Порожанов видя проблем не в качеството на храните спрямо Западна Европа, а в цената

8203
Порожанов видя проблем не в качеството на храните спрямо Западна Европа, а в цената

Цената е най-големият проблем, който видя министърът на земеделието и храните Румен Порожанов по отношение на хранителните продукти от еднакви марки и еднакъв тип, които се продават на българския пазар и на пазарите в Австрия и Германия. Министърът изрично каза след днешното заседание на Министерския съвет, че по отношение на качеството отклоненията са "в рамките на допустимото". Той не отговори на настоятелен въпрос на Actualno.com и на други медии да съобщи имената на производителите и марките.

По думите на Поражнов "леко безпокойство" създават резултатите от ценовия анализ. За 16 от 31 продукта има "значително по-висока цена" в България, като най-фрапантна била разликата при продукт "детско пюре", където разликата е двойна - от 90% по-скъпо у нас до 107%. Точно при пюретата е открита и разлика в съдържанието на съставките - един от 7 вида продукти, при които има различни съставки на етикета в България и етикета от Западна Европа. Високи проценти в разликата има при млечните и шоколадовите продукти – от 20 до 70% разлика в цената в ущърб на българския потребител. Това не са незначителни разлики, които биха били обяснени с някакви производствени разлики, смята министърът. Заради това още утре ще има среща при Порожанов на Комисията за защита на потребителите (КЗП) и няколко потребителски асоциации, за да има обсъждане на темата.

Дотук няма доказателства, че консумираме храни и напитки "второ качество"

Няма разминавания в написаното на етикетите на закупените продукти от Германия и Австрия и съответните им производни от същите марки в ...

Същевременно Румен Порожанов каза, че всички открити разлики в качеството т.е. при физико-химичния анализ, са "незначителни" и в рамките на европейския регламент от 2011 година за качеството на храните. Около 20% изследваните продукти (бел. ред. - 31 изследвани продукта, 5 типа продукти: месни, млечни, шоколадови, детски храни и безалкохолни напитки) имат разлика в съставките спрямо посоченото на етикета, каза министърът.

Порожанов обеща, че на 17-18 юли темата за стандарта на хранителните продукти ще бъде представена на Европейския съвет, но вносител на въпроса ще е Словакия. Съответно земеделският министър обеща да има обща позиция на страните от Източна Европа, която да бъде представена пред ЕК с идеята да се изготви единен режим за стандарт за качеството и цените на храните навсякъде в ЕС.

Земеделският министър обеща до края на деня да бъдат качени всички данни от сравнителното изследване на Българската агенция на храните (БАБХ).

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

КНСБ: Заплатата за издръжка следва да отразява регионалните различия

"Топлофикация София" обеща по-ниски сметки за февруари

ТЕЦ "Бобов дол" спря работа

Инфлацията в ЕС, еврозоната и България продължава да се забавя и през февруари

Украинските яйца, които се продават като български: Опасност от спекулации с цените преди Великден

Брокери в Пловдив: Отчитаме ръст в търсенето на качествени нови жилища

Атанас Пеканов: България няма да влезе в Еврозоната през 2025 г.

Иванка Шалапатова: 418 000 българи работят на минимална работна заплата

Броят млади българи, които нито са работили, нито са учили, намалява през 2023 г.

Търговията между България и Великобритания е достигнала рекордни стойности

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика