Петкова обвини снега за липсата на ток през зимата

7523
Петкова обвини снега за липсата на ток през зимата

Основната причина за създалата се кризисна ситуация през тази зима са изключително лошите метеорологични условия. Държавата реагира добре и не можем да търсим виновни за конкретните ситуации. По този начин министърът на енергетиката Теменужка Петкова коментира бедствията в страната в края на март, причинени от обилните снеговалежи, предаде БГНЕС.

Петкова отговори на въпрос на депутата от БДЦ Борислав Иглев, който попита ще бъдат ли наложени санкции на електроразпределителното дружество ЕВН (EVN) заради едноседмичното прекъсване на електроснабдяването в над 700 населени места в Хасковска област за повече от седмица. Ще бъде ли направена проверка на ЕРП-то за причините, довели до това, попита Иглев.

От отговора на Петкова стана ясно, че санкции за EVN не се предвиждат засега. "Необходима е промяна на нормативната уредба и работим по това. Има създадена междуведомствена работна група, която се занимава с промяната на нормативната уредба, така че да можем да преодолеем бъдещи подобни явления", обясни енергийният министър. Петкова за пореден път повтори тезата, че подобни снеговалежи не са виждани отдавна в този район и именно метеорологичните условия са били причина за бедствието.

"Всички помним обаче за какви обилни снеговалежи ставаше въпрос. Повярвайте ми, мобилизирахме всички сили и средства. Мисля, че се справихме със ситуацията", каза Петкова. Според Иглев обаче, на фона на и без това високите сметки за ток, би трябвало и качеството на услугата да е достатъчно високо и да не се допуска хората да живеят седмица без ток.

Да се винят климатичните условия при създалата се ситуация е несъстоятелно, защото снеговалежи през март е имало и друг път, подчерта Иглев. По думите му, ЕРП-тата би трябвало да имат резервен вариант, който да използват в критични моменти, за да не остават хората без електричество. След като ситуацията не показва наличието на такъв резервен вариант, трябва да има санкции, за да не се повтаря случаят отново, подчерта депутатът.

Вината за наводнението в Мизия се хвърля официално на дъждовете

Времето, а не хората са виновни за унищожителното наводнение в Мизия отпреди над половин година, гласи съдебно-техническата експертиза,...

Припомняме, че заради скъсване на електропроводи много населени места в Родопите останаха без ток. Заради това се развихри и дискусия доколко просеките, през които минава мрежата, се почистват редовно от клони и на какво разстояние трябва да се поставят електрическите стълбове един от друг.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com