Многократните опаковки, които гарантират свежа храна и чиста природа

5247
Многократните опаковки, които гарантират свежа храна и чиста природа
Снимка: BILLA България

От стъпването си на българския пазар, BILLA България се развива като компания, която ясно съзнава, че генерираните хранителни отпадъци са не само екологичен проблем, но и икономическа загуба. Намаляване на отпадъците, емисиите и потреблението на вода са част от отличителните стъпки, които търговската верига предприема в посока отговорно отношение към околната среда.

От 2011 г. BILLA активно си сътрудничи с компанията IFCO – пионер в опаковките за многократна употреба за пресни продукти. Компанията предлага стандартизирани решения за многократна опаковка, с които се пренасят пресни храни от производителите до потребителите, като се поддържа качеството и безопасността им. Тези стремежи напълно отговарят и на ценностите, които BILLA утвърждава на родния пазар. Заедно те правят стъпки към позитивна промяна в процеса на доставки на хранителни стоки, превръщайки го в по-устойчив и безопасен.

За продуктите с грижа за опазването на околната среда, ползите за клиентите и за партньорството между двете международни компании разказват Деян Дуковчич, мениджър ключови клиенти за Сърбия, България и Румъния в IFCO Systems и Стоян Тачев, прокурист, ръководител на управление на проекти и процеси и CSR координатор в BILLA България.

"В ежедневната ни дейност ние се намираме между производителите и веригата за продажба на дребно (BILLA). Целта ни е да гарантираме, че продуктите се доставят директно от производителя до мястото на продажба. С касeтите на IFCO продуктите имат защита и по-бързо охлаждане благодарение на здравата конструкция, сигурно подреждане, по-добра вентилация и оптимална влажност", споделя Деян Дуковчич.

По-малко хранителни отпадъци и по-малко твърди отпадъци

Пластмасовите контейнери за многократна употреба (ПКМУ) на IFCO се използват от 30 до 120 пъти. Проверяват се преди всяко ползване и ако са повредени, се поправят или претопяват за производството на нови пластмасови контейнери за многократна употреба. "Целият наш материал се използва за създаване на нови пластмасови контейнери за многократна употреба, нищо не се изхвърля", посочва Дуковчич. Резултатът е впечатляващ: 86% по-малко твърди отпадъци в сравнение с онези, генерирани от еднократните опаковки.

Касетите на IFCO помагат за решаването на още един сериозен проблем: хранителните отпадъци в търговията с бързооборотни потребителски стоки. Благодарение на стабилната си конструкция, стабилно подреждане в купчина, по-добра вентилация, по-бързо охлаждане, по-стабилна температура и оптимална влажност, те могат да намалят до 96% хранителните отпадъци по веригата на доставките, тъй като осигуряват по-добра защита на продукта и по-дълъг срок на годност.

Това е особено важно при пресните продукти, каквито се предлагат в голямо разнообразие в магазините на BILLA. Пластмасовите контейнери за многократна употреба доказано удължават трайността на пресните продукти, като по този начин потребителите се радват на отлично качество и вкус по-дълго. Проектирани са така, че да осигурят необходимата защита при вентилация и студена верига, което помага да се премахне полевата топлина при прибиране на реколтата и да се осигури по-бързо охлаждане и оптимална температура по цялата верига за доставка.

Многобройни предимства и опазване на околната среда

Чрез използването на многократните контейнери на IFCO, BILLA България активно предпазва околната среда и допринася за поддържането на по-устойчива верига на доставки на прясна продукция. За 2020 г. това партньорство успява да намали емисиите на CO2 с 2516049 кг = 304 годишен брой автомобили, които не са използвани за транспорт. Отчита се успех и с намаляването на отпадъците от 263 556 кг, което се равнява на дневното количество твърди отпадъци, генерирани от над 202 700 европейци.

Спестени са 9203 куб. метра вода, 32 808 GJ енергия, a щетите по продуктите са намалени с близо 47 000 кг. С примери от ежедневния ни живот, тези цифри означават спестени над 204 500 пет минутни къпания с душ, над 17 300 електрически крушки, захранвани в продължение на час и 254 хранения със средно количество храна.

В световен мащаб, контейнерите също допринасят сериозно за устойчивото и отговорно потребление. Съдействат за намаляване на производството на CO2 с до 60%, генериране на 86% по-малко отпадъци за сметищата, потребление на 80% по-малко вода. От своя страна, загубите на продукти се намаляват с над 96%. Всичко това води до 27% по-малко разходи по веригата на доставки.

Разнообразни модели, подходящи за всеки камион и склад

Благодарение на богатото разнообразие от пластмасови контейнери за многократна употреба, които предлага IFCO, BILLA успява да транспортира все по-голяма част от разнообразия асортимент, предлаган в своите обекти, с отговорно отношение към природата. Освен такива, подходящи за всякакви плодове и зеленчуци, включително контейнер, предназначен специално за банани, има и контейнери, оптимизирани за месо, риба, яйца и хляб и хлебни изделия. Те са направени от PP5 – пластмаса от най-високо качество (която се използва за продукти, подходящи за микровълнова фурна) и се рециклират изцяло за производството на нови пластмасови контейнери за многократна употреба.

Независимо от размера си, всички контейнери позволяват възможно най-ефективно използване на наличното пространство в камиона или склада. Най-важното условие, на което отговарят те, е че са специално проектирани така, че да отговарят на изискванията на BILLA за доставки на пресни продукти от множество хранителни категории, дори в автоматизирана среда.

BILLA помага на българските производители с грижа за природата

В динамичното и пандемично време, BILLA България смело и уверено посреща предизвикателствата, като продължава да бъде надежден партньор на българските производители. "Подадохме ръка на още малки и средни предприятия oт хранителния бранш от различни части на България, като включихме техните продукти в нашия асортимент. Така предложихме на клиентите ни още повече от любимите им родни продукти", казва Стоян Тачев – прокурист, ръководител на управление на проекти и процеси и CSR координатор в BILLA България.

В областта на устойчивото корпоративно развитие компанията продължава да развива партньорствата с неправителствени организации и значително увеличава подкрепата си за техните каузи. "Паралелно с това, развивахме бизнеса си с мисъл за опазване на природните ресурси, като за нас и храната е изключително ценен ресурс", посочва Тачев.

"Посредством работата си с IFCO, ние постигаме редица свои цели: намаляване използването на еднократни опаковки, намаляване на емисиите от въглероден диоксид и намаляване на хранителните отпадъци. Нашето 10-годишно партньорство е пример за сътрудничество, от което всички печелят: природата, потребителите и бизнесът. Гледаме уверено напред в бъдещето, за да реализираме още повече проекти за доброто на България и българското общество", убеден е Стоян Тачев.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Росен Карадимов: Министерството на иновациите и растежа внася стратегията за развитие на ББР

България увеличава вноса на евтини млечни суровини от Украйна

Турският финансов министър: От юни се задава бърз спад на инфлацията

Три компании ще инвестират общо над 100 млн. лв. в Бургас

Борисов забранява руския газ: Експерти говорят в парламента (ВИДЕО)

"Главболгарстрой" ще строи паркинг с 1000 места на Летище София

Високите световни цени на храните най-сетне може да се понижат през 2024 година

Любослав Костов: Хората в риск от бедност и социално изключване са над 30%

Може ли Индия да стане икономическа суперсила?

Американското ядрено гориво получи разрешение за АЕЦ "Козлодуй"

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com