X
 
 

Петков: На България й трябват най-много инженери и IT специалисти

982 2
photo of Петков: На България й трябват най-много инженери и IT специалисти
Снимка: БГНЕС

На пазара на труда най-сериозен е дефицитът на инженери и IT специалисти. Държавата работи в дългосрочен и краткосрочен план за решаване на проблема с липсата на висококвалифицирана работна ръка.

Това заяви в Русе социалният министър Бисер Петков, който участва в конференцията "Образование, трудов пазар и бизнес", организирана съвместно от Русенския университет и Агенцията по заетостта.

„Дългосрочното решаване на проблема е чрез университетите и кадрите, които обучават, специалностите, по които обучават. За краткосрочното решаване на този дисбаланс между търсенето и предлагането на висококвалифициран труд социалното министерство и Народното събрание работят в посока да се облекчи режимът „синя карта“, който осигурява възможност да наемане висококвалифицирани работници от страни извън Европейския съюз“, заяви министърът.

Петков коментира, че по различни оценки през последните 15 години около 1 млн. българи в работоспособна възраст са напуснали страната ни, което е сериозна трудова миграция. В същото време страната ни запазва рекордно ниско ниво на безработица. За октомври тя се е покачила слабо до 6,7 процента, докато през септември е била 6,5 на сто. Това се дължи на приключването на лятната сезонна заетост, а за сравнение със същия период през 2016 г. безработицата тогава е била с 1,4 процента по-висока, предаде БГНЕС.

По темата за коледните добавки за пенсионерите министър Петков заяви, че все още не е взето решение, макар да се правят разчети.

АИКБ: Икономиката ще расте повече, ако се реши проблемът с кадрите

Растежът на българската икономика през 2018 г. може да бъде и повече от очакваните 3.9% и да достигне 4.2%, ако правителството адекватн...

„Зависи от това какъв ресурс може да се отдели от бюджета и кои ще получат коледни добавки. Това, което е ясно, че за не всички пенсионери ще има коледни добавки, ще се търси възможно най-справедливият подход. Както и предишните години, обикновено това е форма на подпомагане на пенсионерите, които са с най-ниски размери на пенсиите, а границата е линията на бедността“, коментира Петков.

Решението трябва да стане ясно до края на седмицата, за да може добавките да се платят с декемврийските пенсии.

Actualno.com

Етикети:

2 Коментара

Кафене
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта

Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

  • ГЕРБКП 1 ГЕРБКП преди 1 година Профил на трол?
    Не е вярно. Бацо казА друго. Бацо казА, че трябват ОВЧАРИ.
  • Анонимен 1.1 Анонимен преди 1 година Профил на трол?
    ... и производители на картофи и свинска мас за мазане на филия.
    : 0 !
  • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

missing image
Стотици хиляди пенсионери ще трябва да и...

Около 340 000 български пенсионери ще трябва да преживеят месец януари с по-малко пари от обикновено. Причината – спират така нар...

Последно в Актуално