Минималната работна заплата от 2021г. ще расте по сектори

21559
Минималната работна заплата от 2021г. ще расте по сектори
Снимка: iStock

Минималната работна заплата ще бъде определяна вече по отрасли чрез браншови преговори, които ще започнат още тази година.Това стана ясно на пресконференция в Минситерския съвет, на който бяха разяснени приоритетите в Националното тристранно споразумение. По думите на икономическия министър то е със статут на "национални приоритети".

В момента тя се изчислява административно от държавата и е в размер на 610 лв.

"Една от най-важните точки е споразумението, че минималната работна заплата ще може да се договаря по професии. Минималната заплата ще продължи да съществува, просто няма да бъде единна за всички сектори, така ще можем да махнем минималните осигурителни прагове", допълни пък социалният министър Деница Сачева.

По този начин в някои сектори минималните работни заплати могат да са много по-високи от сегашните.

От 2021г. минималната заплата вече по отрасли

Съгласихме се за минимална работна заплата по икономически дейности, с прилагане през 2021 г. Тогава да се предложи отмяна на минималните осигурителни доходи за 2021 г., ще се създаде механизъм, който не допуска отказ от преговори.", каза Пламен Димитров от КНСБ.

Синдикатите и бизнеса ще договарят и ръст на заплатите в частния сектор. Идеята е изчисленията да показват "кое се смята за нормално", обясни той.

Имаме съгласието на правителството заплатите в бюджетния сектор да нарастват всяка година след допълнителна атестация, подчерта Димитров.

Имаме идеи. Стигнали сме до някъде в подготовката на механизма. До 2015г. договаряхме минималните заплати по 85 дейности и 9 категории персонал. Върви се към опростяване на схемата. Най-вероятно ще се редактират икономическите дейности по класификатор, ще бъдат обединени, а не 85 както са сега. От 9-те категории труд може да останат 3. Методиката се уточнява в тази посока. Тя ще е готова за приложение от 2021 г. Стана още ясно от думите на Димитър Манолов от КТ Подкрепа.

Предстои много работа по уточняване на икономическите дейности, които най-вероятно ще се групират, за това ще преговарят браншовите организации. Ако не може за няколко категории персонал, то поне да има минимална работна заплата за икономическия сектор, подчерта Васил Велев.

Договаряне по сектори и дейности, в отделно предприятие, минималните работни заплати могат да растат, но не и да падат под основната, определена от държавата, подчерта Цветан Симеонов от БТТП.

Новите договорени минимални нива със сигурност ще бъдат поне 20 стотинки над основната минимална работна заплата в страната, категоричен беше Пламен Димитров.

Минимална работна заплата 2020: Ще стане ли 750лв?

Заплатата е парично възнаграждение на работещия от работодател за вече извършен труд и работа. Заплатата се уговаря между работещия и р...

Считаме, че е дошъл момента да сложим малко ред в приходната част на държавното обществено осигуряване и да въведем прогнозируемост за това кой какви осигурителни вноски ще плаща. Особено за максимални и минимални прагове за професии, които не могат да бъдат обект на договаряне, каза Димитър Манолов.

Става дума за самоосигуряващите се лица, земеделските производители и ттюнопроизводителите. Те се осигуряват на доходи, различни от получаваното, и после получават минимална пенсия, които не им стигат за нормално съществуване, обясни той.

Това, което ще направим за тях е първо минималните им осигурителни прагове да достигнат минималната работна заплата, т.е. се изравнят с всички останали раотещи. След това, нарастването на минималните им осигурителни вноски да става по Швейцарското правило. Същият подход предлагаме от 2022г. да бъде въведен и за максималния осигурителен доход, обясни Манолов.

Още за икономическите мерки в Националното тристранно споразумение ще намерите в следващата статия.

Социалните партньори подписаха Национално тристранно споразумение. Какво урежда то?

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Експерт за отложената либерализация на тока: Не смятам, че ще плащаме повече

Решено: Служебният министър трябва да предоговори договора с "Боташ" (ВИДЕО)

Кои са най-устойчивите градове в Европа и в света?

Кабинетът отпусна парите за компенсиране на сметките за ток на училища, детски градини и църкви

Шринкфлацията застигна супермаркетите в тази европейска страна

Идва американското ядрено гориво за АЕЦ "Козлодуй"

Европа има нужда от два нови атомни реактора на година

На първо четене: Отлага се пълната либерализация на пазара на ток

Къде са най-евтини бензинът и дизелът в България: Цените в седмицата 13.04-19.04.24

АПИ загуби дела за стотици милиони левове

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com