Николай Василев: Нямаме нужда от милостиня, можем да се оправим сами

3840
Николай Василев: Нямаме нужда от милостиня, можем да се оправим сами
Снимка: БГНЕС

Най-добрият момент (бел.ред. - да влезем в чакалнята за Еврозоната) е всеки от последните 11 години, като не сме го направили досега, моментът днес е по-добър отколкото през следващите 10 години. Може би за 20-ти път премиер или правителство казва, че ще подаваме заявление за членство в ERM зоната. От една страна много се радвам, че ще влизаме в нея, от друга страна, ако ме питате това последно "ЩЕ" ли е или ВЛИЗАМЕ – не мога да ви кажа. Това каза в ефира на БНТ икономистът и бивш министър - Николай Василев.

"Просто постоянно се говори в бъдеще време, а света се промени и отдавна да сме влезли и да сме първокласни държави като Словения, Словакия и да приемаме Хърватия, а не обратното", продължи логиката си той.

COVID-19: Икономисти от БАН с три сценария за българската икономика

Най-вероятният за пик през юли и 4,3% спад на БВП Три сценария за макроикономическите последствия у нас от борбата с COVID-19 предлага...

"Хора като мен отдавна го казват, а критиците на Еврозоната в момента не говорят. Те казваха, че ако германска банка закъса, България ще трябва да я спасява. Това е толкова несериозно, колкото да кажем, че Македония ще трябва да спасява натовска държава с двата си танка. Очевидно е, че България има много по-голяма вероятност да се нуждае от подкрепа за разлика от другите страни в Еврозоната." За мен позитивите от членство са огромни, не виждам негативи изобщо, категоричен беше той.

Притеснява ме риториката, която чувам, че така ще търсим подаяние, че се редим на опашка за раздаване на помощи, че се молим – България трябва да е държава, която достойно, с гордост да каже, че сме сред най-стабилните в Европа и не се нуждаем от помощи, каза бившият министър.

"България е една от малкото европейски държави, която на този етап няма никаква нужда от вземане на кредити, има нисък дълг и може сама да си вземе колкото кредити иска. Ние нямаме нужда от милостиня, можем да се оправим сами. Въпросът е, че трябва да бъдем част от тази общност, където има повече солидарност и механизми за подкрепа.", подчерта Василев.

Критиците казват, че и цените ще скочат, особено в кризата COVID-19: "Tова сa пълни измишльотини – нямаме време цял живот да се занимавамe с този въпрос. Всички, които са в Еврозоната нямаха никаква инфлация след влизането си, как да го кажа по-ясно", каза той.

Икономистът обясни, че е приятно иненадан от прогнозата на БАН, която вчера представи три сценария за бъдещето на българската икономика:COVID-19: Икономисти от БАН с три сценария за българската икономика

Борисов от Хасково: Преправяме икономиката, работим за еврозоната (ВИДЕО)

Преправяме икономиката и тези, които могат да работят, да работят. Това каза премиерът Бойко Борисов при посещението на шивашка фабрика...

"Приемам казаното – това са нещата, които могат да се кажат. Личното ми мнение клони към по-песимистичните сценарии – дори от медицинска гледна точка. Икономиката за много дълго време може да пострада от това, което се случва в момента. Не е сигурно, че то ще бъде инфлация, при много стоки можем да говорим за дефлация. Може на горивата примерно да има дефлация. Имоти и всякакви активи и някои стоки, които никой няма да купува – може да падат цените.", обясни Василев.

"Аз съм от хората, които подкрепят мярката "60/40", особено след промените, според които правителството поема повече осигурителна тежест. Смятам, че това е добра пропорция. Критиците предлагат държавата да плаща 100%. Някак фирмите да не се борят и да не допринасят за БВП, а да чакат държавата да им дава. Държавата да издържа на 100% всички, които не правят нищо – това не е справедливо.", коментира икономистът.

Мярката за задължението търговските вериги да продават бългаска стока: "Много трябва да се внимава, дали и кои действия няма да противоречат на международни принципи като конкуренцията. Любопитен съм от резултата. Ние със или без криза или закон е добре да подкрепяме родните стоки и когато имаме възможност да купуваме българско, за да подкрепим българското производство. Нямаме нужда от закон', обясни Василев.

По думите му няма да бъде нужна втора актуализация на бюджет 2020 засега."Тази беше доста щедра. Ако икономиката скоро постепенно заработи, може да се окаже, че някакви ресурси в бюджета няма да са необходими. Най-важно е да не изпаднем в 6-месечна ситуация нищо не работи, защото от нея излизането ще е по-страшно и от медицинската криза.", подчерта той.

НА ЖИВО: Последна информация и всичко за коронавируса, 14 април

Експерт: 10 млрд. ще бъдат достатъчни, за да се преодолее кризата в икономиката

10 млрд. ще бъдат достатъчни, за да се преодолее тази криза. Все пак имаме опита на Китай - държава, която е влязла и е излязла от ситу...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

EVN предлага поскъпване на парното в Пловдив

Коя страна смята да бъде двигател за възстановяването на световната икономика?

"Булгаргаз" иска поскъпване на природния газ от април. Ето с колко

Атанас Пеканов: През юни вероятно ще получим отрицателен доклад за еврозоната

TotalEnergies се отказва от проучванията в блок "Хан Аспарух"

Държавата губи до 1 млрд. лв. годишно от неефективно използване на горските ресурси

Най-лошото тепърва предстои за потребителите на популярен и любим продукт. Защо?

Си Дзинпин предупреди: Технологичният напредък на Китай няма как да бъде спрян

Правителството предлага да изкупи за 1,6 млрд. лева задълженията на "Топлофикация София“

Министър Радев: Няма опасност за цените на тока за бита

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика