От баба е най-вкусно: Philicon дава работа на жени в пенсионна възраст

11503
От баба е най-вкусно: Philicon дава работа на жени в пенсионна възраст
Снимка: Philicon

Помниш ли как като хлапе прекарваше есенните уикенди на село? Когато първото, което усещаш сутрин, е аромат на печени чушки и пращене на огън на двора. Измъкваш се навън и виждаш как баба ти бели вече опечените чушки и ги събира в голяма тенджера. Закусваш набързо и след петнайсет минути с няколко хлапета вече сте из махалата и по полето в игри и разговори.

Следобед се прибираш, влизаш в двора, огънят още гори навън, а на стълбите, обърнати с капачките надолу, са подредени десетки буркани с подмамваща червена лютеница. А баба винаги знае. В кухнята на масата те чака пресен хляб, бучка домашно сирене и цяла купа лютеница. Надали има по-щастливо хлапе от теб в момента.

Няма как - винаги ще свързваме есента с опадала шума, пъстра украси на дърветата, незабравим аромат на печени чушки, дим и онзи невероятен вкус на домашна лютеница върху топъл хляб. Лютеница, която не можеш да си купиш от магазина. Лютеницата от баба.

Е, вече можеш. Точно лютеница от баба ще предлага една от най-старите консервни фирми у нас - Филикон. Новата програма за заетост на компанията е обърната към възрастните хора в Пловдив и региона. Така Филикон реализира кампания по осигуряване на работни места и за хора в пенсионна и предпенсионна възраст в производството на едросмлените си лютеници „Нашенска” и „Балкански вкус”. Накратко - в цеховете за производство на лютеница на фирмата ще бъдат наемани жени и мъже над 55-годишна възраст.

Търговският и маркетингов директор на Филикон - 97 - Иван Калибацев - споделя, че дори и пенсионирани, хората пак искат да работят - за да си добавят средства, да не бъдат в тежест на децата и внуците си и за да не се чувстват социално изолирани. Предлагайки работа на българи в третата възраст, Филикон - 97 черпи от техния опит и познания, а на тях осигурява допълнителни средства.

Фирмата оперира на територията на Пловдив и региона, като отдавна има ангажимент към решаване на казусите със заетостта на населението. По данни на Териториално статистическо бюро Юг, безработицата в Пловдив е намаляла с близо 7% през 2016 - в Пловдив тя е около 3%, а за региона е под 6%. Причината за това е динамичното развитие на икономиката през последните години, дължащо се преди всичко на производството - сферата, в която компаниите изпитват най-остър недостиг на кадри. Като част от този сектор, консервната компания е един от работодателите, които сами се опитват да решат проблема с липсата на работна ръка, наемайки и хора извън пазара на труда.

Още в началото на месец септември дружеството стартира комуникация, насочена към две аудитории - възрастните хора и техните деца и внуци от града и региона. Оф- и онлайн обявите имат за цел набирането и на хора в предпенсионна и пенсионна възраст за производството на лютеница - работа на трудов договор, с коректно изплащане на възнагражденията и при стриктно спазване на всички изисквания на трудовото законодателство в България. От Филикон също така са категорични, че и възрастните работници, и младите им колеги, ще работят при идентични и адекватни условия на труд.

По този начин хората в напреднала възраст могат да бъдат полезни и самостоятелни личности, спокойни, че не са в тежест на близките си, а клиентите на Филикон-97 получават най-любимия продукт и спомен от онези есенни дни в детството, затворен в отличително шестоъгълно бурканче - лютеница не като от баба, а от баба.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Окончателно: Либерализацията на пазара на тока се отлага

Българският транспортен сектор изисква незабавни действия от Брюксел в отговор на загуби от над милиард лева без сухопътен Шенген

Предизборна идея на ГЕРБ мина през парламента - държавата дава 1 млрд. лв. за държавните мини

Войната в Украйна пълни джобовете на оръжейната ни промишленост: ВМЗ - Сопот с рекордни приходи

По-евтин Великден прогнозират от BILLA България

България единствена в ЕС не е въвела всички облекчения от глобалния корпоративен данък

Ще има преразглеждане на селскостопанската политика на ЕС, решиха евродепутатите

"Украинската помощ" за земеделци и животновъди: Засега има

Все по-близо до отлагане на пълната либерализация на пазара на ток

С гриф "секретно" и "поверително" са договори с еврофинансиране за 60 млн. лв.

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика