Коронагрантовете за най-малкия бизнес в България - убийствена бюрокрация

9753
Коронагрантовете за най-малкия бизнес в България - убийствена бюрокрация
Снимка: Pixabay

Даването на грантове т.е. пари безвъзмездно за микро и малък бизнес прилича на поредното нещо, за което някои хора биха казали "българска работа". Това впечатление оставя специализиран материал на в. "Сега".

Според информацията в статията, бюрокрацията по тази програма се превръща в непосилно бреме, което обрича нуждаещи се от подкрепа за да продължат да съществуват фирми. Става въпрос за 173 млн. лева, пренасочени за помощ заради коронакризата от ОП "Иновации и конкурентоспособност" (ОПИК). Те трябва да дадат живителна глътка въздух за 27 000 фирми.

Ангелкова: Мярката 60/40 за туризма вече е променена на 80/20

Кризата вследствие от разпространението на COVID-19 нанесе тежък и безпрецедентен удар в стопанския живот в цял свят. Това заяви минист...

Съгласно "Сега", администрацията на ОПИК е прегледала само 6500 заявления, след като заявленията бяха подаденипо електронен път. А за по-малко от 2000 от тях има сключени договори - това са предприемачите, които реално могат да получат парите. Съответно останалите назад в реда се питат какво да правят.

Дори тези, които имат договори, са шокирани от голямата сложност в документацията - сякаш говорим за проекти, финансирани в размер на стотици хиляди и дори милиони левове, а не от 3000 до 10 000 лева, посочва вестникът на Сашо Дончев. Съответно, тези предприемачи нямат понятие как да се оправят с подобна бюрокрация и им трябва помощ - а консултантите вземат пари! Защото при нередовни документи, получилият безвъзмездно финансова помощ ще трябва да я връща. Още по-притеснителното е, че в документите за отчитане фигурират условия, които не са били посочени в договорите за получаване на безвъзмезната помощ.

"Подписвате договора при едни условия, след което ви дават 50 страници документи за отчитане. Най-сериозният проблем обаче е, че условията за допустимост на разходите вече са променени“, оплака се собственик на малка туристическа фирма.

"Промотираха тази мярка като лесна и ефективна. Това няма нищо общо с истината. Програмата е така написана и дефиницията за разходите е толкова неясна, че постоянно проверяващите може да си добавят нови и нови разходи, които са недопустими за финансиране с получения грант", казва той.

Проучване: Кой пострада най-много от коронавируса като загуба на пари - българите се чувстват сериозно засегнати

Ново проучване сред гражданите на Европейския съюз показва, че жителите на Унгария, България, Италия, Гърция и Испания считат, че имат ...

От Националното сдружение на малкия и среден бизнес потвърдиха, че много техни членове се обръщат към тях с искане за помощ. "По тази антикризисна мярка тепърва предстои да чуваме за подобни проблеми, бюрокрацията е доста сериозна и много от подписалите договорите търсят консултантска помощ, защото не могат да се справят. Това са микрофирми, които нямат обучени хора и не познават сложната технология на европрограмите", казва пред в. "Сега" Елеонора Няголова, председател на сдружението. Тя посочва, че с тези проблеми се сблъскват много от фирмите, участвали с проекти за еврофинансиране по други мерки и програми.

Консултанти по усвояването на еврофондовете казват, че ведомствата не може да се оправдават с това, че изискванията са спуснати от Брюксел и не може да бъдат заобиколени. "Не е така в Гърция. Там парите за затруднените от коронавируса фирми пристигат веднага, с минимална документация. Фирмата подава декларация в гръцката данъчна агенция, оттам им превеждат по 800 евро за всеки служител, като гръцката държава поема всички осигуровки, а самата фирми с олекотена процедура получава безлихвен кредит с гратисен период от 5 години без куп условия за какво не можеш да харчиш тези пари. Сумите за микрофирмите са подобни на нашите, само че в евро. Фирмите веднага са спасени", разказват консултанти.

Припомняме, че зам.-икономическият министър Лилия Иванова беше освободена вчера (23 юли), а на нейно място дойде Яна Топалова със задачата да "ускори сроковете на изпълнение на мерките за подпомагане на бизнеса в условията на пандемията", както се посочва в прессъобщението на Министерски съвет. Топалова има магистърска степен по специалността "Бизнес администрация" от Международно висше бизнес училище, Ботевград. Трудовият ѝ стаж е в държавната администрация, притежава ръководен опит в областта на международното сътрудничество, европейски програми и проекти. Справка показва, че тя е била и заместник-изпълнителен директор на Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Къде са най-евтини бензинът и дизелът в България: Цените в седмицата 20.04-26.04.24

Евтим Милошев очаква успешен летен сезон

СЗБ: Българските институции най-сетне поставиха туризма като приоритет

Кабинетът набързо осигури 250 млн. лева за комплекса "Мини Марица-изток"

Сделките с недвижими имоти в Европа удариха 13-годишно дъно

Окончателно: Либерализацията на пазара на тока се отлага

Българският транспортен сектор изисква незабавни действия от Брюксел в отговор на загуби от над милиард лева без сухопътен Шенген

Предизборна идея на ГЕРБ мина през парламента - държавата дава 1 млрд. лв. за държавните мини

Войната в Украйна пълни джобовете на оръжейната ни промишленост: ВМЗ - Сопот с рекордни приходи

По-евтин Великден прогнозират от BILLA България

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика