X
 
 

Производители на зелена енергия искат оставки и заплашват, че ще унищожат ВЕИ-централа

3788 5
Производители на зелена енергия искат оставки и заплашват, че ще унищожат ВЕИ-централа
Снимка: Ива Иванова /Аctualno.com
Оставките на енергийния министър Теменужка Петкова и на председателя на КЕВР Иван Иванов поискаха представители на малки производители на електроенергия от ВЕИ и на Съюза на европейските производители на зелена енергия СЕПЗЕ  и заплашиха,  че ще унищожат Фотоволтаична централа и ще блокират магистрали, съобщи кореспондент на Actualno.com.

На пресконференция в БТА, с нанизани примки на шиите си, те обявиха поредица "факти срещу лъжи" за неравноправното третиране на производителите на енергия, което според тях води до фалит 273 малки семейни фирми и оскъпява тока на всички български граждани. "Искаме законът да се прилага равноправно към малките ВЕИ-та, а не репресивно и да се прилага и към големите, които са облагодетелствани", заявиха от Съюза и упрекнаха регулатора и управляващите, че четири години не спазват закона и следва да поемат отговорност за своите действия.

Работодателите искат от евродепутатите да накарат ЕК да каже по-бързо за американските централи

Асоциацията на организациите на българските работодатели (АОБР) изпрати специално писмо до всички български евродепутати, с което ги мо...

Поправката на Закона за енергетиката през 2015 г. с параграф 18, е приета от парламента, за да премахне двойното финансиране при ВЕИ производители, ползвали европейски и национални схеми за подпомагане и отделно от това ползват пълна преференциална цена за една и съща цел, поясни председателят на СЕПЗЕ  Павлина Трифонова. "Оказва се, че законът не се прилага към ползватели на схеми за подпомагане, в които спадат големи ВЕИ производители и едро мащабни инсталации. Неоснователно разпоредите на параграф 18 се прилагат към микро ВЕИ, финансирани по Програмата за развитие на селските райони, а това е най-малката помощ, която не се натрупва и не създава конкуренция, освен това е с цел създаване на работни места за минимални работни заплати от 800 лв., каквито са в сектора на енергетиката", посочи тя. От Съюза уточниха, че фирмите, спрямо които изискванията на закона не се прилагат и по този начин се облагодетелстват, са над 300.

По думите й твърденията за свръх субсидиране са фалшиви новини или лъжи. 50 фалита са вече факт, разпродава се личното имущество на собствениците, НАП и НОИ са наложили запори на приходите ии, посочи Трифонова.

"Няма двойно финансиране, с каквото облъчва г-жа Петкова", категорично заяви Тихомир Тошев, оглавяващ щаба за протести на Съюза. Не е възможно да получиш европейско финансиране, ако твоят бизнес план не е икономически печеливш, посочи той изтъквайки, че малките ВЕИ са доказали икономическа жизнеспособност.  Тук е проблемът на къщите за гости, вметна той - "тези тъщи, които са си направили къщи не са си пускали дори някакви фактури, с които да отчетат дейност и сега дефакто се оказва, че техните бизнес планове не са изпълнявани и ДФ "Земеделие" може да вземе решение или пълната субсидия, или част от нея да им се изиска и да се върне".

Може да позволят на ВЕИ-тата да не продават задължително през борсата

За да изсветлим пазара на електроенергия в България и да изградим свободен пазар, миналата година задължихме всички производители да ...

Представителите на Съюза заявиха, че са алармирали европейските органи и ще продължат да търсят правата си. Те изразиха надежда премиерът да е подведен и отправиха конкретни въпроси към него - дали знае, че четири години  КЕВР и Министерство на енергетиката не спазват закона; наясно ли е, че 273 фирми са обречени на фалит и са под въпрос 1000 работни места и че 60 млн. европейски пари ще са загубени. Знае ли г-н Борисов, че при правилно прилагане на закона цената на тока за бита и промишлеността ще е много по-ниска, питат още малките производители на зелена енергия.

Те настояват още днес Енергийното министерство и КЕВР да излезнат със становище по параграф 18 от ПЗР на Закона за изменение и допълнения на Закона за енергетиката, който, категорични са малките производители - се прилага неравноправно.

Междувременно енергийният министър Теменужка Петкова, заяви в позиция до медиите, че исканията за оставка са неоснователни. Петкова, която бе на посещение в АЕЦ "Козлодуй", припомни, че лицензът за работа на пети блок вече бе удължен с десет години от Агенцията за ядрено регулиране и сега предстои това да се случи за шести блок. АЕЦ "Козлодуй" изпълнява предвидените за това мерки изцяло със собствени средства. Централата е в отлично финансово състояние - печалбата й за миналата година е 167 млн. лв., а над 360 млн. лв. са наличностите по банковите сметки на компанията, акцентира енергийният министър.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 3 потребители
 • Анонимен 2 Анонимен преди 6 месеца Профил на трол?
  ГЕРБ унищожава всичко, което все още работи в България !
 • Анонимен 2.1 Анонимен преди 6 месеца Профил на трол?
  Червените обичат да лапат наготово от въздуха. Да си преобразуват перките на вятърни мелници и да си засадят пшеница
  : 2 !
 • Стели 2.2 Стели преди 6 месеца Профил на трол?
  смачкаха малките за сметка на големите
  : 2 !
 • Анонимен 1 Анонимен преди 6 месеца Профил на трол?
  ПРави са, но преборване с министерството на енергетиката водено от СИК, трудно ще стане,
 • ИМПЕРИАЛИСТ 1.1 ИМПЕРИАЛИСТ преди 6 месеца Профил на трол?
  Преди около 12 години, се сблъсках със следния случай. Българска фирма, иска да строи ветро-генераторна централа/парк/. Самата фирма е от колбасарския бранш. Парите идват от някаква германска, световно неизвестна фондация, оборудването е японско и ще бъде доставено чрез търговска офшорна фирма, с регистрация май от карибите /мина доста време и забравих държавата/. Последното нещо, от което се инт виж още ›› ересуваше тази банда, бе ефективността на вложениет
  : 0 !