КОНПИ потвърди, че е запорирала имущество за 199 млн. лв. на Прокопиев

4369
КОНПИ потвърди, че е запорирала имущество за 199 млн. лв. на Прокопиев
Снимка: БГНЕС

Имущество за над 199 млн. лв., собственост на издателя на "Икономедиа" Иво Прокопиев, е било запорирано, макар и да е имало особено мнение на един от членовете. Причината - 14 млн. лева несъответствие между декларирани приходи и разходи. Това беше потвърдено официално по време на пресконференция на Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество (КОНПИ). КОНПИ даде пресконференция, след като Прокопиев публично се оплака от тормоз от страна на комисията. Бизнесменът вече обяви, че ще отговори публично на казаното сега от КОНПИ.

До иска за запор се е стигнало, след като КОНПИ е установила, че сумата е придобита от сделката за приватизацията на "Каолин", където били открити множество нарушения. От Комисията отрекоха, че не са взели под внимание значителни доходи на Прокопиев и съпругата му, а е трябвало - според собственика на "Икономедиа".

Опасна грешка: Вестник на Пеевски се обърка и публикува палат на Доган

Вестник "Монитор", който е част от медийната империя на депутата от ДПС Делян Пеевски, онагледи статията си "Запор на Прокопиев на море...

Председателят на КОНПИ обяви, че решението на комисията е взето с 4 гласа "за" и 1 глас с "особено мнение". Този глас е на г-жа Лилиана Терзиева, която е член на КОНПИ от президентската квота - предложена е от бившия държавен глава Росен Плевнелиев. "Особеното мнение" било дадено с мотив, че комисията проверява сделки отпреди 10 години. "Това не е вярно. Ние проверяваме сделка от 2012 година, дали парите са законни или не. Нарушенията са още при приватизацията на "Каолин" и впоследствие при добива на подземни богатства. С действията си Иво Прокопиев е ощетил държавата, защото е нарушавал концесионните договори, не е заплащал данъци за добив на подземни богатства. Най-важното е, че съдът мисли като нас", уверено заяви Георгиев. Когато бях зам.-министър, над 90% от затворниците твърдяха, че бяха невинни, добави той в опит да направи по-картинно описанието си.

Освен това, от КОНПИ обвиняват Прокопиев, че не е разяснил на работниците в "Каолин" как могат да се възползват от възможността да станат акционери в предприятието и това дало възможност на свързани с Прокопиев лица да се намесят.

В началото на събитието председателят на КОНПИ Пламен Георгиев се оплака от безпрецедентен натиск и изтичане на информация по медиите: "Имаше натиск над Комисията чрез медийни публикации. В редица интервюта проверяваното лице с множествено манипулативни твърдения се опита да наложи натиск. Да се говори и чрез медиите, да се разкриват класифицирани данни, аз такова нещо не съм виждал", заяви председателят на комисията. По думите му, Прокопиев "като че ли се опитал" да упражни натиск върху КОНПИ.

Той категорично отрече обвиненията, че запорът е атака срещу медиите на бизнесмена - "Дневник" и "Капитал", и посочи, че самият Прокопиев сам е казал, че ограничителните мерки не спират работата на "Дневник" и "Капитал".

Прокуратурата внесе обвинителния акт срещу Трайков, Дянков и Прокопиев

Точно месец след като делата срещу корупцията по високите етажи на властта бяха прехвърлени в Специализирания наказателен съд, прокур...

"Обезпечителните мерки не засягат функционирането на засегнатите фирми и изплащане на заплати. Беше изнесена една информация, че ние атакуваме медии. Няма обезпечителни мерки срещу "Икономедиа". Има мерки в една минимална част в една от фирмите, които е собственик г-н Прокопиев. Той твърди, че 100% от акциите на "Икономедиа" са запорирани, но според обезпечителната заповед са запорирани 13,5% на един от мажоритарните собственици. Нашите претенции са към сума, с която е увеличен капиталът на едно дружество”, заяви Георгиев.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

"Украинската помощ" за земеделци и животновъди: Засега има

Все по-близо до отлагане на пълната либерализация на пазара на ток

С гриф "секретно" и "поверително" са договори с еврофинансиране за 60 млн. лв.

Комисията по туризъм одобри промени за по-лесно наемане на чужди сезонни работници

Бивш социален министър се усъмни дали пенсионерите с минимална пенсия не получават и други доходи

Тристранката обсъжда обезщетенията при безработица

"Единственият път за вход на руски газ ще е през България": Илиян Василев за "Турски поток"

Росен Карадимов: Министерството на иновациите и растежа внася стратегията за развитие на ББР

България увеличава вноса на евтини млечни суровини от Украйна

Турският финансов министър: От юни се задава бърз спад на инфлацията

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com