X
 
 

С частен хибриден облак за над 34 млн. лв. държавата спасява администрациите

3683 0
photo of С частен хибриден облак за над 34 млн. лв. държавата спасява администрациите
Снимка: iStock/Guliver
Държавен хибриден частен облак и защитен интернет възел за публични услуги възлага Държавната агенция “Електронно управление“. Поръчката е с прогнозна стойност 28 650 483 лв. без ДДС (34,4 млн. лв. с ДДС).

Същественият елемент на електронното управление представлява облачна инфраструктура, върху която ще бъдат разположени съществуващите в момента и новите информационни системи на централните и общинските администрации. Това е опция да не се допусне срив, подобен на този от август 2018 г. с Търговския регистър.

Тогава вследствие на аварията, предизвикана от дефектирала дискова група RAID от дисков масив за съхранение на данни FujitsuEternus DX8700, се ескалира пълен срив на базата данни, бекъпа и функционалностите на Търговския регистър. Възникналите проблеми доведоха до нарушаване на изпълнението на ключови за икономиката и националната сигурност нормативно установени дейности на Агенцията по вписванията, като за периода 09.08-27.08.2018 г. Търговският регистър спря да функционира.

Държавният хибриден частен облак трябва да даде възможност за подобряване на предоставяните към бизнеса и гражданите услуги, по-бърза доставка на необходимите ресурси, управляемост, оперативна съвместимост и устойчивост.

Капацитетът му ще бъде увеличаван поетапно, според нуждите от ресурси и актуалното развитие на технологиите.

„Облакът е едно средство за централизация на управлението на информационните ресурси, за да не се налага всяка администрация да изгражда собствена инфраструктура. По този начин тя ще бъде разтоварена от отговорността за последваща поддръжка. Това е свързано и с липсата на достатъчно експертен персонал в различните административни структури“, обясни председателят на Държавна агенция „Електронно управление“ Атанас Темелков пред списание „CIO“.

20-годишен спечели поръчка за милиони, касаеща Национален парк "Рила"

Четирима участници обжалват инженеринговата поръчка за проектиране и рехабилитация на туристически пътеки в Национален парк „Рила...

Поръчката е за проектиране, изграждане и пускане в експлоатация на защитена, високоустойчива и резервирана многопотребителска облачна инфраструктура, разположена в два центъра за данни - Контролно технически център на Електронното правителство (КТЦЕП) и Център за възстановяване.

Във всеки от двата центъра трябва да се инсталира нова изчислителна мощност от не по-малко от по 1500 процесорни ядра, комплектувани с не по-малко от по 19 терабайта оперативна памет и не по-малко от по 65 терабайта бързo дисково пространство за съхранение, не по-малко от по 300 терабайта памет с общо предназначение, както и не по-малко от 720 терабайта (TB) дисково пространство за архивиране.

В Центъра за възстановяване трябва да се инсталира 950 терабайта дисково пространство за архивиране с възможност за възстановяване след бедствия, злонамерени действия и/или промишлени аварии и изчислителна мощност от не по-малко от 120 процесорни ядра и 1,5 терабайта оперативна памет, комплектувани с не по-малко от 950 терабайта дисково пространство за архивиране.

Предвижда се също проектиране, изграждане и пускане в експлоатация на Защитен интернет възел, изграждане (респ. надграждане) на преносната среда между центровете за данни, КТЦЕП и центъра за възстановяване

Избраният изпълнител трябва да изгради нови и да надгради съществуващите центрове за данни, в това число два центъра за данни, КТЦЕП, център за наблюдение и управление и център за възстановяване.

АПИ прекрати шестте поръчки за зимно поддържане на стойност над 475 млн. лв.  

Агенция "Пътно поддържане" наведнъж прекрати поръчките за превантивно, текущо, зимно и аварийно поддържане в шестте района за планиране...

Негова задача ще е да разработи облачни услуги от типа IaaS, както и услуги тип ко-локация за целите на електронното управление, с възможност за ползване независимо от местоположението на потребителите. Той трябва да осигури осигури възможност за заявяване на необходимите ресурси без посредничество на оператор, както и контрол и отчет на потреблението, да обучи групи администратори, технически експерти и оператори.

Поръчката е ограничена и е в областта на отбраната и сигурността. Кандидатите трябва да притежават валидно удостоверение за сигурност с ниво „Секретно“, издадено по реда на Закона за защита на класифицираната информация. 

Кандидатите следва да са реализирали минимален оборот в сферата, попадаща в обхвата на поръчката, изчислен на база годишните обороти в размер на 30 000 000 лв. без ДДС за последните 3 приключили финансови години.

Максималният срок за изграждане на системата е 2 години. Финансовото обезпечение е осигурено по проект „Надграждане и развитие на Държавен хибриден частен облак за нуждите на електронното управление“ по Оперативна програма „Добро управление”. Договорената стойност на проекта възлиза на 43,8 млн. лв.

Към този момент в сайта на Държавна агенция „Електронно управление“ все още не е достъпна пълната документация по обявената в АОП обществена поръчка.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
 • Анонимен 3 Анонимен преди 6 месеца Профил на трол?
  "....вследствие на аварията, предизвикана от дефектирала дискова група RAID от дисков масив за съхранение на данни FujitsuEternus DX8700...." Сериозно ли?? Кой тъпак сътвори тая тъпотия???
 • дефектирала дискова група RAID 3.1 дефектирала дискова група RAID преди 5 месеца Профил на трол?
  Очевидно не разбират за какво говорят . Те са си имали проблем с достъп , нищо друго . 1-2-3 , без правилна парола няма как .
  : 0 !
 • 17000 дискови групи RAID-htcacheclean 3.2 17000 дискови групи RAID-htcacheclean преди 5 месеца Профил на трол?
  Толкова системни администратори не бълват техническите университети даже за десет годишни випуска ... щом смятат да го правят с хибриден облак следователно означава или Гоогле или фейсбук или АйБиЕм ще ни обслужва от сървър в Америка . А европейските разпоредби относно защита на данни , относно облагане на услуга ,относно седалище ...
  : 0 !
 • Анонимен 2 Анонимен преди 6 месеца Профил на трол?
  Некадърността на нашите институции не може да бъде спасена с никакъв облак! Това са хора, назначени предимно без конкурс, по ПАРТИЕН признак! Те не са квалифицирани за местата, които заемат! Те са назначени да взимат пари от държавата, а не да работят! Затова, всичко до което се докоснат е свързано с гафове и сривове!
 • Анонимен 1 Анонимен преди 6 месеца Профил на трол?
  На бОКО частният облак! ПАК НЕКВА ДАЛАВЕРА СА ЗАМИСЛИЛИ ГЕРПеерасите! Кво им пречи да пообработят данните в облака, после "възстановяват" и хоп данните за "някои наши" фирми ги фффанала липсата! После ни лук яли ни луканки и СУДЖУЦИ!
Последно в Актуално