X
 
 

Стана ясно кои са инвеститорите с интерес към АЕЦ "Белене"

3944 2
photo of Стана ясно кои са инвеститорите с интерес към АЕЦ "Белене"
Снимка: Thinkstock/ Guliver
Официален писмен интерес за АЕЦ „Белене“ има от корпорации от Китай, Корея и Франция. Това разкри министърът на енергетиката Теменужка Петкова в отговор на въпрос на народния представител от ПГ на „Обединени патриоти“ Павел Шопов за инвеститорския интерес по проекта. 

"Интерес са заявили няколко компании. Това са най-голямата китайска държавна и ядрена корпорация CNNC, корейската хидро-атомна корпорация и френската компания „АРЕВА“. 

Теменужка Петкова обясни какви са необходимите условия за реализацията на АЕЦ "Белене"

Процедурата по избор на стратегически инвеститор за АЕЦ "Белене" трябва да приключи в рамките на една година. Това заяви министърът на ...

Предстои да разберем доколко реален е този интерес, защото с обявяването на процедурата, вече ще има официални срокове в рамките, на които те ще могат да го заявят.

Това ще бъде гаранцията за интереса. До този момент официален писмен интерес има от тези корпорации“, допълни още Петкова.

В отговор на въпрос на народния представител от ПГ на „БСП за България“ Жельо Бойчев дали има необходимост от допълнителна нотификация на проекта, министър Петкова отговори, че когато има проект, който вече е нотифициран от ЕК, страната има ангажимент да нотифицира допълнително измененията на проекта.

„Това означава, че когато стане ясно ще има ли интерес към този проект, ще има ли потенциални инвеститори, то тогава ние сме длъжни да нотифицираме ЕК допълнително“, заяви още Петкова.

Светослав Малинов: Становището на ЕК означава, че АЕЦ "Белене" е нов проект

"Становището на ЕК означава, че АЕЦ „Белене” е нов проект и от тук нататък новият инвеститор, който още не го знаем, влиза ...

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
  • Анонимен 1 Анонимен преди 8 месеца Профил на трол?
    А имперският "РОСАТОМ" си кротува?! Или чака да откажем първите с някой административен номер и тогава да атакува?
  • Анонимен 1.1 Анонимен преди 8 месеца Профил на трол?
    Що пък не другите да го изберат за изпълнител на проекта? Те са инвеститори все пак.
    : 0 !
missing image
8 признака, че мъжът отдавна НЕ е правил секс

Харесвате си готиния колега от съседния отдел. Той е симпатичен, млад и със сигурност финансово по-добре от вас. Въпреки това, има някои слухове,...