Симеонов: Бюджет 2018 е богата пица "Калцоне"

5868
Симеонов: Бюджет 2018 е богата пица "Калцоне"
Снимка: БГНЕС

Бюджет 2018 е богата, добре аранжирана пица тип "Калцоне". Така описа проектът с държавните пари за догодина вицепремиерът Валери Симеонов.

Той направи това по време на тристранния съвет, на който представители на правителството, бизнеса и синдикатите обсъждат бюджета за 2018 година.

Председателстваният от Симеонов Съвет за тристранно сътрудничество одобри в петък финансовия план на държавата за догодина с мнозинство.

Симеонов: Летците от "Граф Игнатиево" извършиха национална измяна

Отказът на пилотите от авиобазата "Граф Игнатиево" да летят е национална измяна. Там трябваше да има уволнени хора. Това каза в Пловди...

За пръв път държавният бюджет бе сравнен с пица от финансовия министър Симеон Дянков през 2010 г., когато той обясни, че неговата пица е "постна" за разлика от тази на кабинета на тройната коалиция, където кутията била празна и нямало никаква пица.

За следващата година се предвижда разходите на държавата да се увеличат с почти 4,5 млрд. лева в сравнение с 2017 г. Минималната заплата ще стане с 50 лева по-висока и ще е 510 лв. от 1 януари.

Актуализацията на пенсиите се залага в средата на годината с под 4 на сто.

Предвидени са и повече разходи за образование, здравеопазване и в социалната сфера. Залагат се също увеличения на заплатите на учители, военни и полицаи.

Бизнесът се обявява категорично против автоматичното вземане на решение за увеличение на минималната работна заплата и административното увеличаване на минималните осигурителни прагове. Председателят на АИКБ Васил Велев писа двойка и на бюджета за Държавното обществено осигуряване (ДОО).

Осъдиха Валери Симеонов за реч на омразата срещу роми

Вицепремиерът Валери Симеонов е осъден на първа инстанция за антиромска реч, която той е произнесъл като депутат от трибуната на Народн...

С внесения в Тристранката проект на бюджет на Държавното обществено осигуряване за 2018 г. се предлага запазване на режима на изплащане на болнични във вида, в който е сега - работодателите да плащат 70 на сто от осигурителния доход през първите три дни, а от четвъртия НОИ по 80 процента, каза социалният министър Бисер Петков.

Отпаднало е предложението работодателите да плащат през първите три дни само 50% от дневната надница.

По време на обсъждането финансовият министър Владислав Горанов изтъкна, че бюджетът преразпределя създаваното от работодателите и работниците и няма как да отчита абсолютно златното сечение между желанията на отделните страни.

Бюджетът за 2018 г. дава възможност държавата нормално да изпълнява функциите си и връща част от добрите процеси в икономиката и към служителите, заети в бюджетната сфера, макар и не с темповете, с които на тях им се иска и не с темповете, които са в реалния сектор, отбеляза той.

Докато в Тристранката обсъждаха бюджета, работници от цялата страната протестираха пред МС.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика