Президентът на КНСБ заради енергетиката: Занимаваме се с глупости

1725
Президентът на КНСБ заради енергетиката: Занимаваме се с глупости
Снимка: БГНЕС

Ако държавата и министърът на енергетиката не предприемат никакви стъпки към държавната енергетика, независимо какви са те, ще има следните дефекти. На регулирания пазар няма да има ток, който ние да си купим, защото всички ще продават на свободния пазар, което обаче не е възможно, тъй като КЕВР взима съответните решения. Това каза президентът на КНСБ Пламен Димитров в отговор на въпрос каква е позицията на синдикалните организации по отношение на позицията на бизнеса за ситуацията в държавната ТЕЦ "Марица-изток 2", предаде БГНЕС.

Председателят на КНСБ е сигурен, че ако държавата не реагира за необходимото закупуване на вредни емисии, централата ще спре работа. "Ако спре, всички знаем какво ще стане - ще се разпадне системата", посочи той и коментира, че всичко, което до момента се е изговорило по темата от различни страни, са бръщолевения, които са абсолютно некомпетентни и неподплатени и той ги възприема като национално безотговорни приказки в момент, в който България е изправена пред далеч по-важни предизвикателства и проблеми - "зелената сделка" на ЕС.

Кирил Домусчиев: Надявам се, че прокуратурата ще намери време да влезе в родната енергетика

"Схемата е подобна на тази в Комисията на хазарта. Надявам се, че прокуратурата ще намери време да влезе в нашата родна енергетика и да...

"Вместо да говорим за това как ние ще се справим с този идващ с 400 км/ч влак срещу нас челно, който ще ни отнесе всичките, ние се занимаваме с глупости", коментира Димитров.

Той посочи, че ако искаме либерализиран пазар на електроенергията и частичната му либерализация да започне още от тази година, означава всички преференции, които се дават за когенерации, ВЕИ-та и договори за американски централи, да изчезнат. Тогава от КНСБ ще приемат, че към държавната ТЕЦ и АЕЦ не би трябвало да има никакви непазарни мерки.

"И последно. Ако някой вижда, че в ТЕЦ "Марица Изток 2" работят много хора и като съкратим хората ще оправим нещата, просто се лъже драматично. Над 40% от разходите на ТЕЦ-а са разходи за емисии, а разходите за персонал са под 13%. Да ги уволним всичките 2 400 души, ако му се виждат много на Домусчиев, ще съкратим с 13% разходите. Не знам кой ще работи тогава, сигурно някой работници ще докара", заяви той.

Попитан дали се подготвя протест от страна на засегнатата страна, президентът на КНСБ обяви, че в петък ще има пресконференция по темата с миньорските и енергийните федерации на КНСБ и тогава ще обявяват какво ще правят по-нататък.

Ковачки с хитър отговор срещу Домусчиев: Правителството избира за кого токът да е евтин

Не мисля, че на бизнеса му е трудно да говори. Но има два типа бизнес – едни, които обичат повече да говорят, а други по-малко и ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Евтим Милошев очаква успешен летен сезон

СЗБ: Българските институции най-сетне поставиха туризма като приоритет

Кабинетът набързо осигури 250 млн. лева за комплекса "Мини Марица-изток"

Сделките с недвижими имоти в Европа удариха 13-годишно дъно

Окончателно: Либерализацията на пазара на тока се отлага

Българският транспортен сектор изисква незабавни действия от Брюксел в отговор на загуби от над милиард лева без сухопътен Шенген

Предизборна идея на ГЕРБ мина през парламента - държавата дава 1 млрд. лв. за държавните мини

Войната в Украйна пълни джобовете на оръжейната ни промишленост: ВМЗ - Сопот с рекордни приходи

По-евтин Великден прогнозират от BILLA България

България единствена в ЕС не е въвела всички облекчения от глобалния корпоративен данък

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика