Ще се променят ли условията за подпомагане по мярката 60/40?

4336
Ще се променят ли условията за подпомагане по мярката 60/40?
Снимка: istock

Мярката 60/40 за запазване на заетостта да важи за фирми, които докажат 40% спад на оборота, а не 20%, както досега. Това предлага служебното правителство, предаде Труд. Така на практика мярката спира да работи, защото единици фирми ще могат да отговорят на новите критерии. За да се докаже такъв спад на приходите, излиза, че фирмата трябва да е във фалит, смятат експерти.

Промяната на мярката е обсъдена с работодателите и синдикатите на работна среща късно вечерта в понеделник. Спадът от 40% за юни и юли трябва да е спрямо съответния месец на 2019 година, обяснява пред Труд Васил Велев, председател на Асоциацията на индустриалния капитал в България.

Нови икономически мерки представиха служебните министри, схемата 60 на 40 ще продължи

Мярката 60/40 ще бъде удължена с още два месеца, обяви днес социалният министър Гълъб Донев. Той и министрите на финансите Асен Василев...

Държавата отново ще покрива 60% от разходите за труд, както досега. По думите му се предлага минимална корекция в дизайна на мярката, защото само така може да се получи бърза нотификация от Европейската комисия. Преди дни социалният министър Гълъб Донев обяви, че мярката за запазване на заетостта 60/40 ще продължи още два месеца. Схемата ще се удължи в рамките на вече заложения размер от 1,5 млрд. лв., като към момента изразходваният ресурс е малко над 1,4 млрд. лв.

Според бизнеса обаче трябва да има подкрепа и за фирмите, които имат спад на оборота между 20% и 40%. "Получава се следната ситуация - ако се дава подкрепа за всички при 20% спад на оборота, е много солидна подкрепа, която изкривява пазара. Но пък за една фирма с 35% спад на оборота също трябва да има подкрепа”, допълни той.

Затова от бизнеса ще предложат на компаниите със спад под 40 на сто от оборота да се дава подкрепа за дните, в които реално служителят не работи. Например, ако е на непълно работно време или работи 4 дни, а петия - не, защото фирмата няма работа, то държавата да плаща 75% от заплатата му само за деня, в който не е зает, обясни председателят на АИКБ.

Предстои предложенията да бъдат обсъдени и на заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество, което ще се проведе тази седмица. 

Гълъб Донев: Обсъждаме нови мерки в подкрепа на бизнеса

60 на 40 е една от най-ефективните мерки, но тя е свързана с един огромен финансов ресурс. Това заяви по БНТ служебният социален минист...

Междувременно от Икономическия и социален съвет приеха резолюция, с която се настоява правителството да предприеме мерки за продължаване на икономическата и социална подкрепа на бизнеса и заетостта. Съветът настоява, да се въведе нова мярка 75/100 за подкрепа на заетостта и доходите на работниците и служителите, да продължи реализацията на проект „Заетост за теб”, да се разработи подобен проект в областта на селското стопанство, да се разработи програма „Подкрепа за рестарт”, насочена към самоосигуряващите се.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Комисията по туризъм одобри промени за по-лесно наемане на чужди сезонни работници

Бивш социален министър се усъмни дали пенсионерите с минимална пенсия не получават и други доходи

Тристранката обсъжда обезщетенията при безработица

"Единственият път за вход на руски газ ще е през България": Илиян Василев за "Турски поток"

Росен Карадимов: Министерството на иновациите и растежа внася стратегията за развитие на ББР

България увеличава вноса на евтини млечни суровини от Украйна

Турският финансов министър: От юни се задава бърз спад на инфлацията

Три компании ще инвестират общо над 100 млн. лв. в Бургас

Борисов забранява руския газ: Експерти говорят в парламента (ВИДЕО)

"Главболгарстрой" ще строи паркинг с 1000 места на Летище София

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика