Лъчезар Борисов: Това е първият рационален, насочен към икономиката и хората бюджет

3534
Лъчезар Борисов: Това е първият рационален, насочен към икономиката и хората бюджет
Снимка: БГНЕС

"Абсолютно не е разоряващ и това, което мога да кажа за бюджета, въпреки че не съм финансов министър, но като макроикономист го следя поне 20г. назад - това е първият бюджет, който е рационален, който е насочен към хората и към икономиката. Защо? Защото както винаги съм казвал съм щастлив, че работя в такова правителство, което провежда национална политика, която инвестира във всеки един от факторите на икономически растеж. И когато имаме акцент върху здравеопазване, образование и дори върху армията, виждаме, че се стимулират всички фактори, започвайки от потребеление." Това каза пред BTV министърът на икономиката Лъчезар Борисов за Бюджет 2021 от дома си, защото е под карантина за следващите 10 дни. Ето защо.

С тези думи той отговори на президента Румен Радев, който нарече проектобюджета, предложен от Минситрество на финансите "разоряващ". 

Христо Иванов: "Бюджет 2021" на Борисов - "след мен и потоп"

След мен и потоп - така определя проектобюджет 2021 лидерът на "Да, България" Христо Иванов в пост, публикуван във Facebook профила му....

Радев: Правителството предлага разоряващ бюджет

Вчера премиерът Бойко Борисов коментира, че заложените харчове в бюджета са изпълними и ако ГЕРБ остане на власт ще продължи да дава по 50 лв. на пенсионерите и след март месец: И още от коментара му можете да видите тук: Борисов: Ние не сме богопомазани като президента Радев, затова се разделихме и с шефа на РЗИ (ВИДЕО)

Бюджет 2021 премина през Националният съвет за тристранно сътрудничество, вчера го одобри и правителството. Сега предстои да бъде гледан от парламента.

Томислав Дончев: Бюджетът за догодина не е разоряващ

Аз винаги съм казвал, че нещата трябва да се гледат от "птичи поглед", глобално. Трябва да не забравяме и че идват много средства от Европейския съюз. Има много пари за бизнеса. Само ще ви кажа акцентите в него: 1 млрд. 647 млн. лв. за домакинствата, 577 млн. лв. за бизнеса, 749 млн. лв. за органите по пандемия. И тук дори не засягам оперативните програми. От REACT EU 400 млн. лв. са само за бизнеса, отчете мнистърът на икономиката.

Петър Чобанов: "Бюджет 2021" е раздаване на калпак

Трудно можем да наречем Бюджет 2021 "антикризисен бюджет". По – скоро е бюджет, при който виждаме едно раздаване на калпак. Това ...

"Когато говорим за бюджет и социална и здравна сфера и за образователна, вярвайте ми, че инвестираме в бъдещето и в нашата икономика. В такава криза ако нямаме хора и човешкия капитал, ние няма да имаме икономика. Призовавам гражданите да спазват противоепидемичните мерки“, отбеляза още Лъчезар Борисов.

За това дали ще затварят ресторанти и други заведения, министърът на икономиката коментира, че това трябва да бъдат решения на оперативните щабове по места, както и на щаба към министъра на здравеопазването.

"При първото затваряне направихме доста сериозни неща – търговските вериги да бъдат отворени, осигурихме всички необходими неща за нашите лекари, доставихме и лекарства", припомни Борисов.

Доколкото знам от Асоциацията на заведенията с в контакт с министъра на труда и социалната политика и темата за тяхното подпомагане предстои да бъде дискутирана, обясни още министърът.

Според него намаляването на ДДС за тази сфера е било добра мярка, особено за летния сезон. "Видяхме запазване на работни места и ефект по линия на изсветляване на бизнеса, имаше дори увеличаване на приходите от данъци и тази мярка даде своя ефект. Това запази икономиката ни в добра кондиция", обясни Лъчезар Борисов.

Николай Василев с унищожителен анализ: "Бюджет 2021" е изцяло предизборен, няма нищо за кризата в него

"2021 – бюджет на хаотичните разхищения" с тази табела в студиото на btv се появи Николай Василев, бивш икономически министър на ...

"Постигнахме уникална финансова стабилност, на второ място сме в ЕС по този показател, член сме на ERM – 2. В тази сфера по приходната част и изсветляване на бизнеса, България е може би един от лидерите в ЕС. България остава лидер и по кредитен рейтинг, на Балканите нямаме конкуренция", смята още министърът на икономиката.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Все по-близо до отлагане на пълната либерализация на пазара на ток

С гриф "секретно" и "поверително" са договори с еврофинансиране за 60 млн. лв.

Комисията по туризъм одобри промени за по-лесно наемане на чужди сезонни работници

Бивш социален министър се усъмни дали пенсионерите с минимална пенсия не получават и други доходи

Тристранката обсъжда обезщетенията при безработица

"Единственият път за вход на руски газ ще е през България": Илиян Василев за "Турски поток"

Росен Карадимов: Министерството на иновациите и растежа внася стратегията за развитие на ББР

България увеличава вноса на евтини млечни суровини от Украйна

Турският финансов министър: От юни се задава бърз спад на инфлацията

Три компании ще инвестират общо над 100 млн. лв. в Бургас

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com