Служебният министър на икономиката обеща проверка на ББР заради Пеевски

4469
Служебният министър на икономиката обеща проверка на ББР заради Пеевски
Снимка: БГНЕС

Специална комисия ще започне проверка в Българската банка за развитие (ББР), за да види защо е подпомагала 8 души, от които 4-ма може би са свързани индиректно с Делян Пеевски. Това каза служебният министър Кирил Петков пред "120 минути" на bTV.

"Назначавам комисия за публичен контрол на средствата и за прозрачност заедно с Агенцията за финансов контрол, заедно с одитния отдел на Министерството на икономиката и ще влезем в ББР, за да видим как са изразходвани тези средства и защо по устав и по закон тази банка трябва да помага на малкия бизнес, а се дава почти 1 милиард на 8 души, от които 4 са може би свързани", коментира Петков. Той добави, че и останалите четирима изглежда не са случайни хора.

Кредити за близо 270 милиона лева одобрила ББР

Българската банка за развитие е одобрила кредити за над 268 млн. лв. по двете правителствени антикризисни програми, които управлява, съ...

"За мен беше интересно да видя първия доклад на Сметната палата за ББР или банката, финансирана с държавни пари – нейната основна мисия е да финансира малки и средни предприятия, да помага на малкия бизнес, който не успява да се финансира от част от търговски банки. Първите 8 кредита към 8-те големи клиента са за 948 милиона, над 118 милиона е получил всеки от тях, огромни държавни средства са дадени само на 8 компании. С тези пари може да се финансират 946 фирми. 4 от тези 8 – има и журналистически разследвания за тях, които показват, че вероятно има недиректна връзка с Пеевски. Над 500 милиона са дадени на тези фирми", каза още служебният министър на икономиката.

Макар че досега ББР не е била 100% държавна - 8 акции се държат от търговска банка, държавата ще действа и ще освободи сегашния Надзорен съвет.

Тази банка не е била 100% държавна собственост, каза още служебният министър на икономиката, поради което Надзорният съвет не е могъл да бъде освободен лесно. Но вече и сегашният Надзорен съвет си тръгва.

"Уставът казва, че понеже българската държава не е 100% собственик – ако иска министърът на икономиката на общо събрание да смени надзора, трябва да изчака до 3 месеца. Това прескача шанса на едно служебно правителство да смени надзора. Намерихме писмо в Министерство на икономиката, в което тази търговска банка казва: "Ние искаме да дарим тези 8 акции – това не е част от нашия основен бизнес. Министерството на икономиката не е отговорило на това писмо. От петък вече тази банка е на държавата 100%, българската държава вече е собственик на тази банка изцяло. Това ни отвързва ръцете да направим одитите, които искаме и на общо събрание и да назначим хора, които да пазят обществения интерес. Искаме да ограничим устава така, че никой да не може да раздава 1 млрд. на 8 души", обясни Петков.

Става ли горещо около Пеевски – "Биволъ" говори за нов доклад срещу него, върви слух, че е пребит

"Булгартабак", като контролирана стрктура от бившия депутат от ДПС Делян Пеевски и почетния председател на движението Ахмед Доган, "изг...

Той коментира , че от 1 милиард и 400 милиона капитал държавата близо милиард са налети в 8 компании.

"Самата ББР най-големият кредит, който е дала извън тези 8, е към Държавна консолидационна компания, а под нея стоят всички компании, които не са свързани с енергетиката", коментира Петков.

Още: Христо Иванов: Бойковият подарък за Пеевски или как ББР стана банката на ДПС

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Официално: Над 1,1 милиарда е печалбата ни от "Турски поток" досега

Енергийният министър заминава за Турция да предоговаря с "Боташ"

Най-големият безмитен магазин в България отвори врати

Повече компании в България смятат да наемат нови служители през летния сезон

ЕЦБ: Очакванията за инфлацията на потребителите в еврозоната вървят надолу

Гвоздейков подписа с поляци за доставка на 7 двуетажни влака

Забрана за рекламата на хазарт мина на първо четене със заявки за бързо приемане

Къде са най-евтини бензинът и дизелът в България: Цените в седмицата 20.04-26.04.24

Евтим Милошев очаква успешен летен сезон

СЗБ: Българските институции най-сетне поставиха туризма като приоритет

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика