Регистрираните безработни през май са почти 300 хиляди

2701
Регистрираните безработни през май са почти 300 хиляди
Снимка: БГНЕС

Регистрираните безработни в бюрата по труда през май са почти 300 хиляди души, докато близо 26 хиляди безработни постъпиха на работа, отчете Агенцията по заетостта.

Спрямо април те са се увеличили с малко над 2600 души до 295 453 безработни. Увеличението спрямо същия месец на миналата година е 68,4% или с малко над 120 хиляди души, а спрямо предходния месец увеличението е с 0,9 на сто,

Равнището на регистрираната безработица в страната през май е 9%. Нивото на регистрираната безработица в България през май сравнено с предишния месец показва увеличение с 0,1 процентни пункта, а на годишна база увеличението е с 3,7 процентни пункта.

Равнището на регистрираната безработица в страната през месеца е достигнало 9%. Сравнението на месечна база показва увеличение от 0,1 процентни пункта, а на годишна база ръстът е с 3,7 процентни пункта. 

От 1 юли по схемата 60/40 ще могат да се наемат и безработни

От 1 юли по схемата 60/40 ще могат да се наемат и безработни. Мярката разширява обхвата си, за да могат работодателите да наемат обратн...

Въпреки мерките са стимулиране на заетостта и запазване на работните места, включително и схемата 60 на 40, насочена към бизнеса, данните в официалната статистика оправдават очакванията за ръст на безработицата след въвеждането на извънредно положение на 13 март. Рестриктивните мерки затвориха редица сектори, много от които не успяха да се възползват от държавните стимули.

Увеличението на параметъра е съществено в сравнение с тенденцията от началото на годината.

Припомняме, че безработицата в България през януари беше 6,3%, през февруари - 6,2%, а през март тръгна нагоре, достигайки ниво от 6,7%.

Статистиката показва и някои положителни тенденции на трудовия пазар - след отпадане на извънредното положение броят на започналите работа безработни рязко нараства.

Данните са, че 25 709 души са започнали работа през май с посредничеството на Агенцията по заетостта, като 93,9% от тях са устроени в реалната икономика. Спрямо май 2019 година започналите работи са нараснали през миналия месец с 25,2 на сто.

Близо 100 000 души останали без работа от началото на кризата у нас

  От началото на кризата без работа са останали 99 755 души. Така общият брой на хора без работа вече е 377 706, съобщи Нова теле...

Според статистиката на Агенцията най-много са започналите работа на първичния пазар през месеца в секторите хотелиерство и ресторантьорство – 25,8%, преработваща промишленост – 17,0%, търговия, ремонт на автомобили и т.н – 13,5%, селско, горско и рибно стопанство – 8,4%, строителство – 6,8%, транспорт, складиране и пощи – 3,0% и други.

През май заявените общо работни места са били малко над 15 000, болшинството от които в частния сектор (83,8%). Най-много от тях са в преработващата промишленост (26,3%), хотелиерство и ресторантьорство (19,5%), търговията, ремонт на автомобили и мотоциклети (11,6%), държавно управление (7,5%), селско, горско и рибно стопанство (7,1%), и строителство (5,4%).

Данните на агетнцията са само за регистрираните лица. Трудно може да има коректна статистика, тъй като някои изгубили работата си не се регистрират в бюрата по труда и очакват да бъдат наети в сивия сектор.

Вижте още:

200 000 души ще запазят работата си чрез схемата 60/40, предвиждат от властта

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Кабинетът набързо осигури 250 млн. лева за комплекса "Мини Марица-изток"

Сделките с недвижими имоти в Европа удариха 13-годишно дъно

Окончателно: Либерализацията на пазара на тока се отлага

Българският транспортен сектор изисква незабавни действия от Брюксел в отговор на загуби от над милиард лева без сухопътен Шенген

Предизборна идея на ГЕРБ мина през парламента - държавата дава 1 млрд. лв. за държавните мини

Войната в Украйна пълни джобовете на оръжейната ни промишленост: ВМЗ - Сопот с рекордни приходи

По-евтин Великден прогнозират от BILLA България

България единствена в ЕС не е въвела всички облекчения от глобалния корпоративен данък

Ще има преразглеждане на селскостопанската политика на ЕС, решиха евродепутатите

"Украинската помощ" за земеделци и животновъди: Засега има

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика