X
 
 

Петкова: Сигурността на електроенергийната система не се определя от собствениците на дружествата

290 0
photo of Петкова: Сигурността на електроенергийната система не се определя от собствениците на дружествата
Снимка: БГНЕС
Сигурността на електроенергийната система не се определя от собствениците на дружествата. В тях работят изключително добри професионалисти. Това каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова за това на какъв етап е сделката за активите на ЧЕЗ в България след като откри конференцията „Чиста енергия и индустриална конкурентоспособност за устойчиво развитие – Кохезия, конкурентоспособност и сигурност на доставките“.

„Не бива да се заиграва със страховете на хората и да се акцентира върху това, че със смяната на собствеността на ЧЕЗ ще се промени цената на електроенергията. Не ЕРП-тата определят цената, а българския регулатор“, заяви тя.

Теменужка Петкова се възмути от темата "национализация", Гинка Върбакова обясни защо е неизвестна

Българското правителство няма никаква опция за участие в тази сделка и това, смятам, се доказа по безспорен начин. Това каза енергийния...

„Държавата си е на мястото и хората трябва да бъдат спокойни“, изтъкна Теменужка Петкова. „И регулаторът е на мястото си, тъй като предприятията изпълняват дейност по лиценз“, уточни тя.

„Министерството на енергетиката и изпълнителната власт нямат отношение към определяне цената на електроенергията. Разчитам изцяло на експертността и професионализма на регулатора“, посочи министърът. „Нека да го оставим да си свърши работата спокойно и професионално“, каза още Теменужка Петкова.

"Всяко решение, свързано с прехода към чиста енергия, трябва да взимаме заедно, на база на сериозен анализ. Да го взимаме по начин, който да гарантира конкурентоспособността и устойчивостта на индустрията", допълни още тя, предаде Фокус.

Бивш член на КЕВР хвърли още една сянка върху "Инерком"

"Без знанието на министър-председателя няма как да се случи, особено като се има предвид посещението на премиера на Чехия на 22 януари....

„Инвестициите в зелена енергия, в енергийна ефективност смело можем да кажем, че ще доведат до това да бъдат намалени и редуцирани разходите на големите индустриални потребители. Това е сериозна възможност да бъдат създадени работни места, да диверсифицираме източниците на енергийни ресурси“, заяви тя.

„Това, което стои като предизвикателство в нашето първо Председателство на Съвета на ЕС, е свързано с това да запазим темпът на дискусиите и да можем да доведем до успешен край триалозите“, посочи Теменужка Петкова. „Екипът на министерството е изключително мотивиран, работим целенасочено за постигане на максимален успех и напредък по всяко едно от досиетата“, изтъкна тя.

Форумът е организиран от Българската федерация на индустриалните енергийни консуматори (БФИЕК) със съдействието на Министерство на енергетиката. Той е част от програмата на българското председателство на Съвета на ЕС.

Actualno.com

Етикети:

0 Коментара

Кафене
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта

Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.