Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Работодателите искат от евродепутатите да накарат ЕК да каже по-бързо за американските централи

30 април 2018, 14:12 часа • 2338 прочитания

Асоциацията на организациите на българските работодатели (АОБР) изпрати специално писмо до всички български евродепутати, с което ги моли за съдействие относно въпроса с т.нар. американски централи - ТЕЦ "Ей и ЕС ЗС Марица Изток 1" и "Контур Глобал Марица изток 3".

Припомняме, че има изпратено официално запитване до ЕК дали договорите за изкупуване на ток от тези централи от НЕК не представляват нерегламентирана държавна помощ. От АОРБ твърдят, че са пратили жалба до Брюксел на 14 януари, 2017 година.

"Ежегодно двете централи изземват 486 млн. лева от домакинствата и бизнеса в България чрез високите си преференциални цени за произвежданата от тях ел. енергия", оплакват се работодателите, които искат отговор от ЕК дали договорите с американските централи не са нарушение на чл. 107, ал. 1 от Договора за функциониране на ЕС.

Освен това, от АОРБ искат от президента по-бързо да обнародва новия Закон за енергетиката. Причината - положението с малките ВЕИ и когенерации, заради които трябва да има пренотификация на механизма за изплащане на субсидиите за ВЕИ, чрез "договори за премия".

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес