Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Менда Стоянова не се интересувала колко взема гуверньора на БНБ

15 юли 2015, 09:00 часа • 4834 прочитания

Всеки, който следи дебата в Народното събрание за нов гуверньор на БНБ, е видял, че договорки нямаше. Това заяви председателят на Бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова в отговор на въпрос дали състезанието не е било предрешено. Стоянова призна пред Нова телевизия, че много дълго и трудно е бил търсен човек, който да оглави БНБ.

Не знам нищо относно връзки на Йордан Цонев с Цветан Василев. Временната комисия за дейността на КТБ работи с факти и описа всичко относно даването на кредити от КТБ на различни субекти. Защо г-н Василев не дойде в България и не каза това, което говори по медиите, пред Комисията, попита Стоянова. Може да има истина, може и да няма – но ако по телевизиите вървим и казваме какво се е случвало, ние го легитимираме, без да знаем дали действително се е случило, добави депутатът. Трябва да престанем да считаме парламента за последна инстанция – прокуратура, следствие, МВР имат инструментариум да установят имало ли е заговор да бъде съборена КТБ или не, подчерта Стоянова.

Менда Стоянова се учуди, че журналистите не са се заровили в приложението към доклада за КТБ, за да видят и извадят връзките. Припомняме, че вчера (14 юли) колежката ѝ Десислава Атанасова също призова журналистите да стават разследващ орган.

Не бих могла да знам кой какви икономически връзки има от депутатите на ГЕРБ. Затова и не мога да потвърдя или отрека връзка на депутат/и с КТБ, добави Стоянова. Тя уточни и, че вече е трудно да се скриеш и е важна „хигиената, която искаш да спазваш”. Надявам се новият управител да няма такива приятели, коментира депутатът от ГЕРБ по отношение на връзката между Цветан Василев и Иван Искров.

Не знам, нямам законово основание да знам и не съм се интересувала, посочи Стоянова в отговор на въпрос колко е заплатата на гуверньора на БНБ. По настоящите закони заплатата не е тайна, но не е и публична информация. Стоянова не прояви и притеснение относно останалия на практика абсолютно стар екип на подуправителите на БНБ.

Стана ясно и, че ГЕРБ тепърва ще говори относно кандидатурата на Мая Манолова за омбудсман. Ще ми е интересно обсъждането, добави Стоянова, визирайки Костинбродската афера.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес