Местни играчи печелят от промените в Закона за търговските вериги?

6939
Местни играчи печелят от промените в Закона за търговските вериги?
Снимка: Getty Images / Guliver

Предложените промени в Закона за защита на конкуренцията пораждат съмнения, че се цели да бъдат изгонени големи чуждестранни инвеститори, които да бъдат заменени от местни играчи. Това заяви Йордан Матеев, изпълнителен директор на Сдружението за модерна търговия, на пресконференция за във връзка с разглеждането на последните промени в Закона от икономическата комисия в парламента.

В края на април тази година депутатите приеха на първо четене без дебати измененията в Закона за защита на конкуренцията, станал по-популярен като „Закон за търговските вериги“. Проектозаконът беше внесен от Михаил Миков и група народни представители от БСП. Според вносителите той има за цел да създаде условия за осъществяване на последователна политика за защита на националните пазари, производството, доставката и дистрибуцията на стоки и услуги и да предотврати използването на нелоялни търговски практики. Идеята, според вносителите, е да се защитят производителите на български стоки.

Една от големите търговски вериги бави плащанията към българските доставчици

Четвъртата по големина търговска верига бави плащанията към българските доставчици и е натрупала към тях сериозни задължения. От това...

„Това е един изключително вреден закон“, заяви обаче Матеев. Той посочи няколко точки от проектозакона, които, по думите му, са много спорни и ще доведат до фалити на българските производители, увеличаване на цената за крайните потребителите и нарастване на сивия сектор. „Подобен законопроект е обсъждан от 4-5 години и в него все още няма оценка на въздействието. Никой не може да каже какви ще са ефектите от него“, заяви Матеев.

Ако влезе в сила, новият Закон за защита на конкуренцията ще повлияе по негативен начин българската икономиката, като би имал толкова силен ефект, че да се отрази негативно на брутния вътрешен продукт на България, посочи Матеев.

Голяма опасност, по думите му, е предоставянето на огромна власт на един държавен орган в лицето на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК), която ще „налага глоби по неясни формулировки“. Матеев цитира доклад на Световната банка, според който промените в Закона ще доведат до политизиране на регулатора и намаляване на неговата независимост.

„Ще бъдат засегнати българските производители, които уж този закон защитава“, коментира изпълнителен директор на Сдружението за модерна търговия.

Търговските вериги: Храните ще поскъпнат заради законовите промени

Цените на храните ще се повишат и ще се навреди на малките и средните български производители с промените в Закона за защита на конкуре...

Какво още се предлага със законовите промени, което ще се отрази негативно на българския бизнес, и дали може да очакваме положителни такива в Закона за защита на конкуренцията може да четете в Expert.bg.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com