Комисията по ревизията: Манолова трича интерконектора с Гърция и Топлофикация София (ВИДЕО)

5265
Комисията по ревизията: Манолова трича интерконектора с Гърция и Топлофикация София (ВИДЕО)
Снимка: БГНЕС

За пореден път Комисията по ревизията в 46-тия парламент, т.нар. комисия "Манолова", почна със скандал. Първата причина – на заседанието не дойде изпълнителният директор на "Ай Си Джи Би" Теодора Георгиева. Дружеството е компанията, която изгражда интерконекторната връзка с Гърция.

Според казаното от председателя на комисията Мая Манолова, Георгиева е отказала да дойде с мотив, че ръководи дружество, в което българската държава (чрез Българския енергиен холдинг, БЕХ) има 50% дял, а не мажоритарен – т.е. Георгиева няма задължение да идва, когато парламентът я вика – поне съгласно заявеното от Манолова. Съответно, Манолова обяви, че заради работата на Георгиева не са поискани 22,5 млн. евро неустойки заради забавяния по изпълнението на договора за интерконектора с Гърция. Мая Манолова влезе и в друга тема – че за 9 години, Теодора Георгиева взела 9 000 000 лева заплата, през 2019 година вземала по 10 555 лева на месец, а през 2020 година – 15 500 лева месечно, като за второто число Манолова се позова на „гражданска информация”.

Министър Андрей Живков притеснен, че се бави интерконекторът с Гърция

Служебният министър на енергетиката Андрей Живков обсъди с гръцкия си колега Костис Скрекас развитието на интерконектора Гърция-Българи...

ОФИЦИАЛНИЯТ ОТГОВОР И ОПРОВЕРЖЕНИЕ НА "АЙ СИ ДЖИ БИ", специално заради неустойките - такива според компанията няма за плащане

Ако това е вярно и не си мърда пръста да дойда в парламента – парламентът на България я вика и тя очевидно ни се смее отнякъде, така че ако обичате да кажете каква е процедурата – движение, незабавно, разгневи се Румен Гечев, депутат от БСП и министър на икономическото развитие в правителството на Жан Виденов.

Председателят на БЕХ, бивш депутат и бивш директор на АЕЦ "Козлодуй" от ГЕРБ Валентин Николов каза, че не е знаел за решението на Георгиева да не идва. Николов уточни – 50% от собствеността е на БЕХ, но останалата част е собственост на чуждо дружество ("Посейдон"), като в него по 50% държат гръцката компания ДЕПА и италианската "Едисон". Въпросните чужди инвеститори не са искали да разглеждат въпроса за директора на "Ай Си Джи Би" АД в мандат на служебно правителство, по думите на Николов. Той се съгласи, че поведението на Георгиева е скандално и обеща да предприеме каквито може мерки, без да уточнява конкретно какви ще са те.

Ще изпратим тези документи на прокуратурата. Само че Комисията по ревизията дори само да покаже по сектори картината, то комисията си е свършила работата, коментира Манолова.

Само Фандъкова не разбрала, че трябва да дойде

Интерконекторът с Гърция успешно пресече язовир "Студен кладенец"

Интерконекторът Гърция-България успешно премина под дъното на язовир "Студен кладенец", преодолявайки най-критичния и труден етап от ст...

Последва скандал и защо столичният кмет Йорданка Фандъкова и председателят на Столичния общински съвет (СОС) Елен Герджиков също ги няма. Те са били поканени по темата „Топлофикация София” – конкретно заради граждански сигнали за високи сметки за парно и топла вода, предстоящия топлинен сезон и финансовото състояние на дружеството.

Представител на Столична община по темата се оказа Лилия Ангелова, директор на дирекция "Управление на отпадъците и контролните дейности" към общината. Тя заяви, че комисията "Манолова" пратила покана към кметицата Фандъкова, която не е подписана, което предизвика гневната рекация на Мая Манолова: "Това, че Фандъкова за пореден път се е скрила, не е причината, че липсва подпис. Всички са разбрали какво ще се обсъжда днес, само Фандъкова не е разбрала". Мая Манолова посочи и, че това било рецидив в поведението на Йорданка Фандъкова, защото столичният кмет е канен и за други заседания на комисията, но така и не е дошла

Същевременно Манолова обяви, твърдейки че данните са от представени от "Топлофикация София" и че загубите на дружеството са следните – за 2016 година - 46,8 млн. лева, 2017 година - 34,8 млн. лева, за 2018 година – 19 млн. лева, за 2019 година - 82,5 млн., за 2020 година - 67,158 млн. лева – 245 млн. лева за 5 години. За 2021 година се очертава рекорд – за първото полугодие загубата на дружеството е 92 000 000 лева, посочи едно от лицата на ИБГНИ. "Топлофикация София" била върнала досега само лихви по кредити, взети от БЕХ – 88 млн. лева, посочи Манолова и добави, че дълговете на дружеството общо са за над 1 млрд. лева.

Специално Манолова обърна внимание на договори за търговия с вредни емисии, като спомена две имена – "Гранд Кепитал" и "Гранд Енерджи Дистрибюшън" и ги обвърза с Христо Ковачки. По думите на Манолова, "Топлофикация София" сключила договор за търговия с 800 000 тона вредни емисии, който бил с 4,6 млн. евро по-скъп спрямо пазарни цени на въглеродни емисии т.е. топлофикационното дружество е платило 4,6 млн. евро повече от необходимото, но тя сравни цени от 2016, 2019 и 2020 година (28,50 евро на тон, 23 евро на тон и 25 евро на тон). Манолова каза и друго – че не било върнато ДДС от 10 000 000 лева от инвестиционния посредник "Гранд Енерджи Дистрибюшън", който Манолова обвърза също с Ковачки. Според лицето на ИБГНИ, "Топлофикация София" можела сама да си търгува емисиите, нямало законово задължение да търси инвестиционен посредник. Само че от "Топлофикация София" контрираха, че няма лиценз за борсова търговия и затова е бил търсен инвестиционен посредник да свърши работа.

Валентин Николов каза и, че БЕХ няма интерес да влиза в "Топлофикация София", а дружеството много трудно може да емитира дълг (да вземе заем) при изгодна лихва. Николов вижда възможност само при държавна помощ или помощ от Столична община.

Председателят на КЕВР потвърди, че страната ни търпи загуби заради неосъществения интерконектор с Гърция

Да, вярно е. България търпи огромни загуби поради факта, че връзката с Гърция не е построена. Не мога да се ангажирам с конкретни цифри...

Скандално прозвуча и друга тема - че през 2016-2017 година имало сключен договор за повишаване на удовлетвореността на потребителите на дружеството, но представителите на "Топлофикация София" не успяха да кажат какви са резултатите.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Къде са най-евтини бензинът и дизелът в България: Цените в седмицата 13.04-19.04.24

АПИ загуби дела за стотици милиони левове

Българите получават ползите от приемането на еврото още сега с tbi bank

eMAG пуска Genius абонамент в България с безплатна доставка и ексклузивни оферти

Подем при строителството в България и ЕС

Край няма: Нов завой в една от поръчките за високоскоростни влакове с пари от Плана за възстановяване

Огромна част от българите живеят в панелки от соца

Силно начало на годината за жилищния пазар в София

Смениха ръководството на "Булгаргаз"

ОББ: Услугите – главен мотор на икономиката

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com