Хиляди българи могат да не умират, ако общините не допускат замърсяване на въздуха

6649
Хиляди българи могат да не умират, ако общините не допускат замърсяване на въздуха
Снимка: БГНЕС

Масово в общините в България има превишаване на допустимата норма на фини прахови частици (ФПЧ). В някои общини превишението от пределната норма (50 µg/m3) е фрапиращо като брой пъти през годината – например Видин и Монтана. Но превишение от над 35 пъти годишно прави почти всяка по-голяма община. Това пише в пуснатия за обществено обсъждане проект на Национална програма за подобряване качеството на атмосферния въздух (2018 – 2024 г.).

Ако се спазва препоръчителната нормата от 40 µg/m3, това ще значи 4300 по-малко починали при общо 107 000 годишно заради по-висока концентрация на ФПЧ.

Сериозни средства за по-чист въздух ще похарчи Велико Търново - какъв ще е ефектът?

На свое заседание от 25 октомври 2018 г., с 19 гласа "за" (от общо 37 съветници), Великотърновският общински съвет даде съгласие Община...

Оказва се обаче, че макар превишението да е основно през зимния период т.е. причината се търси основно в битовото отопление, то не липсват превишения и през лятото. Отново Видин е водеща област в това отношение, тук обаче има и други "отличници" – Бургас, Варна, Велико Търново, София, Плевен, Русе. Особено любопитно е заключението защо става така: "Наличието на превишения през пролетно-летния сезон предполага, че в споменатите общини е възможно наличието на други значителни източници, различни от битовото отопление. При липсата на проучвания за разпределението на източниците на замърсяване в тези общини, които биха могли да разкрият вероятния произход на праховите частици през тези периоди и места, идентифицирането на източниците им е изцяло спекулативно. Възможните източници могат да включват строителна дейност, ресуспендиран прах и почва, земеделска дейност, горене на стърнища и/или отпадъци, отделяне на вторични частици от емисиите на амоняк и промишлени емисии. Регионалният и трансграничен пренос на замърсители е допълнителен потенциален източник".

Съгласно приложена таблица в програмата, общините оценяват като основен замърсител след битовото отопляване асфалтирането на пътища, а замърсяването от автомобили е чак на четвърто място! А като най-мръсни места през последната отчетена година – 2016, със 100% превишение на ФПЧ, са посочени Димитровград, района "Църква" в Перник, Сливен и столичният квартал "Надежда”. Специално в София с над 90% замърсяване са още "Хиподрума" и "Павлово".

Съгласно друга таблица, за да бъдат подменени старите печки на дърва с далеч по-екологичен източник на отопление като газ, София ще трябва да изхарчи около 1,5 млн. лева, а за да подмени стари печки на въглища – 980 хил. лева. Като цяло, за да влязат в сила мерките за стандарт на качествени въглища и дърва, подмяна на източници на отопление и т.н., с които да се очистят фините прахови частици, столицата трябва да похарчи под 3 млн. лева. За Видин сметката е под 2 млн. лева, за Пловдив и Плевен – 1,2 млн. лева, а за Димитровград – малко над 700 хил. лева. Общите приблизителни фискални разходи за битово отопление в България са между 39 и 47 млн. лева годишно.

Що се отнася до транспорта, ограничението на стари превозни средства, със стандарт максимум "Евро 1", ще струва 80 хил. лева за София (най-скъпо) и 27 хил. лева за Пловдив. А налагането на глоби за нарушаващи разпоредбите автомобили – например такива, премахнали филтрите си за твърди частици, може да донесе приход от до 110 хил. лева за Пловдив и цели 5,140 млн. лева за София. Има обаче предупреждение, че събираемостта на глобите ще е сериозно изпитание и прогнозите сочат дори невъзможност да се съберат наложени санкции в размер на огромни проценти - над 50 на сто.

"Визия за София" извади статистика кой как се топли в столицата

Столична община не предоставя достоверни данни относно това с какво се отопляват хората в София. Това заключение прави неправителствена...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 26 април 2024 г. (петък)

Отиде си мимът и театрален режисьор Александър Илиев

Най-важните новини за деня: 25 април 2024 г.

Градската природа във фокуса на арт конкурс

Българските деца са първи в Европа по консумация на алкохол, цигари и канабис

Д-р Евлоги Станчев: Все още не сме готови да погледнем трезво на отношенията ни с Русия (ВИДЕО)

Kaufland срещу разхищението на храна: Намаленията на компанията спестяват над 11 млн. кг хранителни отпадъци

С колко са се увеличили местата в детските ясли у нас?

Времето утре - 26 април 2024 г.

ВАС върна за ново разглеждане отказът за бежански статут на арабски дисидент

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com