Нова такса в сметките за ток - "Задължения към обществото"

51085
Нова такса в сметките за ток - "Задължения към обществото"

Нова такса "задължения към обществото" влиза в цената на тока. Тя ще замени досегашните добавки за "зелена" и "кафява" енергия, както и за т. нар. "невъзстановяеми разходи", с които всички плащаме скъпия ток по дългосрочните договори с двете американски централи в комплекса "Марица Изток". Това предвижда проектът на ДКЕВР за новите цени на тока и мрежовите услуги, които ще влязат в сила от 1 август, предаде Стандарт нюз.

Новата такса е определена като "Цена Задължения към обществото". Тя е 15,20 лв. за мегаватчас, или с 3,11 лв. по-малка от сбора на трите досегашни такси - за "зелена" и "кафява" енергия, и "невъзстановяеми разходи". Това е реално намаление с 20%.

ДКЕВР предлага по-ниски цени на тока с около 5%

Държавна комисия за енергийно и водно регулиране предлага намаляване на цените на тока средно с около 5%. Предложението е публикувано н...

С промяната обаче се скрива от хората колко дълбоко бъркат в джоба си, за да плащат скъпия ток от ВЕИ-та и от когенерации на топлофикации и заводски централи.

Освен че токът за крайните потребители поевтинява средно с около 5%, новата методика сваля от 1 август и цените за мрежовите услуги за свободния пазар на електроенергия. Разликата е, че вместо от пет новата цена ще се формира от 3 добавки - именно заради обединяването на посочените три в новата цена "Задължения към обществото". Новата методика намалява с 3,82 лв. (около 20%) на мегаватчас общата сума на таксите за достъп до и пренос по мрежата на ЕСО - от 15,95 на 12,13 лв. за мегаватчас.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика