МЗХГ за думите на Танева: Записът е изваден от контекста (ВИДЕО)

5243
МЗХГ за думите на Танева: Записът е изваден от контекста (ВИДЕО)
Снимка: БГНЕС

Конкретните резултати от проверките за злоупотреби при подпомагането на земеделски производители са публични и се изпращат на Еврокомисията, като при липса на контрол на национално равнище, евентуален одит от ЕК действително би поставил под въпрос цялата мярка.

Така от Министерството на земеделието храните и горите (МЗХГ), цитирани от bTV, коментираха публикувания днес запис с участието на министър Десислава Танева, в който тя съветва зеленчукопроизводители да не привличат вниманието на европейските институции към размера на подпомагането.

Да се придържаме, че нямаме измами и всичко е наред, зове Танева (ВИДЕО)

"Аз ви предлагам да се придържаме, че нямаме такива измами и всичко е наред, защото иначе и това (финансиране - бел. ред.) ще ни спрат....

„Ако в това се задълбочат европейските служби – и се компрометира „Обвързана“. Защото такова ниво на грешки показва, че такава подкрепа не трябва да има. Тъй че, ако искате сами да си го причините, защото искате да си разберете изчисленията (...) Аз ви предлагам да се придържаме, че нямаме такива измами и всичко е наред, защото иначе и това (финансиране) ще ни спрат. В крайна сметка ние изпълнихме това, което бранша искаше. Но сега да се хвалим какви измамници сме?“, казва министърът във видео, разпространено от разследващия сайт „Биволъ“.

Министър Десислава Танева посочва именно тези резултати от проверките, довели до намаление на субсидии на земеделски стопани, които заявяват, че гледат определени култури, а при проверка на място не се откриват културите. Публикуваният запис е изваден от контекста на разговора. Министър Танева многократно е заявявала, че ако тези проверки не бяха направени от институциите, при евентуален одит от Европейската комисия ще поставят въпроса за подпомагането“, казват от Земеделското ведомство.

От Министерството посочват, че контролът е достигнал 50 на сто от заявените площи, което е 10 пъти повече от установеното по регламент на ЕК. Дадени са и примери за открити разминавания: „В Хасковско най-много несъответствия имаше при краставиците, където при заявени 2744 декара не бе открит нито един зеленчук. Следва лукът, където фалшивите декари бяха 1520. Нарушение бе открито и при пъпешите – с 1037 празни декари. А също и при доматите – с 542 дка тревясало поле“.

Превеждат парите по мярката за биологично производство

Фонд „Земеделие“ ще преведе днес дължимите средства по мярка 11 за Кампания 2019 за биологичните производители, съобщи БГНЕ...

Именно чрез намаляването на субсидиите за нередовните стопани се увеличили парите за тези, при които няма нарушения: „За да не уронваме престижа на добросъвестните български производители не сме считали, че е необходимо да се „хвалим“ с резултатите от проверките. Те целят да защитят правилното разходване на европейски и национални средства“, посочват още от МЗХГ.

Темата продължава и в този материал.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Официално: Над 1,1 милиарда е печалбата ни от "Турски поток" досега

Енергийният министър заминава за Турция да предоговаря с "Боташ"

Най-големият безмитен магазин в България отвори врати

Повече компании в България смятат да наемат нови служители през летния сезон

ЕЦБ: Очакванията за инфлацията на потребителите в еврозоната вървят надолу

Гвоздейков подписа с поляци за доставка на 7 двуетажни влака

Забрана за рекламата на хазарт мина на първо четене със заявки за бързо приемане

Къде са най-евтини бензинът и дизелът в България: Цените в седмицата 20.04-26.04.24

Евтим Милошев очаква успешен летен сезон

СЗБ: Българските институции най-сетне поставиха туризма като приоритет

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика