Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Пловдив и Бургас търсят европари със съвместна дейност

21 декември 2020, 07:25 часа • 1454 прочитания

Кметът на Пловдив Здравко Димитров посрещна градоначалникът на Бургас Димитър Николов в община Пловдив. Основен акцент на срещата беше набелязването на конкретни стъпки по започване на съвместна работа между двете общини по проекти в следващия програмен период. Брюксел насърчава регионалната децентрализация и кооперирането между повече региони и дава възможност за привличането на допълнителни средства за инвестиции.

Двата града подготвят споразумение, което да даде рамка на основните приоритети за съвместно кандидатстване по основните финансови механизми през следващите години. След подписване на меморандума за сътрудничество в началото на следващата година ще бъде изготвена и пътна карта за двата района.

Към общите действия се очаква да се присъединят и градовете Стара Загора, Хасково и Габрово. В разговора си Здравко Димитров и Димитър Николов акцентираха върху развитие на индустриалните зони, осигуряване на техническа, социална, образователна и комунална инфраструктура, транспортни връзки, обществен екологичен транспорт, обезпечаване на производствени ресурси, центрове за преквалификация.

Атанаска Маркова
Атанаска Маркова Отговорен редактор
Новините днес