това се гради конкурентноспособността на българската икономика, и че евтиният труд е "нашето конкурентно предимство".

От няколко години насам смятам, че повечето бизнесмени, които са разумни и отговорни и добре проектират бизнеса си напред, разбраха, че тази песен е свършила, отбеляза Пламен Димитров. По думите му е имало негласно споразумение, за ниско заплащане на труда у нас. "Разбирането за това, че пазарът в България е евтин, трябва да спре. Това не може да бъде компенсирано нито с молдовци, нито с украинци, нито с някакви други такива палиативни мерки, които могат да закърпят някой сезонен бизнес, но няма да променят този проблем, за който говоря", разви още тезата си Димитров.

Какви са изводите за социалните права на европейците от срещата на върха в Гьотеборг и какво предложи КНСБ на европейските си партньори в сферата на социалната справедливост, гледайте повече във видеото.

КНСБ ще настоява пред Европа нископлатените работници да са по-малко от 15%

Конфедерацията на независимите синдикати в България (КНСБ) ще настоява пред Европа за намаляване на броя на нископлатените работници с ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРВЮ:

Скритите и явните руски послания след "победата" на Путин: Анализ на Елена Поптодорова (ВИДЕО)

Може би ДПС е повлияло на преговорите между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ: Социологът Яница Петкова в "Студио Actualno" (ВИДЕО)

“Отговорите“: С архимандрит Никанор, доц. Наталия Киселова и Цветомир Петров (ВИДЕО)

Има ли риск за България заради мигрантите: Говори Тихомир Безлов (ВИДЕО)

Сигурността и бюджетът на София - какво предстои: Цветомир Петров в "Отговорите" (ВИДЕО)

Ще получат ли ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ още време за преговори: Доц. Наталия Киселова в “Отговорите“ (ВИДЕО)

Масите срещу елита - защо приличаме на племена, а не на общност: Социалният философ Николай Ценков (ВИДЕО)

Как Кремъл корумпира цяла Европа и "Турски поток" се оказа руски? Говори Руслан Стефанов (ВИДЕО)

Новите правила за саниране: Енергиен експерт обяснява как точно ще спестяваме (ВИДЕО)

Възможно ли е друго управленско мнозинство? Говори политологът д-р Ирена Тодорова (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интервю