Петкова обвини за "Белене" директори на НЕК, които бяха уволнени от Борисов

1817
Петкова обвини за "Белене" директори на НЕК, които бяха уволнени от Борисов
Снимка: БГНЕС

Ще поскъпне ли токът заради това, че трябва да платим 620 млн. евро на „Атомстройекспорт” за оборудване – на този въпрос енергийният министър Теменужка Петкова обяви, че няма как да има повишение на цената заради този съдебен изход. Причината – срещу тази сума стоял актив. Тя не забрави да подчертае, че сумата всъщност е 550 млн. евро, а Русия си е изчислила на 620 млн. евро с лихвите. Решението на арбитража обаче сочи точно сумата от 620 млн. евро.

Петкова припомни, че искът бил за 1,2 млрд. евро и изтъкна как едва ли не изходът от делото е победа за България – заради това, че НЕК като държавна компания ще плаща тези пари. Именно сегашният министър беше човекът, който при първото управление на Бойко Борисов водеше проверката какви документи и договори е подписвала България по проекта „Белене”, когато спряхме целия проект. Петкова подчерта пред Нова телевизия, че на 5 ноември 2008 година НЕК си поръчва оборудването с дълъг цикъл на производство с „допълнение номер 5”, за което сега плащаме, като това е сторено от двамата изпълнителни директори, без решение на УС на НЕК. По това време изпълнителните директори на НЕК са Любомир Велков и Мардик Папазян. Те са начелно на НЕК в периода 13 май, 2008 – 2 септември, 2009 година.

Добрев за АЕЦ "Белене": Личи си БСП и "Атака" чии интерес защитават

Румен Петков, както и БСП, че и "Атака", в последните дни не цитират споменатата от българските официални власти сума от 550 млн. евро,...

Енергийният министър заяви и, че германската RW, която беше стратегически партньор, е искала да няма предварително споразумение за оборудването без да е кристално ясно как ще се плаща. По-късно германците се оттеглиха от проекта.

Теменужка Петкова изтъкна и, че оборудването може да бъде продадено и така да се намали сумата, която НЕК има да плаща. Попитана на кого можем да го продадем, енергийният министър каза, че „Росатом” строи реактори в Иран, в Индия. Нека първо говорим с нашите партньори от „Атомстройекспорт”, добави Петкова.

Важно е да се обединим и да търсим час по-скоро решение на този въпрос, отправи призив енергийният министър.

За финал Петкова изрази надежда, че сезонът ще е спокоен от гледна точка устойчивост на енергийната мрежа. В събота, 18 юни, товарът на мрежата на ЕСО беше 4,1 гигавата.

Овчаров: Няма нищо положително в отсъденото по делото за АЕЦ "Белене"

Националната електрическа компания (НЕК) продължава да е в лошо финансово състояние и привидното стабилизиране идва от „наливане&...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com