Проданов: Можем да преборим бедността, ако преструктурираме икономиката

1545
Проданов: Можем да преборим бедността, ако преструктурираме икономиката

Държавата трябва да инвестира в преструктуриране на икономиката, ако искаме да преборим бедността. Това заяви финансистът и лидер на АБВ Константин Проданов по време на дискусионен форум на тема "Бедност и доходи".

"Бедността е реален и глобален факт. Тя ярко засяга и България. Една от причините е свързана със структурата на икономиката ни, каквито са икономиките на държави от третия свят. Повече от 50 процента от българския износ е на суровини. До преди няколко години високотехнологичният ни износ беше едва 3-4 процента при средно 18 % за ЕС. В момента този високотехнологичен износ на България е малко покачен, заради военнопромишления ни комплекс и за съжаление множеството военни конфликти в близки до нас региони. Но икономическото пространство в страната ни като цяло продължава да е много фрагментирано. Близо 99 процента са микро предприятия с персонал до 10 души, които буквално се борят за оцеляване.

Константин Проданов: Бюджет 2018 е един сериозен провал

В този си вид проектът за бюджет за 2018 година е един сериозен провал. Самият факт, че текстовете му бяха разгледани набързо в три пар...

Това са често и семейни предприятия. На този фон всички знаем, че малък и среден бизнес може да има само ако има едър такъв, който те да обслужват. В резултат на горепосоченото най-често срещаните професии у нас са автомонтьори, шофьори, продавач консултанти и т.н. С тази структура на икономиката ние няма как да излезем от бедността", посочи той.

По думите на Проданов, за да се излезе от омагьосания кръг на икономика е необходима намеса от страна на държавата и изготвяне на дългосрочна визия за развитие. "Намесата на държавата трябва да е много по-сериозна в много и различни аспекти, но нейната роля не трябва да е просто да преразпределя, тя трябва да инвестира. Седемдесет процента от българите живеят с доходи под тези, които са им необходими за минимална издръжка. Т.е. ролята на държавата е да се върне в икономиката като инвеститор, и не да се вторачва, както и други специалисти посочват, от тримесечие на тримесечие, а да погледне в бъдещето за поне 10-20 години напред, да реши каква икономика искаме да имаме. Какъв процент в тази икономика да идва от енергетика, от военнопромишления комплекс, от нови технологии и да прецени на база на това какви изобщо са световните тенденции, коментира Проданов.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

ЛЕВ ИНС подписа споразумение с ДФ „Земеделие” за съфинансиране на застрахователни премии на земеделски производители

Обединеното кралство е изпаднало в рецесия през миналата година

Нови 13 търговски аташета избра икономическото министерство

На комисия: Депутатите с нови мерки за попълване на дефицита в енергетиката

Сериозен проблем при либерализацията на цените на тока: Тревоги в бранша

Ходим повече в чужбина: Статистика

EVN предлага поскъпване на парното в Пловдив

Коя страна смята да бъде двигател за възстановяването на световната икономика?

"Булгаргаз" иска поскъпване на природния газ от април. Ето с колко

Атанас Пеканов: През юни вероятно ще получим отрицателен доклад за еврозоната

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика