След 5 месеца трябва да има конкретни предложения какво да правим с "Белене"

2142
След 5 месеца трябва да има конкретни предложения какво да правим с "Белене"
Снимка: БГНЕС

До 30 юни, 2018 година, министърът на енергетиката (бел. ред. - евентуално Теменужка Петкова, която подаде оставка, но все още не проведено обсъждане дали да бъде приета) трябва да внесе официално предложение какво да правим с проекта АЕЦ "Белене". Това решиха на днешното си заседание народните представители.

Преди да се стигне до решението обаче имаше истинска драма. Първоначално беше съобщено, че Петкова няма да дойде в пленарна зала, защото е в отпуск. В късната сутрин на днешния 2 март обаче енергийният министър обяви, че ще дойде, но със закъснение – към 12:00 часа. Последва истинско негодувание от страна на депутати от БСП – защо ще идва, след като няма народни представители в залата. По традиция, петък е ден за парламентарен контрол и тогава в пленарна зала има средно по 10 депутати най-много.

След ЧЕЗ ще ни набутат ли и с "Белене"?

"Дали не бихме могли да помислим за общо финансиране с проценти един балкански проект?" Това каза българският премиер Бойко Борисов по ...

След обсъждане какво да се прави, беше решено, че дебатът за бъдещето на ядрената ни енергетика ще бъде отложен за 9 март. Оказа се, че и това е предпоследно решение и в крайна сметка, скоропостижно в зала се събраха около 140 депутати.

В дебата какво да се прави с ядрената ни енергетика и конкретно АЕЦ "Белене" бяха повторени стари тези – например колко е незаменима атомната енергия (БСП), как Меглена Кунева като главен преговарящ за влизането ни в ЕС е "продала“ за няколко часа основни мощности на АЕЦ „Козлодуй“ ("Атака“) и как ГЕРБ не си е променила позицията, че държавата повече не трябва да дава нито стотинка за проекта (Делян Добрев). Припомняме, че съгласно последния доклад за "Белене" при цена над 10,5 млрд. евро проектът става губещ. Теменужка Петкова пък подчерта изрично, че е нужен консенсус, независимо от това по какъв път бъде решено да поеме България.

В крайна сметка, със 137 гласа "за" и нито един против беше прието до 30 юни, 2018 година, енергийният министър да внесе конкретни предложения с възможностите за реализация на "Белене", както и с възможността да бъдат отделени активите и пасивите по проекта в отделно юридическо лице. От БСП поискаха същото, но в по-кратък срок – до 1 месец. Това беше отхвърлено, като само 48 депутати подкрепиха червеното предложение, 4 бяха твърдо против, но цели 89 се въздържаха.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Официално: Над 1,1 милиарда е печалбата ни от "Турски поток" досега

Енергийният министър заминава за Турция да предоговаря с "Боташ"

Най-големият безмитен магазин в България отвори врати

Повече компании в България смятат да наемат нови служители през летния сезон

ЕЦБ: Очакванията за инфлацията на потребителите в еврозоната вървят надолу

Гвоздейков подписа с поляци за доставка на 7 двуетажни влака

Забрана за рекламата на хазарт мина на първо четене със заявки за бързо приемане

Къде са най-евтини бензинът и дизелът в България: Цените в седмицата 20.04-26.04.24

Евтим Милошев очаква успешен летен сезон

СЗБ: Българските институции най-сетне поставиха туризма като приоритет

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика