Напредва разследването на ЕК за монопол на "Газпром", прави се отделно за доставките към България

5238
Напредва разследването на ЕК за монопол на "Газпром", прави се отделно за доставките към България

Разследването на Европейската комисия (ЕК) срещу руската газова компания "Газпром" за злоупотреба с монополно положение при доставките на газ в България и още няколко източноевропейски страни напредва. Това заяви  еврокомисарят по конкуренцията Маргрете Вестагер. Същевременно от ЕК съобщиха, че се прави отделно разследване за доставките на синьо гориво за нашата страна.

Разследването тече от над 2 години и касае високите цени в договорите за доставка на руски газ в България и още 7 източноевропейски страни. Ако държавната компания "Газпром" бъде призната за виновна, че нарушава конкуренцията на единния пазар в Европа, тя рискува огромни финансови глоби от Европейската комисия.

Москва: Проектът "Южен поток" е спрян

Статутът на газовия проект „Южен поток“ остава непроменен, работата по него е спряна. Това съобщиха от руското министерство...

"Нещата напредват", обясни пред БНР ресорният комисар Маргрете Вестагер. Възраженията на "Газпром" са били изслушани точно преди Коледа, допълни тя, без да се ангажира със срокове, кога Брюксел ще вземе решение. Същевременно Вестагер призна, че на неформална основа Комисията преговаря с руснаците за либерализиране пазара на газ в Източна Европа.

През април 2015 г. ЕК официално обвини руския газов гигант „Газпром” за злоупотреба с монополно положение в Централна и Източна Европа (ЦИЕ). Според заключението на ЕК „Газпром” ограничава конкуренцията в осем страни членки – България, Чехия, Естония, Унгария, Латвия, Литва, Полша и Словакия. В отговор руският газов гигант заяви, че претенциите на Европейската комисия за необосновани, а приетото от ЕК "изложение на възраженията" е само един от етапите на провежданото разследване и не означава признаване на „Газпром“ за виновен.

Без да споменава частната българска компания "Овергаз" и проблема й с Москва около Нова година, Вестагер потвърди, че в България се води отделно предварително разследване, свързано с доставите на синьо гориво от "Газпром".

"Има ново развитие относно България, което ще бъде разгледано отделно. Имаме известен брой жалби, които ще проучим. Твърде рано е обаче да дам подробности", отговори комисарят по конкуренцията Вестагер.

"Южен поток" щял да бъде възобновен

Има вероятност газовият проект "Южен поток", който трябваше да минава през България, да бъде възобновен. "Москва връща проекта "Южен ...

Припомняме, че в края на 2015 г. се развихри "газова криза" с доставките на газ от Русия на "Овергаз". На 1 януари "Булгаргаз" започна да подава природен газ към клиентите на "Овергаз", след като вечерта предния ден беше подписан договор между частната компания и "Булгаргаз" за доставки на синьо гориво за този месец. Това стана, след като "Овергаз" изпрати писмо до обществения доставчик, че предвид извънредната ситуация се нуждае от помощ. Според собственика на компанията Сашо Дончев внезапното съвпадане на интересите на „Газпром“ и Българския енергиен холдинг (БЕХ) е политически мотивирано от Русия, която иска да съживи проекта „Южен поток“ в светлината на напрежението между Москва и Анкара. Стана ясно, че Дончев е изпратил писмо до Европейската комисия във връзка със спрените газови доставки за дружеството.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика