Петкова: Либерализацията на енергийния пазар е реалистично да се случи до 5 години

1219
Петкова: Либерализацията на енергийния пазар е реалистично да се случи до 5 години
Снимка: БГНЕС

Най-важното, което трябва да се направи, това са промените в закона в енергетиката, които ще бъдат изключително важни за успеха на модела на пълна либерализация на пазара. Стандартно един такъв протича между 3 и 5 години. Имайки предвид някои особености на българския електроенергиен пазар, смятам, че един петгодишен период е съвсем реалистичен срок. Това каза пред журналисти министърът на енергетиката Теменужка Петкова.

По думите ѝ механизмът за защита на уязвимите потребители е един задължителен елемент от пълната либерализация на електроенергийния пазар.

„Този механизъм също ще намери отражение в нормативната уредба, така че да гарантираме защитата на най-уязвимата част от българското население. Това е механизъм, който сме длъжни да изградим, без него няма да тръгне процесът“, посочи тя.

Петкова заяви, че България е една от последните страни в ЕС, която не е либерализирала своя електроенергиен пазар. „Това не означава, че трябва да бързаме и да правим някакви неразумни неща“, коментира тя, цитирана от Фокус.

От април всеки битов потребител може да смени доставчика си на ток

От април всеки битов потребител може да излезе на свободния пазар и да смени доставчика си на ток. Комисията за енергийно и вод...

Пълната либерализация на електроенергийния пазар е основен приоритет в управленската програма на правителството и един от най-важните елементи в сектор "Енергетика", допълни Петкова.

„Започнахме процеса още в предишния мандат. Всички осъзнахме колко важен и отговорен е този процес, изпълняваме съветите на нашите партньори от Световната банка. Събрани са становищата на всички заинтересовани страни“, посочи тя. Според нея процесът по пълна либерализация ще протече така, че да постави енергетиката изцяло на пазарни условия, но в същото време ще гарантираме сигурност за инвеститорите.

„Предстои ни да разпишем пътната карта по отношение са следващите стъпки. Предстои да подпишем промените в закона за енергетиката. Това, което предстои като път, ще го извървим с конструктивен диалог“, каза Петкова. По думите ѝ най-важното в предишния мандат в областта на енергетиката е било финансовото стабилизиране на сектора. „Има още много какво да се желае в тази посока. Създадохме фонд Сигурност на енергийната система. Това беше една много сериозна крачка напред и един много добре осмислен ход“, допълни министърът.

Според нея друго важно нещо, направено по времето на кабинета „Борисов 2“ е било въвеждането на Българската независима енергийна борса. "Ще разчитаме и на КЕВР, сигурна съм, че ще продължим да работим така добре и в този управленски мандат", коментира тя.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Спадът на производствените цени продължава и през февруари

Полети от 25 държави очакват на Летище Бургас през летния сезон

Къде са най-евтини бензинът и дизелът в България: Цените в седмицата 23.03-29.03.24

307 проекта са подадени за енергийно обновяване на жилищни сгради по втория етап от процедурата на МРРБ

ЛЕВ ИНС подписа споразумение с ДФ „Земеделие” за съфинансиране на застрахователни премии на земеделски производители

Обединеното кралство е изпаднало в рецесия през миналата година

Нови 13 търговски аташета избра икономическото министерство

На комисия: Депутатите с нови мерки за попълване на дефицита в енергетиката

Сериозен проблем при либерализацията на цените на тока: Тревоги в бранша

Ходим повече в чужбина: Статистика

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика