Ричард Алибегов: Ако бяхме затворили и хипермаркетите, можеше да е различно

7483
Ричард Алибегов: Ако бяхме затворили и хипермаркетите, можеше да е различно
Снимка: Getty Images/Guliver

Случи се това, което очаквахме да се случи – 21 декември е поредната неспазена дата. И щабът, и Лекарският съюз не искаха затягане на мерките, а с тези 191 починали за вчера явно се примириха. "Не разбираме как за Лекарския съюз има стотици хора в хипермаркети, нехранителни магазини, а 20-30 души на маса им е проблем", посочи председателят на Българската асоциация на заведенията Ричард Алибегов, според който с настоящите мерки на 25 януари т.е. дни преди 31 януари пак ще си говорим същите неща. Той коментира темата предвид декларираното вчера намерение за продължаване на мерки, макар и не на всички.

Ние сме на първо място по смъртност – здравеопазването не е отсега, то от години е една голяма черна дупка, както за финанси, така и за лекарите, които напускат. Очевидно е, че някой някъде не си върши работа, продължи с критичния тон Алибегов.

Според него, локдаунът от 27 ноември е трябвало да бъде много по-строг. "Опитваме се да борим пандемията със заведения и фитнеси. С тези две неща ние най-вероятно няма да се преборим", подчерта Алибегов пред БНТ.

Само 14 дни, за да се доредиш до новите пари за малък и среден бизнес заради коронакризата

Само 2 седмици ще е срокът за кандидатстване и 7 дни - за изплащане, на средствата по новата мярка за оборотен капитал за микро, малки ...

Очаквахме на 21 декември да се случат две неща – или да се отпуснат нещата, или да се затегнат мерките. Но да остане сегашното положение – не го очаквахме, добави Алибегов. "Тази 2020 е една огромна загуба – за съжаление не виждаме светлина в тунела", подчерта той.

Най-вероятно 75% от трудовото заграждение ще се поеме от държавата от януари месец - за затворените бизнеси. Мислим, че ще бъде прието, съобщи новина Алибегов.

Председателят на Националната пациентска организация д-р Станимир Хасърджиев коментира, че мерките, които се прилагат, дават своя ефект. Той обаче се съгласи, че някои от тях са закъснели, а някои не са достатъчни – без да влиза в конкретика кои. "И дисциплината, и самоконтролът доста се занижиха", каза още лекарят.

Хасърджиев коментира, че може да даде много примери на държави, които опитали с по-меки мерки и в крайна сметка се наложило далеч по-строго затваряне. "Там популизмът по-трудно вирее", заяви той, според който, "ако здравната ни система беше по-добра", вероятно мерките нямаше да има нужда да са по-строги. Много късно се даде време на здравната система да се подготвя, каза още Хасърджиев.

Коронавирус: Какво чака българите след 21 декември?

Миналата събота се събраха премиерът, министри и разните корона-щабове и решиха, че понеже „дават резултат“, „противо...

"При тези резултати не би следвало някой от нас да очаква, че ще може да празнува в заведение с много хора", посочи Хасърджиев.

Болничен опит от Велико Търново

Вече има предупреждение от специализираната белодробна болница в града, че заради напускащи медици лечебното заведение може да спре да работи от 2021 година. Засега нито един вариант за попълване на персонала не е сработил. Има дори покани медицински сестри, които учат във Варненския медицински университет, да дойдат, но никой още не е отговорил.

Още: Ресторантьори: Отваряне веднага и щабът да мълчи

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Евтим Милошев очаква успешен летен сезон

СЗБ: Българските институции най-сетне поставиха туризма като приоритет

Кабинетът набързо осигури 250 млн. лева за комплекса "Мини Марица-изток"

Сделките с недвижими имоти в Европа удариха 13-годишно дъно

Окончателно: Либерализацията на пазара на тока се отлага

Българският транспортен сектор изисква незабавни действия от Брюксел в отговор на загуби от над милиард лева без сухопътен Шенген

Предизборна идея на ГЕРБ мина през парламента - държавата дава 1 млрд. лв. за държавните мини

Войната в Украйна пълни джобовете на оръжейната ни промишленост: ВМЗ - Сопот с рекордни приходи

По-евтин Великден прогнозират от BILLA България

България единствена в ЕС не е въвела всички облекчения от глобалния корпоративен данък

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика