X
 
 

Румен Драганов: Общите щети след "Томас Кук" може да надминат 100 млн. евро

3416 2
Румен Драганов: Общите щети след "Томас Кук" може да надминат 100 млн. евро
Снимка: БГНЕС
Щетите от фалита на туроператора "Томас Кук" за България може да са много по-големи, отколкото си представяме. Българската хотелиеро-ресторантьорска асоциация вече обяви, че преките загуби на най-засегнатите 58-те хотела, които имат договори с фалиралата компания, са към 30 млн. евро. Те се намират основно в Златни пясъци, Слънчев бряг и по-малко в Св. Константин и Елена, Дюни и Обзор.

По същество, договорите им с “Томас Кук” предвиждат плащането на услугите да бъде между 45 и 60 дни след извършването им, затова хотелите няма да видят скоро парите за нощувките през юли и август. Министърът на туризма Николина Ангелкова каза, че ведомството ще съдейства за подаването на колективен иск от хотелите, опашката на потърпевшите обаче е дълга.

Ангелкова: В България са останали едва 240 туристи по линия на "Томас Кук"

Към днешна дата у нас има само 240 туристи, които са дошли по линия на фалиралия британски туроператор "Томас Кук". Това съобщи министъ...

И тъй като тези туристи пътуват с пакетни договори – щетите за бранша са много по-големи, защото засягат и други услуги освен нощувки и храна като транспорт, екскурзоводи, забавления.

Според Румен Драганов, изпълнителен директор на Института за оценки и анализи в туризма, общите загуби може да надхвърлят 100 млн. лв., пише 24 часа в собствено проучване в бранша.

Например, летищата във Варна и Бургас дължат на “Томас Кук” близо 50% от трафика си през летните месеци, т.е. те също ще претърпят загуби.

Министър Ангелкова обяви, че заминава за Великобритания и Германия да предоговаря с туроператори да поемат летния поток от туристи на "Томас Кук" за България. След това търговски договори ще се сключват между хотели и партньори по време на туристически изложения. Според Румен Драганов, тези туристи лесно ще намерят кой да ги докара в България, защото на пазарите в Германия и Великобритания има висок процент желаещи да се върнат в България. Въпреки това не може да се направи чиста прогноза какъв точно процент от тези туристи ще дойдат. Затова се очаква отлив за лятото на 2020г. и е възможно да не се достигне обемана туристически услуги от това лято, обявява той пред "24 часа".

След фалита на "Томас Кук": България обмисля колективен иск, а в Испания 500 хотели затвориха

Близо 3000 туристи, дошли през фалиралия вече туроператор "Томас Кук" са все още у нас. Заявиха от министерството на туризма. Предтои ...

Започват дебати в бранша дали да се наложи допълнителна задължителна застраховка на чуждите туроператори, работещи в България. Това от една страна ще успокои бранша у нас, но ще увеличи цената на почивката в чужбина, а това е основен фактор за туристите, идвали у нас през "Thomas Cook".

Статистика от 2018г.

През 2018 г. 9,2 милиона чуждестранни туристи са влезли в България. 1,250 млн. души или ¼ от туристите са влезли чрез 4-те големи чужди оператора, които работят на територията на страната ни: TUI, Thomas Cook, REWE Touristik, Jet2holidays. Те са основно от Германия, Великобритания, скандинавските страни, Белгия, Холандия, Полша и Франция. От тях 450 000 от чуждите туристи идват през летния сезон през фалиралия „Thomas Cook“. Простата сметка показва, че това прави към 13% от всички чужденци, почиващи у нас. От туристическия бранш коментират, че на практика това са към 25% от пазара.

 

Ангелкова: След фалита на "Томас Кук" загубите за хотелиерите у нас са за милиони

След фалита на "Томас Кук" загубите за хотелиерите в България възлизат на доста милиони левове. В момента е много важно да следим какво...

Actualno.com

Етикети:

  • Анонимен 2 Анонимен преди 4 месеца Профил на трол?
    Лакомите гъзове (тлъстите мутри), които са накупили разни наемници Драгановци, да си плащат за гяволъка - да дават евтино на чужденците, но да пребират парите на куп ! Сега "Кой ме бутна или сам паднах", няма обикновения българин пак да им плаща сметката, защото са раздавали рушвети на "висшите" началници да им уреждат далаверите .
  • Анонимен 1 Анонимен преди 4 месеца Профил на трол?
    Един некадърен клатикурец !
Последно в Актуално