Официално офшорни фирми могат да държат до 10% от капитала на банки и медии

2274
Официално офшорни фирми могат да държат до 10% от капитала на банки и медии
Снимка: Thinkstock/Guliver

Офшорни компании ще могат да притежават до 10% от капитала в банки, инвестиционни фондове, застрахователни дружества и медии, както и да участват в процедури за предоставяне на концесии и обществени поръчки. Това стана с промени, приети днес, 15 юни, на второ четене в Закона за икономическите и финансовите отношения с дружества, регистрирани в юрисдикции с преференциален данъчен режим или т.нар. Закон за офшорките.

Промените бяха предложени от Министерството на финансите в края на миналата година заради критики от страна на Европейската комисия, че законът не е съгласуван с правото на Европейския съюз и се противопоставя на принципа на свободно движение на капитал.

Мавродиев е подал сигнал за огромна престъпна схема от офшорни компании

Преди дни Комисията за финансов надзор (КФН) е подала в прокуратурата още 3 тежки сигнала за престъпления. Това съобщи Стоян Маврод...

Законът, който беше приет на първо четене през март, претърпя промени между двете гласувания в парламента. По предложение на депутатите от Реформаторския блок Димитър Делчев, Настимир Ананиев, Антони Тренчев и др. се реши 10-те процента да важат общо за дружествата-собствениците, регистрирани в юрисдикциите с преференциален режим. Предложението беше направено, за да не може, например, едно застрахователно дружество да бъде притежавано от 10 офшорни фирми, всяка от която държи по 10%. Така в закона се създаде "Правило за борба със злоупотреби" в нов чл. 3а, в който се казва, че в случаите на участие на две или повече дружества, регистрирани в юрисдикции с преференциален данъчен режим, и/или на контролирани от тях лица в процедурите прагът от 10% не може да бъде превишаван и се определя и прилага общо.

Председателят на Бюджетната комисия Менда Стоянова обясни, че законопроектът е бил съгласуван с Европейската комисия и е плод на дълга комуникация с институцията, която приела някои от възраженията на България, но за други категорично била против с мотива, че противоречат на правото на ЕС. Ако тази официална процедура завърши с неприемане на текстовете от наша страна, ще последва иск до Съда на Европейския съюз, каза по време на дебатите в парламента Менда Стоянова. Тя добави, че това най-често завършва с голяма глоба към страната, а много компании също могат да заведат искове към държавата. Стоянова посочи още, че нашият закон е максимално рестриктивен към офшорни компании спрямо законодателството на ЕС. Според нея дебатът за по-рестриктивни мерки спрямо офшорни компании трябва да се прехвърли в Европейския парламент.

С редактирания Закон за офшорките се въвежда изискването за вписване в Търговския регистър на дружествата, регистрирани в юрисдикции с преференциален данъчен режим, които пряко или косвено осъществяват или ще осъществяват банкова, застрахователна, осигурителна и медийна дейност, както и данни за техните действителни собственици. Ако компанията не направи това в установения срок, то тя се наказва с глоба в размер от 10 000 лв. до 50 000 лв. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com