X
 
 

Мая Манолова хем на война срещу КЕВР за тока и парното, хем "законът е виновен"

2500 3
photo of Мая Манолова хем на война срещу КЕВР за тока и парното, хем "законът е виновен"
Снимка: БГНЕС
Гражданите имат едно право – да плащат. КЕВР абсолютно формално провеждат т.нар. открити заседания и всъщност се чува гласът само на мополистите. Така е и в конкретния случай, в който открихме с моя екип множество нарушения в процедурата по издаване на решението на КЕВР за цената на парното и парното. Това заяви омбудсманът Мая Манолова във връзка с поредната си "война" против КЕВР.

Припомняме, че днес, 4 юли, в 10:00 часа ще внесе иск във Върховната административна прокуратура срещу решенията на Комисията за водно и енергийно регулиране за поскъпване цените на тока и парното от 1 юли 2018 година. С тези решения токът поскъпна средно с 2,03%, а топлинната енергия (парно плюс топла вода) – средно със 7,33%.

Безплатен обяд няма, безплатен ток - също

Парното поскъпна. Токът – и той. Газът – също. Затова – хайде на протест, да сваляме правителството. Под това мото БС...

КЕВР не отчита социалната поносимост на тези цени – когато цената на природния газ пада на международните пазари, няма реакция. В края на миналата година имаше поевтиняване от 7,27% на цената на газа, а нямаше поевтиняване на тока и парното. През 2015 година, при подобна цена на газа, цените на парното и тока в България са други, каза още омбудсманът.

Манолова видя проблем в това, че само ЕРП-тата могат да обжалват решения на КЕВР, но призна, че така било по закон. Всъщност вчера, 3 юли, Конституционният съд излезе с решение защо граждани не могат да обжалват ценовите решения на КЕВР – защото КЕВР приема решение за пределна цена, но това не е крайната цена за потребителите, тъй като дружествата могат да поставят и по-ниска цена. Идеята е, че КЕВР слага само таван, не точна цена. А самата Манолова коментира, че мотивите на Конституционния съд били "доста балансирани", но на ход били депутатите, които трябвало да променят закона. Писах препоръка в тази насока, но при последните промени в Закона за енергетиката не бяха взети предвид от народните представители, оплака се омбудсманът. Тя беше категорична – съдът следва да е последната инстанция, която да решава, а сега само прокуратурата, извън ЕРП-тата, може да оспорва решения на КЕВР.

Междувременно КЕВР получи сериозна подкрепа от бизнеса. Още вчера, 3 юли, Асоциацията на организациите на работодателите в България (АОРБ) подкрепи комисията, напомняйки, че преди да дойде този състав на КЕВР, начело с Иван Иванов, сектор "Енергетика" е бил в колапс, с дългове от 800 млн. лева през 2015 година – заради „изкуствено намаляване на цената на тока за битовите потребители” (бел. ред. – по времето на кабинета "Орешарски"). Иванов обаче успял да го стабилизира. Работодателите напомнят, че "неплатените заради популизъм сметки на бита, утре се плащат от всички с лихвите".

Днес, 4 юли, американските централи AES България и "КонтурГлобал Марица Изток 3", Асоциация "Хидроенергия", Българската фотоволтаична асоциация и трите ЕРП-та - EVN България, Енрго-про, ЧЕЗ Груп България, също подкрепиха КЕВР.

Експерти са скептични, че минималният ръст в цената на тока ще се усети от потребителите

​Последните години регулаторът се държи доста рестриктивно по понятни причини. Тази година е специална и затова регулаторът е предложил...

Помощта за хората с увреждания

Манолова обяви, че е изключително притеснена от внесени текстове за поправка на Закона за интеграция на хората с увреждания, касаещи размера на добавките за хората с увреждания – например за транспорт, за обучение, за рехабилитация, за наем на общинско жилище, за диетично хранен и лекарствени продукти, за достъпна информация и т.н. Те щели да се изчисляват като процент от минималния гарантиран доход, който сега е 75 лева. С други думи, ще се стигне до абсурди една добавка да е 7,50 лева. Това е против Конвенцията за защита на правата на хората с увреждания на ООН, където ясно е посочено, че помощта за хора с увреждания се определя съгласно потребностите им, настоя Манолова, която добави, че на социалното министерство му било казано да си промени правилника за изпълнение на закона заради точно такъв подход, а сега то вкарвало същите поправки директно в закона.

Разчитам, че народните представители ще ни чуят, завърши омбудсманът, визирайки подкрепа от страна на депутати на "Воля" и БСП.

Actualno.com

Етикети:

3 Коментара

Кафене
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта

Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Джъмбинйо 2 Джъмбинйо преди 4 месеца Профил на трол?
  Монополистите подкрепят монополистите - това пък какво е??
 • Боко Мазника от БРЕГ 2.1 Боко Мазника от БРЕГ преди 4 месеца Профил на трол?
  Председателят на КЕВР е корумпиран мафиот!!! Всички началници и зам. началници в КЕВР са корумпирани мафиоти!!! Всички административни служители в КЕВР са корумпирани мафиоти!!!
  : 0 !
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • НЕ с КЕВР - с руския енергиен монопол и местните му охранители трябва да воюваме 1 НЕ с КЕВР - с руския енергиен монопол и местните му охранители трябва да воюваме преди 4 месеца Профил на трол?
  от 2006г. ежегодно “дотираме” Русия с над 4 Млрд. колониален данък за руски газ и горива. Борисов и парламентът УМИШЛЕНО държат най-ниския акциз върху горивата в Европа! За да може Лукойл и картелът на руско-българската енергийна мафия, да държат висока надценка. Сравнете сами. Акцизът тук е само 65 ст. на литър. В Германия е 1,20 лв. В съседна Гърция е 1,40 лв. В съседна Турция е 1,80 лв. на литъ виж още ›› р. Тез и пари там държавата ги прибира в бюджета си и с тях строи магистрали, болници, училища… За да разберете колко ни ОГРАБВАТ годишно, да сравним с Австрия, където крайните цени на горивата са същите и дори по-ниски от тези в България, но акцизът е 1 лв. Разликата е 35 ст. на литър. При 3 милиарда литра годишно потребление, декларирано от Лукойл, това прави загуби за бюджета ни от над 1 млрд.!!!лв. на година. Разликата в акциза 35 ст. на литър. А колко милиарда са при разлика в акциза 55ст. ,както в Германия? А колко милиарда са при разлика в акциза 75ст. ,както в Гърция? А колко милиарда са при разлика в акциза 1лв.и 15ст. ,както в Турция? На всичко това отгоре,за последните 10 години Лукойл отчита тук над 60 млрд. лв. приходи, но не е декларирал и платил НИТО СТОТИНКА данък печалба! ТРАГИЧНО е положението с руския газ. Германия плаща 160$ за 1000 куб.м. Съседна Турция плаща по 180$ за 1000 куб. м. Ние – 225$!!! Спокойно можем да купуваме газ от съседна Турция! За да не стане това още в първия си мандат Борисов уволни министър Трайков и пусна лъкардията за джапанките…мълчанието по въпроса на т.нар. парламентарна опозиция е ОГЛУШИТЕЛНО ПРОРУСКО - кръстиха националните отбори ''сборная'' направо да казват и ДУМА на НС -ТО, В КОЕТО СЕ МИСЛИ САМО ЗА РУСКИТЕ ИНТЕРЕСИ А можем да спестяваме над 3 милиарда годишно и сметките за парно да паднат с 30%. А и ефектът върху българския бизнес ?! Няма как да си конкурентен, когато основният ти енергоизточник е с 30-40% по-скъп. Колкото и ниски заплати да плащаш, колкото и данъци да укриваш!Затова и липсват сериозни стратегически инвеститори в България. ЕК осъди Газпром още на 13.03.2017г. за монопол. За да избегне глоба от ЕК , Газпром отправи предложение за предоговаряне,но Борисов упорито се снишава да не се разбере че се насрал в гащите Ни дума и от кресливите нинова и леночка - мъжките руски тьотки на т.нар. опозиция на страхливия малоумник който точно затова е предпочитания от РЕШЕТНИКОВ ПРЕМИЕРИН Чрез ШАЙКАТА петоколонници на Путин и схемите за източване на България от Борисов, САМО от БЕНЗИН и ГАЗ, ежегодно: Все едно даваме на Путин по 2 ескадрили F-35 – единствения изтребител 5-то поколение. Всяка година. Все едно даваме на Путин по 500 км. магистрали всяка година. Все едно даваме на руската енергийна мафия по 8 млн. заплати вместо на нашите 3 356.900 работещи, според НСИ. Всяка година.
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.