Преките чуждестранни инвестиции в България гаснат

3195
Преките чуждестранни инвестиции в България гаснат
Снимка: Getty Images/Guliver

С 83% са намалели преките чуждестранни инвестиции (ПЧИ) в България през януари и февруари тази година спрямо януари и февруари миналата година. Общо за първите два месеца на тази година ПЧИ в страната ни са 81 млн. евро или с 405 млн. евро по-малко на годишна база, показва статистиката на БНБ.

Огромният срив е в дълговите инструменти - с 261 млн. евро по-малко заеми са дали чужди компании на свои филиали в България на годишна база. Под формата на дългови инструменти като ПЧИ в страната са влезли само 50,8 млн. евро. Иначе от началото на годината в дялове и акции на български предприятия са вложени 30,2 млн. евро - с 800 000 евро по-малко, отколкото преди година.

Лукарски с тривиална позиция за бежанците, хвали правителството с привличане на чужди инвестиции

Миграционната криза е проблем, който стои пред целия ЕС. България като член на ЕС и пряк съсед на Турция е особено заинтересована от п...

Постъпленията от инвестиции на чуждестранни лица в недвижими имоти са 4,8 млн. евро при 8,7 млн. евро за януари – февруари 2015 година. Най-голям дял в тези инвестиции имат руски физически и юридически граждани - 25% или 1,2 млн. евро, следвани от американци - 15,1% или 700 000 евро.

Всъщност най-много инвестиции у нас от чужбина за първите 2 месеца в България вкарват българите, работещи в чужбина. Те са изпратили на близките си в родината 131,4 млн. евро, което е с 1,1 млн. евро повече, отколкото през същия период на 2015 година.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика