Природният газ поевтинява

3724
Природният газ поевтинява
Снимка: Getty Images/Guliver

Цената на природния газ за четвъртото тримесечие на 2017 г. ще бъде в размер на 343,22 лв./1000 куб. м. или 32.26 лв. на MWh, без ДДС и акциз - по този начин общественият доставчик „Булгаргаз“ ЕАД ще продава природен газ на крайните снабдители и на клиенти, присъединени към газопреносната мрежа. Това каза по време на брифинг председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Иван Иванов.

По думите му цената на природния газ за следващите три месеца ще бъде със 7,29% по-ниска от тази през юли, август и септември. Това прави намаление в размер на 26,99 лв./1000 куб. м. или 2,60 лв. на MWh.

Подготвя се гръцко-сръбско сътрудничество в газовия терминал в Александруполис

Гърция предложи на Сърбия да участва в изграждането и да бъде собственик на дял от бъдещия терминал за природен газ, който се строи в...

"От 1 октомври 2017 г. когато започва новата европейска газова година, влизат в сила две съществени изменения, които интересуват всички крайни потребители. Първо, че в цената, която те плащат, се съдържат цената на природния глас и цената на мрежовите услуги. В същото време влиза в сила новият европейски входно-изходен модел за пренос през преносната мрежа. При неговото прилагане, ако се използва твърд годишен капацитет – постоянно потребление на природен газ от краен клиент, ще има намаление на мрежовите услуги през газопроводната мрежа. А за тези потребители, които имат сезонно потребление, различаващо се през различните сезони каквито са топлофикациите – при тях промяната в цената на мрежовите услуги ще бъде с повишение от 2,5 до 3%. По този начин сумарният ефект върху българските топлофикации ще бъде общо понижение с до 4%. Моделът е изцяло съобразен с европейските изисквания и с прилагането на европейските регламенти“, каза Иванов и уточни, че цената на праното и тока за битовите потребители няма да бъде променяна през този период, предаде Фокус.

Той обясни, че е трудно да се направи прогноза за цената на природния газ за първото тримесечие на 2018 г.

„Цената на суровия петрол се повиши през последните 20 дни и в момента е в порядъка на 57 долара за барел. Това е значително повече от цената от около 50 долара, каквато беше преди няколко месеца. Това е свързано с природните катаклизми, които доведоха до проблеми в Мексиканския залив. Има напрежение и около проведения референдум в северната част на Ирак и заплахата, че ще се спре износа на иракски газ и петрол. Не мога да се ангажирам с категорична прогноза, но се надявам че ще има балансирано движение на цените, а не сериозно повишение. За момента няма основание българските потребители на топлинна енергия да се плашат, че ще трябва да плащат повече“, каза Иванов.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

ЕС ни дава пари, проваляме се и купуваме по-евтини високоскоростни влакове

Липса на кадри: По Черноморието ще разчитат на работници от Узбекистан и Киргизстан

ПОК „Доверие” увеличава пенсиите на своите клиенти за трета поредна година

Евтим Милошев: Бизнесът в туристическия сектор е водещ и ние трябва да го подпомагаме по всякакъв начин

Рокади в АЕЦ "Козлодуй" и "Мини Марица -изток"

България е в челната тройка на ЕС по спад на промишленото производство

Превозвачите: Над милиард са директните загуби за българската икономика от неприемането ни в Шенген

Инфлацията в България се забави до близо 3-годишно дъно

Държавата обяви колко търси от "Лукойл" за свръхпечалба през март

Ще се навакса ли изоставането в събираемостта на бюджета? Говори бивш социален министър

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com