Реформаторите с писмо до Петкова, искат проверки на държавните енергийни дружества

2664
Реформаторите с писмо до Петкова, искат проверки на държавните енергийни дружества
Снимка: БГНЕС

Коалицията от партии Реформаторски блок - Глас Народен е изпратил писмо до министъра на енергетиката Теменужка Петкова с призив да инициира проверки на дейността на трите държавни дружества - АЕЦ "Козлодуй", ТЕЦ "Марица - Изток 2" и НЕК.

Причината - увеличението на цената на тока за бизнес потребители с до 60%.

Работодателите не се появиха на среща в МЕ след размяната на реплики с Петкова

Работодателските организации отказаха да присъстват на среща в Министерството на енергетиката, насрочена за днес (24 януари), след като...

"Призоваваме Ви да инициирате проверки на дейността на трите държавни дружества, произвеждащи повече от 90% от електроенергията, търгуваща се на свободния пазар. Настояваме да предложите и наложите такива правила, които да подсигурят достатъчно прозрачност и свободна конкуренция между производители, търговци и потребители на електрическа енергия", пишат те в писмото си.

Според реформаторите това е дълг на министъра, "който следва и от заявената в документите на Министерството мисия "да води прозрачна енергийна политика в защита на държавния и обществения интерес“, и да „защитава интересите на потребителя чрез осигуряване на равнопоставен достъп, прозрачни процедури и икономическа обосновани цени".

Те припомнят, че представители на 4 работодателски и 2 синдикални организации заявиха готовност за протест, след като през декември 2017 г. сигнализираха, че на техни членове е предложено увеличаване на цената на тока с до 60%.

По думите им това ще създаде хаос на пазара и е въпрос на време увеличението да се отрази негативно и на българските потребители на стоки и услуги.

Теменужка Петкова с "ядрен отговор" към бизнеса заради енергетиката (ВИДЕО)

Най-общо казано българският бизнес постави темата за реформите в енергетиката. Беше отбелязана липса на воля за реформи – нещо, с...

Именно затова от РБ искат проверки на трите дружества, като целта е да се установи дали те използват нелоялни търговски практики и дали са налице картелни споразумения.

Реформаторите искат и да се предложите система, която да осигури по-голяма конкуренция сред производителите на ток, отстоявайки разбирането, че когато 3 държавни дружества предлагат повече от 90% от търгуваната енергия на борсата, е много по-лесно да се картелират или да съгласуват помежду си търговското си поведение;

Сред исканията им е и министър Петкова да инициира спешни законови промени, които да дадат право и отговорност на КЕВР да осъществява надзор върху Българска Независима Енергийна Борса ЕАД и върху производителите, търговците и потребителите на електрическа енергия на пазара с цел осигуряване на прозрачността и свободната конкуренция;

"Трябва да предприемете необходимите действия производителите на ток над 5 MWh да започнат да предлагат електроенергията на енергийната борса", завършват писмото си те.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика