Отчетен е тотален срив на чуждестранните инвестиции у нас

4531
Отчетен е тотален срив на чуждестранните инвестиции у нас
Снимка: iStock/Guliver

Тотален е сривът на чуждестранните инвестиции в България. Това каза Радосвет Радев, изпълнителен председател на БСК, предаде репортер на БГНЕС.

БСК представи кратък анализ на преките чуждестранни инвестиции у нас в периода 2007-2017 г. В него се посочва, че общият обем на инвестициите в България в периода 2007-2017г. остава сравнително константен - около 18 млрд. лв. годишно, с пик през 2008г., когато достигат 24 млрд. лв. Делът на местните инвестиции в общия обем на инвестициите драстично нараства при успореден срив на чуждестранните инвестиции. За периода 2007-2017г. годишният поток на нетните чуждестранни инвестиции намалява почти 10 пъти, като достига най-ниското си ниво през 2017г., в размер на 1858 млн.лв. или 1,9% от БВП.

Работната седмица в България - една от най-дългите в ЕС

Резултати от проучване на Eurostat показват, че работната седмица в България е една от най-дългите в Европейския съюз. Страната ни е вт...

Разгледани като дял от БВП, преките чуждестранни инвестиции непрекъснато намаляват. Интензитетът на инвестициите характеризира капацитета на икономиката да привлича чуждестранни инвестиции. Ако през 2007 г. те са били 27.9% от БВП, то през 2017 г. делът им е едва 1.9% от БВП, което представлява свиване с почти 15 пъти. Тази неблагоприятна тенденция се задълбочава допълнително за полугодието на 2018 г. спрямо същия период на 2017 г. Спадът е двукратен – от 1% до 0.5%.

Камен Колев - зам.-председател на БСК каза, че от експертите се смята, че добро ниво на преки чуждестранни инвестиции в една страна е те да бъдат от порядъка на 10% от Брутния вътрешен продукт на страната, съобщи БГНЕС.

От БСК казват, че за това колко пренебрежимо ниско е нивото на ПЧИ у нас през последните години говори и фактът, че техният обем е съизмерим със средствата, постъпващи от емигрантите.

Изследване на БСК идентифицира следните фактори, възпрепятстващи привличането на преки чуждестранни инвестиции: Липса на квалифицирани кадри, лоша инфраструктура, бавно свързване към комуналните услуги (ел.енергия, ВиК, преносни мрежи и др.), утежнена бизнес-среда и регулации, липса на електронно правителство и на прилагане на електронните услуги, бавен процес на обявяването на фалити, висока междуфирмена задлъжнялост, мудно правораздаване, корупция, бюрокрация на национално и регионално ниво в администрацията, непредсказуема бизнес и законова среда.

НСИ: 1119 лв. бруто е средната заплата за юни

Наетите лица по трудово и служебно правоотношение към края на юни 2018 г. нарастват с 42.6 хил. или с 1.8% спрямо края на март 2018 г.,...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Официално: Над 1,1 милиарда е печалбата ни от "Турски поток" досега

Енергийният министър заминава за Турция да предоговаря с "Боташ"

Най-големият безмитен магазин в България отвори врати

Повече компании в България смятат да наемат нови служители през летния сезон

ЕЦБ: Очакванията за инфлацията на потребителите в еврозоната вървят надолу

Гвоздейков подписа с поляци за доставка на 7 двуетажни влака

Забрана за рекламата на хазарт мина на първо четене със заявки за бързо приемане

Къде са най-евтини бензинът и дизелът в България: Цените в седмицата 20.04-26.04.24

Евтим Милошев очаква успешен летен сезон

СЗБ: Българските институции най-сетне поставиха туризма като приоритет

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика