Корнелия Нинова и ЧЕЗ се скараха за това каква цена на тока е поискало ЕРП-то

4325
Корнелия Нинова и ЧЕЗ се скараха за това каква цена на тока е поискало ЕРП-то
Снимка: Actualno.com/Румен Скрински

Нов спор избухна по темата "ЧЕЗ". Този път той е директно между лидера на БСП Корнелия Нинова и българския бизнес на чешката компания.

В свой пост във Facebook соцлидерът публикува отговор на нейно питане от страна на председателя на КЕВР Иван Иванов. Нинова уточнява, че е питала Иванов какво увеличение на цената на тока за бита е поискано от "ЧЕЗ Разпределение България" и "ЧЕЗ Електро България" за новия сезон – от 1 юли, тази година. Според Нинова, отговорът на Иванов е категоричен – ЧЕЗ искали увеличение с 51% на нощната тарифа, с 5% на дневната тарифа с 35% на цената за достъп, с 34% на цената за пренос. „За сравнение: ЕВН са поискали увеличение на нощната с 5.4% , на дневната с 6,9%. "Енерго про" са поискали средно увеличение с 5.5%”, коментира Нинова.

На първо четене: КЕВР получи повече правомощия по сделки с ЕРП-та

Без реално противопоставяне премина гласуването на първо четене на новите промени в Закона за енергетиката. Основните предложения са д...

От ЧЕЗ не закъсняха с отговора, като определиха казаното от Нинова за "манипулативно" и определиха предложението си за "професионално изготвено". "Към момента крайният снабдител на ЧЕЗ - ЧЕЗ Електро, продава за битовите клиенти енергия по нощна тарифа под себестойност, т.е. цената, по която купува енергията от НЕК е 107.71 лв./мегаватчас, а цената, по която продава на битовите клиенти, е 56.96 лв./мегаватчас. Поради това предлагаме изравняване на нощните тарифи за стопанските и битовите клиенти", пише компанията.

Съгласно приложена таблица, ЧЕЗ иска дневната тарифа за битови клиенти да стане 19 стотинки на киловатчас, като сега е 17 стотинки, а нощната – 14 стотинки, след като досега е била 10. Средната цена по това предложение е 18 стотинки. Всички тези цени са без ДДС. Всъщност без да бъде включвана цената на мрежовата услуга, ЧЕЗ иска нощната тарифа да бъде увеличена от 5 стотинки без ДДС на 8 стотинки без ДДС т.е. увеличение с 3 стотинки, т.е. над 50%.

Факт е, че това предложение е първото по рода си, след като неофициално и другите ЕРП-та се оплакват, че продават под себестойност, но досега официално никой не е искал изравняване на тарифите. Досега ЧЕЗ отказваше да коментира какво са поискали за новия сезон.

ЕВН иска поскъпване на тока с близо 7%

Eлектроразпределителното дружество ЕВН внесе в Комисията за енергийно и водно регулиране предложението си за цената на тока, доставян о...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

АПИ загуби дела за стотици милиони левове

Българите получават ползите от приемането на еврото още сега с tbi bank

eMAG пуска Genius абонамент в България с безплатна доставка и ексклузивни оферти

Подем при строителството в България и ЕС

Край няма: Нов завой в една от поръчките за високоскоростни влакове с пари от Плана за възстановяване

Огромна част от българите живеят в панелки от соца

Силно начало на годината за жилищния пазар в София

Смениха ръководството на "Булгаргаз"

ОББ: Услугите – главен мотор на икономиката

Основателят на Telegram: Натискът на Кремъл ме принуди да напусна Русия

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика