Руснаци ни взеха черешите

5383
Руснаци ни взеха черешите

Руснаците ни оставиха без череши. Братушките масово изкупуват реколтата от сладки сортове в Кюстендилско. Товарят стоката в камиони с хладилни камери и ги карат на техния пазар. Заради чуждите купувачи едрата кюстендилска череша почти не стига до сергиите у нас. Някои от късните сортове вече се берат, но на много от борсите все още не са правени доставки. До дни започват да се прибират и "цариците" "Ван", "Бинг" и "Козерска", признати за най-добрите в България, предаде Стандарт нюз.

Собственици на плантации под Хисарлъка ще останат доволни от бизнеса с братушките това лято. Производителите досега се оплакваха, че заради дъждовете плодовете не са достатъчно едри и сладки. Негодуваха и заради ниските изкупни цени. Наши фирми прибират късната реколта по 1,20 лева за килограм. Руските прекупвачески фирми обаче плащат рекордните  2,10-2,50 лева за всяко изкупено кило от пунктовете в кюстендилските села. Така ще напълнят джобовете на стопани на черешови градини с неочаквана печалба. Чужденците обаче наложиха строго сортиране на плодовете и поискаха те да се редят в картонени кутии, а не в щайги.

Нараства износът на вино

Макар процентът на повишение на продажбите на вино в чужбина да е едва 8 %, ние в Изпълнителната агенция по лозата и виното (ИАЛВ) и ви...

Преди две години и трънските картофи пробиха на руския пазар. Продукцията се товареше на контейнери за необятната руска земя и през миналото лято, след като 20 години местните производители бяха забравили какво е износ.

Редактор: Ая Косарова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика