Петкова: Сигурността на електроенергийната система не се определя от собствениците на дружествата

868
Петкова: Сигурността на електроенергийната система не се определя от собствениците на дружествата
Снимка: БГНЕС

Сигурността на електроенергийната система не се определя от собствениците на дружествата. В тях работят изключително добри професионалисти. Това каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова за това на какъв етап е сделката за активите на ЧЕЗ в България след като откри конференцията „Чиста енергия и индустриална конкурентоспособност за устойчиво развитие – Кохезия, конкурентоспособност и сигурност на доставките“.

„Не бива да се заиграва със страховете на хората и да се акцентира върху това, че със смяната на собствеността на ЧЕЗ ще се промени цената на електроенергията. Не ЕРП-тата определят цената, а българския регулатор“, заяви тя.

Теменужка Петкова се възмути от темата "национализация", Гинка Върбакова обясни защо е неизвестна

Българското правителство няма никаква опция за участие в тази сделка и това, смятам, се доказа по безспорен начин. Това каза енергийния...

„Държавата си е на мястото и хората трябва да бъдат спокойни“, изтъкна Теменужка Петкова. „И регулаторът е на мястото си, тъй като предприятията изпълняват дейност по лиценз“, уточни тя.

„Министерството на енергетиката и изпълнителната власт нямат отношение към определяне цената на електроенергията. Разчитам изцяло на експертността и професионализма на регулатора“, посочи министърът. „Нека да го оставим да си свърши работата спокойно и професионално“, каза още Теменужка Петкова.

"Всяко решение, свързано с прехода към чиста енергия, трябва да взимаме заедно, на база на сериозен анализ. Да го взимаме по начин, който да гарантира конкурентоспособността и устойчивостта на индустрията", допълни още тя, предаде Фокус.

„Инвестициите в зелена енергия, в енергийна ефективност смело можем да кажем, че ще доведат до това да бъдат намалени и редуцирани разходите на големите индустриални потребители. Това е сериозна възможност да бъдат създадени работни места, да диверсифицираме източниците на енергийни ресурси“, заяви тя.

Бивш член на КЕВР хвърли още една сянка върху "Инерком"

"Без знанието на министър-председателя няма как да се случи, особено като се има предвид посещението на премиера на Чехия на 22 януари....

„Това, което стои като предизвикателство в нашето първо Председателство на Съвета на ЕС, е свързано с това да запазим темпът на дискусиите и да можем да доведем до успешен край триалозите“, посочи Теменужка Петкова. „Екипът на министерството е изключително мотивиран, работим целенасочено за постигане на максимален успех и напредък по всяко едно от досиетата“, изтъкна тя.

Форумът е организиран от Българската федерация на индустриалните енергийни консуматори (БФИЕК) със съдействието на Министерство на енергетиката. Той е част от програмата на българското председателство на Съвета на ЕС.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Къде са най-евтини бензинът и дизелът в България: Цените в седмицата 13.04-19.04.24

АПИ загуби дела за стотици милиони левове

Българите получават ползите от приемането на еврото още сега с tbi bank

eMAG пуска Genius абонамент в България с безплатна доставка и ексклузивни оферти

Подем при строителството в България и ЕС

Край няма: Нов завой в една от поръчките за високоскоростни влакове с пари от Плана за възстановяване

Огромна част от българите живеят в панелки от соца

Силно начало на годината за жилищния пазар в София

Смениха ръководството на "Булгаргаз"

ОББ: Услугите – главен мотор на икономиката

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com