X
 
 

Най-бързо развиващият се сектор у нас - аутсорсингът, призовава за внос на кадри и завръщане на емигранти

1626 3
photo of Най-бързо развиващият се сектор у нас - аутсорсингът, призовава за внос на кадри и завръщане на емигранти
Снимка: iStock/Guliver
Най-бързо развиващият се сектор у нас - аутсорсингът, изпитва остър недостиг на квалифицирани кадри, категорични са експертите.

Варна има огромен потенциал за развитие на аутсорсинг индустрията. Доказателство за това е изборът на града за технологичен хъб по програмата за регионално развитие на Източна Европа. Как тази идея да започне реално да функционира обсъдиха край Варна водещи мениджъри и собственици на компании от страната и чужбина по време на Петата годишна конференция на Българската аутсорсинг асоциация.

Аутсорсингът дава над 1200 евро средна заплата

Средната заплата в аутсорсинг компаниите надвишава 1200 евро. Това сочи проучване на Българската аутсорсинг асоциация. Това е почти три...

Тази година акцент на срещата беше дигиталната трансформация в образованието и бизнеса. Развитието на информационните технологии и неограниченият интернет достъп промениха напълно начинът на работа във всички сфери на индустрията.

"Това означава, че има умни градове, умни машини, има умни системи и умни банки. А умни и дигитални означава, че са много по-насочени към работа със софтуерни приложения и с възможбности за по-бърз достъп за съкращаване на бизнес процесите и тяхното дигитализиране", заяви Ивайло Славов, председател на Борда на директорите на Българската аутсорсинг асоциация.

Най-бързо развиващият се сектор у нас осигурява около 3,6% от брутния вътрешен продукт на страната. Заетите в бранша надхвърлят 42 000 души.

"Това е секторът с най-голям недостиг на кадри по света, което означава, че и у нас кадрите не достигат. Да, налага се да вземем мерки за внасянето на кадри, но и за връщането на българи, които са в чужбина", коментира Славов, цитиран от БНТ.

Плевнелиев: България е сред трите водещи аутсорсинг дестинации в света и първа в Европа

Днес България е третата най-добра дестинация в света и първа в Европа, а само преди десет години в София открихме първите офиси на аутс...

В близките години бизнесът ще бъде напълно променен и ще влезе в нова ера на развитие, допълни Славов. За да има бъдеще дигиталната трансформация у нас, младите хора трябва да получат необходимите знания и да осъществят промените в различните сфери на индустрията.

 

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители

3 Коментара

Кафене
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта

Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • българин 2 българин преди 11 месеца Профил на трол?
  Кадри да, но не и рабфаковци от нова форма на полу обучение, полу квалификация и преквалификация и да сме на ясно - с трици маймуни не се ловят, нормални условия, нормално заплащане, нормална експлоатация, нормални и компетентни ръководители, демек на територията на червената мафия с мутри и мошеници това не става.
 • Анонимен 2.1 Анонимен преди 11 месеца Профил на трол?
  Циклопе, та ти си кръгъл идиот !
  : 0 !
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Анонимен 1 Анонимен преди 11 месеца Профил на трол?
  Плащайте европейски заплати и хората ще се върнат в България.
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.