Коронавирусът погълна част от парите за втора пенсия

6631
Коронавирусът погълна част от парите за втора пенсия
Снимка: iStock/Guliver

Над 430 млн. лв. от парите за втора пенсия в универсалните пенсионни фондове са изядени от срива на борсите през март заради пандемията от COVID-19 и последвалото затваряне на икономиката. Това показват отчетите на осем от деветте универсални пенсионни фонда за стойността на инвестиционните им портфейли към края на март 2020 г., цитирани от "24 часа".

Общо заради срива на борсите са загубени 429 431 000 лв. Като в това число не влизат данните на фонд “Топлина”, който още не е публикувал информация за инвестиционния си портфейл към 30 март.

13 143 450 000 лв. е била стойността на активите на универсалните пенсионни фондове към края на миналата година, показват отчетите на останалите компании. В края на март стойността на активите, в които са инвестирани парите за втора пенсия на 3,7 млн. български граждани, родени след 1 януари 1960 г., вече е била 12 714 019 000 лв.

“Спадът бе очакван, но появата на коронавируса катализира както мащаба на спадовете, така и тяхната амплитуда и волатилност”, коментира главният изпълнителен директор на “ДСК Родина" Николай Марев пред “24 часа”.

Намалението на активите на пенсионните фондове е очаквано, но е много по-малко от реалния срив на борсите, обясниха експерти от фондовете.

Според главния изпълнителен директор на ПОД “Алианц” - втората по големина пенсионна компания у нас, намалението на активите на българските пенсионни фондове е с около 1/5 от срива на международните борси. Като в общи линии до момента реално просто е изядена доходността от края на 2019 г. Причина за това са консервативните инвестиционни политики, които следват универсалните пенсионни фондове у нас. Едва 20% от активите на българските фондове са в акции, останалите средства са в инструменти с фиксирана доходност като държавни ценни книжа.

Над 8 млрд. лв. от набраните като осигурителни вноски от гражданите пари за втора пенсия са инвестирани извън страната, разкри разследване на “24 часа” в края на 2019 г. В акции на компании, които се влияят силно от сривовете на международните борси обаче, са около 2 млрд. лева, а останалите пари са в държавни ценни книжа.

Всички универсални фондове регистрират отрицателна доходност за първите 3 месеца на годината, като големият спад започва след първите дни на март и продължава до 20-23 март, показва справка в ежедневната статистика на Комисията за финансов надзор (КФН) и някои фондове.

Международните пазари донякъде си възвърнаха позициите с обявяването на милиардните пакети за спасяване на икономиката, но все още българските пенсионни дружества са на доста по-ниски нива от началото на 2020 г., показват пък неофициални данни от КФН.

Има ли пари за втора пенсия - официално да, но дали за всеки?

"Парите, които внасяме в пенсионни фондове за задължително допълнително осигуряване, изчезват, вместо да се увеличават. Недоумявам какв...

Комисията все още не е обявила информация за първото тримесечие, а за изчисляване на доходността се ползват всекидневните ѝ данни.

В края на миналата работна седмица най-голямо намаление в стойността на един дял има при Ен Ен ПОД - минус 8,26% спрямо 16 януари. “Алианц България” е с отрицателна доходност от минус 7,83%, а “Съгласие” е на минус 7,29%. С най-малък спад е “ЦКБ-Сила” - минус 3,08%. Дружеството с най-голям пазарен дял - “Доверие”, регистрира спад от минус 5,40%. “ДСК-Родина” е с минус 5,75%, “Пенсионноосигурителен институт” е с минус 6,89%, “Топлина” - минус 4,30%, “Бъдеще” - минус 3,28%.

За сравнение, последните официални данни от КФН към края на миналата година показваха положителни резултати до 8,74%.

Според неофициална информация от “Доверие” - универсалния пенсионен фонд, в който са инвестирани над 3 млрд. лв. от парите за втора пенсия, в последните дни се забелязва възстановяване на стойността на един дял до нивата отпреди кризата, причинена от пандемията с коронавирус.

“Алианц” и “Доверие” - двата най-големи универсални пенсионни фонда у нас, имат и най-голямото намаляване на активите, показват отчетите на двете дружества за стойността на инвестиционните им пакети.

Спестяванията за втора пенсия надхвърлиха 3000 лв.

Средният размер на натрупаните средства за втора пенсия най-после надхвърли 3000 лв. Към 31 март 2019 г. в партидите на родените след 1...

152 085 000 лв. е намалението на активите на универсалния пенсионен фонд на “Алианц”. В края на миналата година в него е имало активи за 2 819 875 000 лв., докато към март те вече са за 2 667 790 000 лв.

При най-големия фонд “Доверие” намалението в стойността на активите е в размер на 90 499 000 лв., като от 3 413 520 000 лв. те са спаднали до 2 323 021 000 лв.

На трето място като размер на загубените заради коронакризата пари се нарежда фондът Ен Ен. Тук намалението в стойността на активите е в размер на 68 402 000 лв. и към края на март в този фонд за втора пенсия е имало 1 354 805 000 лв.

Сходно е представянето и на фонд “Съгласие”, който през годините си разменя четвъртото място с Ен Ен като размер на портфейла.

“Съгласие” са завършили 2019 г. със стойност на активите от 1 491 477 000 лв., но към края на март те вече са били намалели с 61 879 000 лв.

Средната сума в партидите за втора пенсия стигна 2688 лв.

Средната сума, натрупана за втора пенсия в универсалните фондове, се е увеличила с малко над 401 лв. за една година и вече е 2687.84 лв...

На фона на тези фондове доста по-добре се представя “ДСК Родина”, който принципно е третият по големина универсален пенсионен фонд в България. Загубата заради срива на борсите е в размер на 29 229 000 лв., като към края на март 2020 г. стойността на активите на фонда е в размер на 2 224 640 000 лева.

Между 6 и 13 милиона се движат пък загубите на по-малките пенсионни фондове.

Различните резултати могат да се обяснят с двата основни типа инвестиране на парите за втора пенсия, обясняват експерти.

Въпреки спада през първото тримесечие все още универсалните пенсионни фондове разчитат, че ще успеят да се възстановят до края на 2020 г. И прогнозират положителна доходност в размер на половин до един процент.

“В един момент пазарите ще тръгнат нагоре, но преди това е нужно да се овладее пандемията, което ще се отрази положително и на икономиката”, коментира главният изпълнителен директор на “Алианц” Владислав Русев. Все пак обаче Русев напомни, че възстановяването от кризата през 2008-2009 г. е отнело на пенсионните фондове година и половина - две. Засега сегашната е с по-малки размери. “Всичко зависи от това колко дълго ще продължат мерките за ограничаване на движение на хората. Има много въпроси, на които отговорите все още не са ясни, като например - имунитетът на преболедувалите за колко време действа, от Южна Кореа идват новини за нова зараза на вече оздравели хора, как лятото ще се отрази на вируса, ще има ли втора, по-силна вълна през есента на тази година и много др. Със сигурност се очаква спад на световната икономика, което няма как да не се отрази на капиталовите пазари”, коментира и Николай Марев от “ДСК Родина”.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Пристига първото ядрено гориво от "Уестингхаус" за АЕЦ "Козлодуй

Експерт за отложената либерализация на тока: Не смятам, че ще плащаме повече

Решено: Служебният министър трябва да предоговори договора с "Боташ" (ВИДЕО)

Кои са най-устойчивите градове в Европа и в света?

Кабинетът отпусна парите за компенсиране на сметките за ток на училища, детски градини и църкви

Шринкфлацията застигна супермаркетите в тази европейска страна

Идва американското ядрено гориво за АЕЦ "Козлодуй"

Европа има нужда от два нови атомни реактора на година

На първо четене: Отлага се пълната либерализация на пазара на ток

Къде са най-евтини бензинът и дизелът в България: Цените в седмицата 13.04-19.04.24

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com